20/05/2024

Πώς θα πάρετε σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ τον μήνα με τις νέες ασφαλιστικές εισφορές

Οι νέες ασφαλιστικές κλίμακες που θα έρθουν πολύ σύντομα στην Βουλή μέσω του νέου ασφαλιστικού σχεδίου νόμου δίνουν την δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και αγρότες να επιλέξουν την σύνταξη που θα πάρουν στην συνέχεια. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει οι μη μισθωτοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή της ασφαλιστικής κλίμακας.

Ωστόσο οι επαγγελματίες μπορούν να μεταπηδούν από κατηγορία σε κατηγορία ανά χρόνο και να ασφαλίζονται σε υψηλότερες κλίμακες για μικρότερα διαστήματα, ώστε να βελτιώνουν την βάση υπολογισμού της σύνταξής τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης σε συνεργασία με τον διοικητή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης Χρήστο Χάλαρη εξετάζουν τον τρόπο που θα μπορούσε σταδιακά η επιλογή να μπορεί να γίνεται ανά εξάμηνο και στη συνέχεια ακόμη και ανά μήνα. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μετά την συγχώνευση του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ με την δημιουργία του e-ΕΦΚΑ και την απόκτηση ενιαίας ηλεκτρονικής δομής.

Σύμφωνα με τους ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση από την τρίτη κλίμακα και πάνω οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα εξασφαλίσουν μια καλύτερη σύνταξη από αυτή που παίρνουν σήμερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι. Ειδικότερα φαίνεται πως η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από την 4η κατηγορία και πάνω, δηλαδή 297 ευρώ το μήνα, θα πρέπει να επιλέξουν από την 1η Ιανουαρίου του 2020 όσοι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι επιθυμούν να εξασφαλίσουν σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ με παραμονή στην αγορά εργασίας από 35 έως 40 έτη.

Όσοι επιλέξουν να καταβάλλουν την ελάχιστη εισφορά της πρώτης κατηγορίας, ύψους 155 ευρώ, θα λάβουν 779 ευρώ μετά από 40 χρόνια ασφάλισης για το άθροισμα εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης, ενώ όσοι επιλέξουν την ανώτατη ασφαλιστική κατηγορία για 40 χρόνια καταβάλλοντας 500 ευρώ το μήνα θα λάβουν σύνταξη 1.659 ευρώ.

Με το νέο σύστημα διαρθρώνεται εντελώς διαφορετικά ο τρόπος επιλογής του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών από το προηγούμενο καθεστώς, καθώς οι μη μισθωτοί θα έχουν πλέον την απόλυτη ελευθερία επιλογής της μελλοντικής σύνταξης τους. Ο κάθε ασφαλισμένος με δραστηριότητα άνω των 5 ετών θα επιλέγει ελεύθερα το Δεκέμβριο κάθε έτους το επίπεδο των εισφορών του για το επόμενο έτος. Η επιλογή του επιπέδου των εισφορών θα καθορίζει και το επίπεδο της μελλοντικής σύνταξης. Σε αυτό το πλαίσιο, η επιλογή του ελεύθερου επαγγελματία θα καθορίζεται σε ετήσια βάση αρχικά από την οικονομική του δυνατότητα, αλλά και από τις δυνατότητες βελτίωσης της προσδοκώμενης σύνταξής του.

Οι νέες κλίμακες μηνιαίων εισφορών για τον κλάδο σύνταξης από την 1η Ιανουαρίου του 2020 και μετά για το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή είναι:

1η κατηγορία 155 ευρώ
2η κατηγορία 186 ευρώ
3η κατηγορία 236 ευρώ
4η κατηγορία 297 ευρώ
5η κατηγορία 369 ευρώ
6η κατηγορία 500 ευρώ

Το ύψος της σύνταξης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους υπολογίζεται με τους ίδιους κανόνες που εφαρμόζονται για τους μισθωτούς. Αναλυτικά, οι συντάξιμες αποδοχές με βάση τις εισφορές διαμορφώνονται ως εξής: 1ο επίπεδο 775 ευρώ, 2ο επίπεδο 930 ευρώ, 3ο επίπεδο 1.180 ευρώ τον μήνα, 4ο επίπεδο 1.485 ευρώ, 5ο επίπεδο 1.845 ευρώ, και 6ο επίπεδο 2.501 ευρώ τον μήνα.

Το ποσό των συντάξεων προκύπτει με βάση το σενάριο που εξετάζει το υπουργείο Εργασίας για το ύψος της ανταποδοτικής σύνταξης 50% – 51% για 40 έτη ασφάλισης (έναντι 42,80% σήμερα) και 40% για 35 έτη ασφάλισης (έναντι 33,81% σήμερα).