Τε. Μαρ 3rd, 2021

Προϊστάμενος κέντρου υποδοχής αιτούντων άσυλο μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου στη Γαλλία

Αξιωματούχος της υπηρεσίας μετανάστευσης, υπεύθυνος κέντρου υποδοχής προσφύγων και αιτούντων άσυλο στη νοτιοδυτική Γαλλία, μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου την Παρασκευή από έναν Σουδανό του οποίου το αίτημα για χορήγηση ασύλου απορρίφθηκε, σε μια επίθεση που δεν θεωρείται τρομοκρατική από τους ερευνητές.

Το θύμα, ένας 46χρονος πατέρας, προϊστάμενος τα τελευταία 12 χρόνια του κέντρου υποδοχής αιτούντων άσυλο Isard COS στο Πο, υπέκυψε στα τραύματά του λίγο μετά την επίθεση, και ο δράστης, ένας 38χρονος Σουδανός, συνελήφθη, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο άνδρας είναι ένας αιτών άσυλο που δεν ζούσε στο κέντρο, αλλά είχε διαμείνει εκεί για λίγο κατά το παρελθόν.

Γύρω στις 11.00 τοπική ώρα ο άνδρας παρουσιάστηκε στις διοικητικές υπηρεσίες του κέντρου για να συναντήσει τον επικεφαλής του πυλώνα για το άσυλο. Ενώ ήταν στο γραφείο του, «υπάλληλοι αναστατώθηκαν από τις κραυγές και κάλεσαν αμέσως την αστυνομία», διευκρίνισε η εισαγγελία του Πο.

Αστυνομικοί και διασώστες βρήκαν το θύμα στο έδαφος, έφερε αρκετά τραύματα κυρίως στον θώρακα. Ο φερόμενος ως δράστης κρατείτο σε διπλανό γραφείο από υπαλλήλους του κέντρου, διευκρίνισε η εισαγγελέας του Πο, Σεσίλ Ζενσάκ.

Ο άνδρας προφυλακίστηκε για ανθρωποκτονία, και η έρευνα ανατέθηκε στο τμήμα ασφάλειας της αστυνομίας του Πο για να καθοριστεί η ακριβής εξέλιξη των γεγονότων και τα κίνητρά τους, πρόσθεσε.

Γεννημένος το 1983, ο φερόμενος ως δράστης έχει ποινικό μητρώο που δείχνει «δύο καταδίκες για πράξεις βίας που διαπράχθηκαν το 2017», σύμφωνα με την εισαγγελία.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν, που μετέβη στο Πο για να δηλώσει «την αλληλεγγύη» της κυβέρνησης, εξήγησε ότι ο άνδρας είχε φθάσει στη Γαλλία το 2015, και τότε είχε απορριφθεί η αίτησή του για χορήγηση καθεστώς πρόσφυγα από την OFPRA (Γαλλικό Γραφείο Προστασίας Προσφύγων και Απάτριδων).

Ωστόσο, πρόσθεσε ο υπουργός, ο άνδρας αυτός είχε λάβει άδεια από τη διοικητική δικαιοσύνη να παραμείνει στη Γαλλία, μια άδεια που έπαυσε με την καταδίκη του σε φυλάκιση «για φιλονικία με μαχαίρι».

Το θύμα ήταν «ένας έμπειρος κοινωνικός λειτουργός, προϊστάμενος της υπηρεσίας, με μακρά εμπειρία στην υποδοχή των αιτούντων άσυλο. Καλείτο να διαχειριστεί δύσκολες και λεπτές καταστάσεις», δήλωσε ο Ελιάς Φιλίπ, διευθυντής του κέντρου. Ο διευθυντής ευχαρίστησε τους υπαλλήλους του κέντρου που κατάφεραν να ακινητοποιήσουν τον άνδρα.