Πα. Αυγ 14th, 2020

Πώς, πότε και πόσα θα πάρουν οι συνταξιούχοι αναδρομικά: «Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια» εξήγησε ο Μητσοτάκης στο Βουλή.

Την οριστική απόφαση της κυβέρνησης να δώσει στους συνταξιούχους τα αναδρομικά των συντάξεων, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ρύθμιση περιλαμβάνει όχι μόνο αυτούς που είχαν προσφύγει δικαστικά- υπολογίζονται σε περίπου 250.000 συνταξιούχους- αλλά και αυτούς που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα 1,4 δις ευρώ.

Η απόφαση της κυβέρνησης αφορά περίπου 850.000 με 1 εκατομμύριο συνταξιούχους οι οποίοι ελάμβαναν σύνταξη πάνω από 1000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αποκλείονται από τα αναδρομικά οι χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν τα δώρα έως 800 ευρώ. Η απόφαση αφορά το σύνολο των δικαιούχων αναδρομικών, δηλαδή 2,5 εκ συνταξιούχους.

Επίσης αποκλείονται οι δικαιούχοι αναδρομικών από τις επικουρικές και τα δώρα των επικουρικών. Προς το παρών το Μέγαρο Μαξίμου και τα στελέχη της κυβέρνησης δεν αποκάλυψαν αν τα δώρα και οι επικουρικές που κερδήθηκαν στο ΣτΕ μπορεί να επιστραφούν δεύτερο χρόνο. Από τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητστοάκη που επεσήμανε ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι περιορισμένα, δεν διαφαίνεται τέτοια προοπτική. Επομένως οι δικαιούχοι των αναδρομικών των κύριων συντάξεων θα πρέπει να περιμένουν επιστροφή έως 7.200 ευρώ και μεσοσταθμικά περίπου 900 ευρώ.

Μέσα στο 2020 θα καταβάλλει η κυβέρνηση τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Λαμβάνειν θα έχουν όλοι οι συνταξιούχοι –και όχι μόνο αυτοί που προσέφυγαν στα δικαστήρια- αλλά τα χρήματα που θα καταβληθούν θα αφορούν τις διεκδικήσεις μόνο από τις κύριες συντάξεις και όχι από τα επικουρικά και τα δώρα.

Έτσι, το συνολικό κόστος για το δημόσιο περιορίζεται στα 1,4 δις. ευρώ όταν η «ονομαστική» διεκδίκηση ανερχόταν στα 3,9 δις. ευρώ. Ουσιαστικά δηλαδή, με την απόφαση της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε από το βήμα της Βουλής, διασφαλίζονται όσοι έχουν κύρια σύνταξη άνω των 1300 ευρώ ή άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1000 ευρώ. Δεν διασφαλίζονται αυτοί που περίμεναν αναδρομικά από τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις (σ.σ είχε κριθεί ως αντισυνταγματικό το κούρεμα στις επικουρικές συντάξεις άνω των 200 ευρώ) και δεν διασφαλίζονται όσοι διεκδικούσαν την ενίσχυση των 800 ευρώ αλλά και την 13η και τη 14η επικουρική σύνταξη.

Μητσοτάκης:  «Η κυβέρνηση, σεβόμενη πλήρως τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, με τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή βάζει τέλος στην αγωνία περίπου 2 εκατομμυρίων συνταξιούχων σχετικά με το ζήτημα των αναδρομικών για τους συνταξιούχους. Με την απόφασή της αυτή, η Κυβέρνηση καλύπτει όλους τους συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές, καθώς η σημερινή ρύθμιση είναι οριζόντια. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει, όχι μόνο αυτούς που είχαν προσφύγει δικαστικά (περίπου 250.000 συνταξιούχους), αλλά και αυτούς που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη».

Μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν τα εξής:

Η Κυβέρνηση, σεβόμενη πλήρως τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, με τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή βάζει τέλος στην αγωνία περίπου 2 εκατομμυρίων συνταξιούχων σχετικά με το ζήτημα των αναδρομικών για τους συνταξιούχους. Με την απόφασή της αυτή, η Κυβέρνηση καλύπτει *όλους* τους συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές, καθώς η σημερινή ρύθμιση είναι οριζόντια. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει, όχι μόνο αυτούς που είχαν προσφύγει δικαστικά (περίπου 250.000 συνταξιούχους), αλλά και αυτούς που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

Σεβόμενη την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η Κυβέρνηση πρόκειται να καταβάλει εφάπαξ μέχρι το τέλος του χρόνου τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα 1,4 δις ευρώ.