19/06/2024

Piraeus Makerspace: Εγκαινιάστηκε ένα πρωτοπόρο εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας του Δήμου Πειραιά

Το πρώτο πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας του Δήμου Πειραιά εγκαινιάστηκε, παρουσία της Δημοτικής Αρχής, εκπροσώπων της Πολιτείας, των παραγωγικών δυνάμεων της πόλης και της σχολικής κοινότητας, στην εναρκτήρια εκδήλωση παράδοσης και έναρξης λειτουργίας του, που διοργανώθηκε την Πέμπτη, 25 Μαΐου 2023.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον σύγχρονο, ανακαινισμένο χώρο, που πλέον στεγάζεται το εργαστήριο Piraeus Makerspace, εντός του ιστορικού κτηρίου της πρώην ΣΚΥΠ στην περιοχή των Καμινίων.

Τη σημαντική πρώτη ημέρα έναρξης του εργαστηρίου χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης Δημήτριος Καρύδης, ο τέως Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κώστας Κατσαφάδος, ο Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Πέτρος Βαρελίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου, η Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης στο ΠΑΠΕΙ Στυλιανή Σοφιανοπούλου, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά Διονύσης Αναστασόπουλος, ο Διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Πειραιά Δημήτρης Δελλαπόρτας και ο Διευθυντής ΙΕΚ ΠΕΙΡΑΙΑ Γιώργος Διαμαντόπουλος. Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση εγκαινίων εκπρόσωποι της Πολιτείας, των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και σχολείων του Πειραιά, Επιχειρήσεων, Θεσμικών και Κοινωφελών Φορέων καθώς και πολίτες του Δήμου.
Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης τόνισε: «Ο Δήμος Πειραιά παρουσιάζει σήμερα ένα παράθυρο στο μέλλον! Το εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας ή αλλιώς Piraeus Makerspace ανοίγει τις πύλες του και μας καλεί να το αγκαλιάσουμε. Σήμερα είναι μια πολύ ξεχωριστή ημέρα για τον Πειραιά, γιατί παραδίδουμε μια δομή που αναμένεται να αποτελέσει εφαλτήριο εκπαίδευσης, δημιουργίας, σχεδιασμού και κοινωνικής συνοχής, καθώς καθεμιά και καθένας μπορεί να συμμετέχει με μηδενικό κόστος χωρίς κανέναν αποκλεισμό. Δεν σταματάμε όμως εδώ. Η πρώην ΣΚΥΠ είναι ένα ιστορικό σχολικό συγκρότημα, με έναν πολύ μεγάλο περιβάλλοντα χώρο. Έχουμε υποβάλει πρόταση στο Πράσινο Ταμείο για την ολική αναδιαμόρφωση του χώρου, αλλά και της γειτονιάς».

Ο κ. Κώστας Κατσαφάδος συνεχάρη τον Δήμο Πειραιά γι΄ αυτή την πρωτοβουλία επισημαίνοντας: «ελπίζω το παράδειγμα του Δήμου, να το ακολουθήσουν και άλλοι Δήμοι, ώστε να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ του περιβάλλοντος, της πράσινης ανάπτυξης αλλά και της εξοικονόμησης πόρων».

Η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου συνεχάρη τον Δήμο Πειραιά που εξασφαλίζει ευρωπαϊκούς αλλά και εθνικούς πόρους για να υλοποιεί πρωτοποριακές δράσεις στον Πειραιά, υπενθυμίζοντας τη λειτουργία του Blue Lab. «Βλέπουμε υπερσύγχρονα μηχανήματα και πάνω απ΄ όλα ότι πρέπει να φροντίζουμε το περιβάλλον, κάτι για το οποίο η τεχνολογία μας βοηθάει πάρα πολύ», ανέφερε η κα Αντωνάκου.

Ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πέτρος Βαρελίδης, μεταξύ άλλων, δήλωσε:
«Με μεγάλη χαρά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βλέπουμε τέτοιες καινοτόμες προσπάθειες για ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας και μετουσίωσή της σε επιχειρηματικά βιώσιμες δραστηριότητες. Ως Υπουργείο και ως Πολιτεία γενικότερα, θα είμαστε δίπλα σε τέτοιες προσπάθειες, τις οποίες και θα στηρίξουμε για όσο καιρό χρειαστεί, έτσι ώστε να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους στη συνέχεια όπως ωριμάζουν από μόνες τους».

Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Καρύδης, δήλωσε:
«Το Κέντρο Κυκλικής Οικονομίας(Piraeus Makerspace) στο σχολικό συγκρότημα της πρώην ΣΚΥΠ, όπου σήμερα στεγάζονται δυο ΕΠΑΛ, ένα ΔΙΕΚ και ένα εργαστηριακό κέντρο, είναι πλέον γεγονός. Όλοι μας στον Δήμο Πειραιά με πρώτο τον Δήμαρχο μας Γιάννη Μώραλη είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι και περήφανοι που το καταφέραμε σε συνεργασία με τους εργαζόμενους στον Δήμο και τους εκπαιδευτικούς του σχολικού συγκροτήματος. Η εφαρμογή στο Piraeus Makerspace, των αρχών της Κυκλικής Οικονομίας με την επαναχρησιμοποίηση και την επέκταση του χρόνου ζωής υλικών, (ύφασμα, ξύλο, μέταλλο, πλαστικό κ.α) αποτελεί ένα μεγάλο όραμα και ταυτόχρονα ένα μεγάλο στοίχημα, για να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη οικονομία και κοινωνία.

Στον Πειραιά αξιοποιούμε ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους για να προωθήσουμε την καινοτομία, την υψηλή τεχνολογία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην εκπαίδευση, την επιχειρηματικότητα, τις υπηρεσίες ανοίγοντας ένα παράθυρο στο μέλλον, κυρίως για τους νέους ανθρώπους με σεβασμό στο περιβάλλον και νέες τοπικές θέσεις εργασίας».

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν επίσης η Νόνη Δούνια, οι Αντιδήμαρχοι Αντωνία Καρακατσάνη, Δημήτρης Αράπης, Παναγιώτης Ρέππας, Γρηγόρης Καψοκόλης, Κυριακή Μπουρδάκου, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και ανακύκλωσης Μοσχάτου-Ταύρου Θανάσης Ντερέκας η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Ασπασία Αλιγιζάκη, ο διευθύνων σύμβουλος του Αναπτυξιακού Οργανισμού του Δήμου Πειραιά, Ηλίας Σαλπέας, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γιώργος Παπαμανώλης – Ντόζας, ο Πρόεδρος του ΒΙΠΑ Σχιστού Ιωάννης Πολυχρονόπουλος, η Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πειραιά Στυλιανή Σοφιανοπούλου, η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος εθελοντισμού Ευγενία Μπαρμπαγιάννη, οι καθηγήτριες στο τμήμα ναυτιλιακών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά Φανή Σακελλαριάδου και Μαρία Μποιλέ, ο Οικονομικός Επόπτης του ΕΒΕΠ Νίκος Μανεσιώτης, ο Πρόεδρος του ΠΟΙΑΘ Γιάννης Μαραγκουδάκης, ο Πρόεδρος του ΙΟΠ Γιάννης Παπαδημητρίου, η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Δέσποινα Αρβανίτου, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Χρήστος Μακρής, ο Διευθυντής της Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά Διονύσης Αναστασόπουλος, ο Διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Πειραιά Δημήτρης Δελαπόρτας, ο Διευθυντής του Δ.Ι.Ε.Κ. Γιώργος Διαμαντόπουλος, ο υποδιευθυντής του Εργαστηριακού Κέντρου Πειραιά Πέτρος Πρέκας.