09/12/2023

Παρέμβαση εισαγγελέα στο ΟΑΚΑ – Έρευνα για έκθεση σε κίνδυνο και παραβίαση κανόνων οικοδομικής ασφάλειας

Με παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνου διατάχθηκε η διενέργεια έρευνας και μάλιστα σε βάθος πενταετίας, μετά την απόφαση για κλείσιμο του ΟΑΚΑ λόγω επικινδυνότητας των υποδομών.

Την προκαταρκτική θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Νικόλαος Μαργαρίτης, ενώ στην παραγγελία ζητείται να εξεταστούν τα εξής:

-ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν
-αν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους
-γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή.

Τα ερευνώμενα αδικήματα είναι μεταξύ άλλων η έκθεση σε κίνδυνο και η παραβίαση κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη μελέτη που δείχνει ότι το στέγαστρο Καλατράβα πρέπει να συντηρηθεί γιατί δεν ανταποκρίνεται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας, αποφασίστηκε το κλείσιμο του ΟΑΚΑ και του Ποδηλατοδρομίου.

Τώρα, τη σκυτάλη έχουν πάρει Γερμανοί ειδικοί, οι οποίοι θα “διαβάσουν” την πρώτη μελέτη και θα οδηγηθούν σε μία δεύτερη για να επιβεβαιώσουν ή να …διαψεύσουν τα συμπεράσματα της πρώτης. Η πρώτη μελέτη κατατέθηκε μετά από επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών και των πολυκαρβονικών των στεγάστρων, και κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το στέγαστρο του κεντρικού σταδίου και του ποδηλατοδρομίου δεν είναι επαρκώς στατιστικό. “Με βάση τα παραπάνω και με αίσθημα ευθύνης, αναστέλλεται κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα” αναφέρεται στο δελτίου τύπου του ΟΑΚΑ, “μοναδικός γνώμονας μας η ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων”.