18/07/2024

Προς παράταση προθεσμίας για την ένταξη στην ρύθμιση των 120 δόσεων

Στο πάρα ένα κυριολεκτικά θα αποφασίσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εάν τελικά θα δοθεί παράταση για την ένταξη των φορολογούμενων στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες στην κυβέρνηση προσανατολίζονται στο να πάρουν την τελική τους απόφαση την Κυριακή το βράδυ ή ακόμα και την Δευτέρα, δηλαδή λίγες μόνο ώρες πριν λήξει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων στη ρύθμιση.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να χορηγηθεί παράταση και μάλιστα σημαντικού χρονικού διαστήματος στη ρύθμιση των 120 δόσεων, ωστόσο πρώτα θα πρέπει να αξιολογήσουν τα τελικά στοιχεία σχετικά με την πορεία της ρύθμισης.

Έως τώρα η κίνηση δεν είναι ικανοποιητική. Ωστόσο τις τελευταίες ώρες ο ρυθμός της υποβολής αιτήσεων έχει αυξηθεί. Πλέον ο αριθμός των οφειλετών που εντάσσονται στη ρύθμιση ξεπερνά τις 400.000 και τα χρέη που ρυθμίζονται σε έως 120 δόσεις υπερβαίνουν τα 3 δισ. ευρώ (κεφάλαιο και προσαυξήσεις).

Ακόμα καλύτερα πηγαίνει η ρύθμιση από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι βελτιώσεις. Οι νέες εντάξεις ξεπερνούν τις 100.000 και τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ρυθμός θα αυξηθεί όσο πλησιάζουμε στη λήξη της προθεσμίας. Η κίνηση της τελευταίας στιγμής θα κρίνει και την απόφαση σχετικά με την παράταση της. Στο Υπουργείου Οικονομικών εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι θα δοθεί παράταση και μάλιστα, όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες η απόφαση αυτή θα μπορούσε να ληφθεί και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Θεσμών.

Ήδη στο Υπουργείο Οικονομικών έχουν γίνει αποδέκτες σχετικών αιτημάτων για την παράταση της ρύθμισης, ενώ σύμφωνα με λογιστές είναι απαραίτητο να δοθεί παράταση καθώς υπάρχουν μεγάλες φορολογικές εκκρεμότητες (όπως η υποβολή δηλώσεων της τελευταίας πενταετίας) οι οποίες θ πρέπει πρώτα να επιλυθούν πριν ιδιώτες και επιχειρήσεις προχωρήσουν στην υποβολή της αίτησης για την υπαγωγή στη ρύθμιση.

Οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι ότι μετά την παράταση ο αριθμός των οφειλετών που θα ενταχθούν στη ρύθμιση θα ξεπεράσει τις 500.000. Συνολικά το δημόσιο από τη ρύθμιση έχει βάλει στα ταμεία του το ποσό των 350 εκατ. ευρώ.

Βασικό επιχείρημα υπέρ της χορήγησης παράτασης είναι το γεγονός ότι η εφαρμογή στην πλήρη λειτουργικότητά της, δηλαδή με τις σημαντικές βελτιώσεις που έγιναν στα τέλη Ιουλίου, άνοιξε μόλις πριν από μια εβδομάδα και ο χρόνος μέχρι την εκπνοή της είναι περιορισμένος.

Ήδη πάντως οι οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση της τελευταίας θα διαπιστώσουν μία μικρή ελάφρυνση καθώς μειώνεται το επιτόκιο της ρυθμισμένης οφειλής στο 3% από 5%, ενώ ξεκινά και η διαδικασία αποδέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών