21/05/2024

Περιφέρεια Αττικής: Διαθέτει €1,156 εκατ. για το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Την ανάδειξη του εμβληματικού χώρου και των εγκαταστάσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) στον λόφο Νυμφών στο Θησείο για την ενίσχυση του πολύπλευρου ερευνητικού, επιστημονικού και εκπαιδευτικού του έργο, ανέλαβε η Περιφέρεια Αττικής με χρηματοδότηση ύψους 1.156.000 ευρώ.

Στον ιστορικό λόφο Νυμφών, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου και ο διευθυντής – πρόεδρος του Δ.Σ του ΕΑΑ, καθ. Μανώλης Πλειώνης, υπέγραψαν την προγραμματική σύμβαση για την ανάπλαση του χώρου και τη δημιουργία καταστρώματος παρατηρήσεων και αίθουσας πολλαπλών χρήσεων χωρητικότητας 106 θέσεων, καθώς και για την αναβάθμιση του φυλακίου και την επέκτασή του με θεματικό πωλητήριο. Το έργο περιλαμβάνει, επίσης, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου πρόσβασης στα δύο ανωτέρω κτίρια.

Η ριζική βελτίωση του χώρου θα επιτρέψει την προσέλκυση συνεδρίων και συναντήσεων ερευνητικών και επιστημονικών ομάδων. Επίσης, θα δώσει τη δυνατότητα στο πλήθος των επισκεπτών να ενημερώνονται με δομημένες παρουσιάσεις σύγχρονα και επιστημονικά άρτιο.

Στην υπογραφή παρευρέθηκαν η αντιπεριφερειάρχης Έργων και Υποδομών, Αγγέλικα Σαπουνά, ο διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, Αλέξανδρος Καλογερόπουλος, ο διευθυντής Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης και μέλος του Δ.Σ. του ΕΑΑ, καθ. Νίκος Μιχαλόπουλος, και άλλα στελέχη του ΕΑ