18/07/2024

Πύργος: Απόφαση Ειρηνοδικείου – Θεαματικό κούρεμα χρέους 900.000 ευρώ

Ένα απίστευτα μεγάλο οικονομικό βάρος αφαίρεσε πάνω από έναν πρώην έμπορο του Πύργου το Ειρηνοδικείο της πόλης με μια απόφαση για “κούρεμα” ποσού που αγγίζει τις 900.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει το ilialive.gr η απόφαση που εκδόθηκε πρόσφατα από το ποσό των 930.570 ευρώ “κούρεψε” το ποσό των 897.266 ευρώ και έτσι ο οφειλέτης καλείται να πληρώσει το ποσό των 33.304 ευρώ σε είκοσι χρόνια με δόση που δεν ξεπερνά τα 140 ευρώ και με τριετή περίοδο χάριτος… Το κερασάκι στην τούρτα είναι πως προστατεύτηκε και η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη. Την υπόθεση χειρίστηκαν από κοινού οι δικηγόροι Δώρα Καλάκου και Θεοδώρα Βασιλακοπούλου, οι οποίες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και δήλωσαν ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη να υπάρξει νέος νόμος ρύθμισης οφειλών στα πρότυπα του καταργηθέντος Νόμου Κατσέλη.

Συγκεκριμένα σε ότι αφορά την υπόθεση, με την απόφαση αυτή του Ειρηνοδικείου Πύργου ρυθμίστηκαν οι οφειλές του εν λόγω πρώην εμπόρου του Πύργου, σύμφωνα με το Ν. 3869/10. Ειδικότερα, ο οφειλέτης, χρωστούσε σε τραπεζικά ιδρύματα το ποσό των 930.570 ευρώ. Μετά από την απόφαση θα πληρώσει 33.304 ευρώ, σε μηνιαίες δόσεις ύψους 138,77 ευρώ, με χρονική διάρκεια 20 ετών. Μάλιστα, το Δικαστήριο έδωσε περίοδο χάριτος τριών ετών στον οφειλέτη και έτσι η καταβολή των δόσεων θα ξεκινήσει από το 2026.

Μιλώντας για την υπόθεση η δικηγόρος Πύργου Δώρα Καλάκου, ανέφερε ότι “… με την απόφαση αυτή ρυθμίστηκε, με τις ευεργετικές διατάξεις του Ν.3869/2010 που δυστυχώς δεν ισχύει πια, μια υπέρογκη οφειλή. Προστατεύτηκε η ακίνητη περιουσία οφειλέτη και δόθηκε η ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα σε αυτήν την οικογένεια. Είναι μια πολύ σημαντική απόφαση που καταδεικνύει την σημαντικότητα και την αναγκαιότητα ύπαρξης νομοθετικής ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας και για την εν γένει πραγματική ανακούφιση των οφειλετών μέσω βιώσιμων ρυθμίσεων αποπληρωμής των οφειλών τους με ευνοϊκούς όρους. Ας ελπίσουμε, λοιπόν, η πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών να αναπληρώσει το κενό που άφησε η κατάργηση του Ν.3869/2010 και να αποτελέσει την βάση για την προστασία των οφειλετών.

Η δικηγόρος Πύργου Θεοδώρα Βασιλακοπούλου από την πλευρά της τόνισε ότι “… είμαστε πολύ χαρούμενες με το τελικό αποτέλεσμα. Η ανακούφιση και η χαρά των ανθρώπων αυτών που όχι μόνο προστατεύτηκε όλη η περιουσία τους, αλλά δύνανται να αποπληρώσουν ένα μικρό μόνο μέρος της οφειλής τους μέσω μιας βιώσιμης ρύθμισης, αποτελούν για εμάς κίνητρο και μας δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε την δυσμενή πραγματικότητα”…