14/07/2024

Πυρκαγιά και στη Σάμο, εκκενώθηκαν ξενοδοχεία (foto-video)

Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα σε δασική έκταση στην περιοχή Μεσόκαμπος Σάμου, με τις φλόγες να λαμβάνουν γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις και να απειλούν σπίτια.

Σύμφωνα με το δήμαρχο του νησιού Χριστόδουλο Σεβαστάκη, που μίλησε στον ΣΚΑΪ, εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους δύο ξενοδοχεία.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 31 πυροσβέστες με 13 οχήματα, καθώς και 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα πυρόσβεσης. Επίσης, μια ομάδα αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος με 8 πυροσβέστες με Super Puma, καθώς και τρεις ομάδες αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος με 30 πυροσβέστες με C130. Συνδρομή παρείχαν 88 εθελοντές και 27 εθελοντικά οχήματα και 4 υδροφόρες ΟΤΑ.

Πυροσβεστικό Σώμα@pyrosvestiki

σε δασική έκταση στην περιοχή Μεσόκαμπος Σάμου. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 21 με 10 οχήματα, 4 Α/Φ και 2 Ε/Π.

Πυροσβεστικό Σώμα@pyrosvestiki

Ενισχύονται οι δυνάμεις στην σε δασική έκταση στην περιοχή Μεσόκαμπος Σάμου. Συνολικά επιχειρούν 31 με 13 οχήματα, 4 Α/Φ και 2 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν 88 εθελοντές και 27 εθελοντικά οχήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι τουρίστες από τα δύο ξενοδοχεία που εκκενώθηκαν καθώς και οι κάτοικοι του Μεσόκαμπου, μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο κλειστό γυμναστήριο του Πυθαγορείου. Η απομάκρυνση τους για προληπτικούς λόγους, αυτή έγινε οργανωμένα με σκάφη και λεωφορεία από τις παραλίες Γλυκόριζας και Πρωτέας, στα ανατολικά του Πυθαγορείου. Οπως έγινε γνωστό από το Λιμενικό Σώμα, στην επιχείρηση συμμετείχαν ένα πλωτό σκάφος του Λιμενικού, ένα ναυαγοσωστικό, ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης, δύο πλοία της Frontex και ιδιωτικά σκάφη. Μεταφέρθηκαν περισσότερα από 70 άτομα στο Πυθαγόρειο και στη μαρίνα του λιμανιού.

Η εικόνα της πυρκαγιάς εμφανιζόταν βελτιωμένη στις 9 το βράδυ. Οπως τόνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η φωτιά έχει δύο μέτωπα: το ένα προς το βουνό, το οποίο είναι και το δυσκολότερο λόγω του δάσους και το δεύτερο προς την παραλία στην περιοχή της Γλυκόριζας. Την πυρκαγιά «χωρίζει» στα δύο ο δρόμος που συνδέει το Βαθύ με το Πυθαγόρειο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θετική ήταν η εξασθένιση των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, δυσχεραίνοντας το έργο της κατάσβεσης.

Λόγω της νύχτας αποχώρησαν τα εναέρια μέσα κατάσβεσης και τις προσπάθειες κατάσβεσης συνεχίζουν  μόνο οι επίγειες δυνάμεις.