18/07/2024

Πήρε ΦΕΚ η χρηματοδότηση των ΟΤΑ για την κοινωφελή εργασία

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση με την οποία εγκρίνονται οι διαδικασίες για την ενίσχυση των ΟΤΑ μέσω της μεταφοράς των πιστώσεων που εγγράφονται στο ΠΔΕ προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την καταβολή πληρωμών παρόχων για την υλοποίηση της πράξης «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα σε Δήμους, Περιφέρειες και Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας». 

Το πρόγραμμα σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Γ. Βρούτσης και ο υπουργός Ανάπτυξης ΑΔ. Γεωργιάδης αφορά την «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα σε Δήμους, Περιφέρειες και Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης των συμμετεχόντων»,

Το πρόγραμμα σύμφωνα με την απόφαση είναι συνολικού προϋπολογισμού 134.815.978,0€, εκ των οποίων το ποσό των 20.622.336€ αφορά την κατάρτιση.

Η έγκριση των όρων και των διαδικασιών για την ενίσχυση των ΟΤΑ δίνει το «πράσινο φως» για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, την υλοποίηση του οποίου θα αναλάβει ο ΟΑΕΔ και θα αφορά τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας στους ΟΤΑ και τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας.

Θυμόμαστε τη διαβεβαίωση ότι τα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας θα συνεχισθούν «αλλά με διαφορετικό τρόπο και διαφορετικό σχεδιασμό»,  που έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Έφης Αχτσιόγλου, ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι «η κοινωφελής εργασία θα συνεχισθεί, βάζοντας όμως κριτήρια δεξιοτήτων και επαναξιολόγησης των πολιτικών και των επιπτώσεων που είχαν στην αγορά εργασίας. Θα συνεχίσουμε την κοινωφελή εργασία, αλλά με διαφορετικό τρόπο και διαφορετικό σχεδιασμό. Αυτή είναι η απάντηση για το ερώτημά σας, θα συνεχίσουμε την κοινωφελή εργασία. Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε, δεν πρέπει ούτε να είμαστε αδρανείς ούτε να παραμένουμε απλοί παρατηρητές ενός φαινομένου, που απλά, όπως πολύ σωστά παρατηρήθηκε από κάποιους, δίνονταν χρήματα στους εργαζόμενους για να βρίσκουν μια δουλειά η οποία δεν αντιστοιχούσε ούτε στη δεξιότητα τους ούτε όταν τέλειωναν αυτή την περίοδο ενασχόλησης, εκεί που ήταν, έπαιρναν κάποια δεξιότητα που θα τους συνόδευε. Παρεμβαίνουμε και σε αυτό», πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα η πρώην υπουργός Εργασίας είχε θέσει δύο ερωτήματα:

– Εσείς προτίθεστε να δώσετε συνέχεια στα προγράμματα αυτά; Θεωρείτε, ότι δεν είναι τόσο κρίσιμα; Θεωρείτε, ότι δεν είναι τόσο σημαντικά; Θέλετε να επεκτείνετε; Ποια είναι η άποψή σας για τα κοινωφελή προγράμματα;

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόγραμμα αναμένεται να ανέβει στο αέρα τον Οκτώβριο.