Πα. Μαρ 31st, 2023

Παγκόσμια Ημέρα Ομοιοπαθητικής – Tα όμοια θεραπεύονται με τα όμοια

Kάθε χρόνο στις 10 Απριλίου, η Παγκόσμια Ημέρα Ομοιοπαθητικής τιμά τη μνήμη του Δρ. Christian Friedrich Samuel Hahnemann, του ιδρυτή της ομοιοπαθητικής.

Η ημέρα προκαλεί επίσης την κατανόηση και τις στρατηγικές που θα αναπτύξουν περαιτέρω την ομοιοπαθητική. Η ομοιοπαθητική προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις “όμοιο”, δηλαδή παρόμοιο, και “πάθος”, που σημαίνει ταλαιπωρία ή ασθένεια. Αυτή η εναλλακτική μορφή ιατρικής πιστεύει ότι “το καθετί θεραπεύει όπως ακριβώς προκαλεί τη νόσο.” Με άλλα λόγια, τα συστατικά που προκαλούν συμπτώματα της εν λόγω ασθένειας θεραπεύουν την ασθένεια. Για παράδειγμα, τα κόκκινα κρεμμύδια είναι γνωστό ότι κάνουν τα μάτια να δακρύζουν. Για το λόγο αυτό, η ομοιοπαθητική χρησιμοποιεί το κόκκινο κρεμμύδι ως συστατικό σε θεραπείες για τις αλλεργίες.

Η ιστορία της ομοιοπαθητικής
Ο Δρ Christian Friedrich Samuel Hahnemann, ένας γιατρός που γεννήθηκε στη Γερμανία το 1755, είναι γνωστός ως ο ιδρυτής της ομοιοπαθητικής. Η λέξη «ομοιοπαθητική» εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε έντυπη μορφή το 1807. Πάνω από 200 χρόνια αργότερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ευαισθητοποίησης για την Ομοιοπαθητική δημιούργησε την Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Ομοιοπαθητική από τις 10 Απριλίου έως τις 16 Απριλίου. Η Παγκόσμια Ημέρα Ομοιοπαθητικής ξεκινά την εβδομάδα στις 10 Απριλίου, που είναι τα γενέθλια του Δρ. Hahnemann.

Ο Χάνεμαν πίστευε πως η υποκείμενη αιτία των ασθενειών ήταν τα φαινόμενα που εκείνος αποκαλούσε «μιάσματα», τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν με ομοιοπαθητικά φάρμακα. Για την παρασκευή των φαρμάκων αυτών γίνεται σταδιακή αραίωση μιας δραστικής ουσίας σε οινόπνευμα ή απεσταγμένο νερό, την οποία ακολουθεί βίαη κρούση πάνω σε ένα ελαστικό σώμα.Η αραίωση συνήθως συνεχίζεται ακόμα και όταν πλέον δεν απομένει ούτε ένα μόριο της αρχικής ουσίας.Οι Ομοιοπαθητικοί επιλέγουν φάρμακα συμβουλευόμενοι καταλόγους, γνωστοί και ως «ευρετηριολόγια» (αγγλ. repertory), με βάση μια διάγνωση που λαμβάνει υπόψη τα συμπτώματα του ασθενούς, τα προσωπικά του χαρακτηριστικά, τη φυσική και ψυχολογική του κατάσταση, και την ιστορία της ζωής του

Η ομοιοπαθητική πιστεύει ότι τα συστατικά που προκαλούν συμπτώματα ενεργοποιούν επίσης το σύστημα θεραπείας του σώματος. Αυτά τα ομοιοπαθητικά συστατικά περιλαμβάνουν φυτικές, ζωικές, ορυκτές και συνθετικές ουσίες. Τα συστατικά είναι συνήθως πολύ αραιωμένα. Ως επί το πλείστον, η δυτική ιατρική απορρίπτει την πρακτική της ομοιοπαθητικής. Ωστόσο, υπάρχουν τεκμηριωμένες περιπτώσεις όπου οι ομοιοπαθητικές μέθοδοι έχουν θεραπεύσει τους ανθρώπους από την ασθένειά τους. Σύμφωνα με το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ομοιοπαθητικής (HRI), 200 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν τακτικά την ομοιοπαθητική. Οι μισοί από αυτούς τους ανθρώπους βρίσκονται στην Ινδία. Υπάρχουν 200.000 εγγεγραμμένοι ομοιοπαθητικοί γιατροί στην Ινδία, με 12.000 γιατρούς να προστίθενται κάθε χρόνο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι αριθμοί είναι πολύ λιγότεροι. Περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα χρησιμοποιούν την ομοιοπαθητική για αυτοεξυπηρέτηση και συγκεκριμένες παθήσεις υγείας. Ορισμένες χώρες, όπως η Βραζιλία, το Μεξικό και η Ελβετία, χρησιμοποιούν την ομοιοπαθητική στο εθνικό τους σύστημα υγείας. Πολλοί επαγγελματίες εναλλακτικής ιατρικής χρησιμοποιούν αυτήν την ημέρα για να εκπαιδεύσουν τους ασθενείς τους σχετικά με τα οφέλη της ομοιοπαθητικής. Για να συμμετάσχετε σε αυτή την ημέρα, μάθετε περισσότερα για την ομοιοπαθητική. Επισκεφτείτε το τοπικό σας κατάστημα υγιεινής διατροφής και περιηγηθείτε στα ομοιοπαθητικά φάρμακα.

Πολλές παθήσεις υγείας επιδέχονται θεραπεία μέσω της ομοιοπαθητικής, συμπεριλαμβανομένων:
Άσθμα
Μολύνσεις αυτιών
Κατάθλιψη και άγχος
Τροφικές αλλεργίες
Δερματίτιδα
Αρθρίτιδα
Υψηλή πίεση του αίματος