20/05/2024

Σε μη επενδυτική βαθμίδα κρατάει την Ελλάδα η Moody’s

H ελληνική οικονομία δεν κατάφερε να κατακτήσει και τον οίκο Μοοdy’s καθώς διατήρησε την πιστοληπτική αξιολόγηση για την Ελλάδα στο Ba1, μια βαθμίδα κάτω από το investment grade.

Η επιβεβαίωση που δεν ήρθε από την Moody΄s θα επισφράγιζε την πλήρη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Η αναβάθμιση αυτή θα είχε μια μεγαλύτερη βαρύτητα σε επίπεδο αγορών-καθώς η Moody’s που θεωρείται και η αυστηρότερη μαζί με την Standard & Poor’s είναι αυτές που κυριαρχούν στις αγορές.

Aμετάβλητες διατηρεί και τις προοπτικές της οικονομίας (stable outlook), στέλνοντας παράλληλα “μήνυμα” ότι .πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και ότι υπάρχει κίνδυνος να επιστρέψουν οι “δύσκολες μέρες” για την ελληνική οικονομία.

Σημειώνεται ότι η Moody’s παραμένει ο μοναδικός οίκος αξιολόγησης που διατηρεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε μη επενδυτική βαθμίδα

Η στάση της αναπόφευκτα θα επηρεάσει -τουλάχιστον πρόσκαιρα- τις απόψεις τις διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την τρέχουσα κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομία.

Τα συν και τα πλην που είδε η Moody’s

  • Ισχυρό ιστορικό μεταρρυθμίσεων
  • Ισχυρότερες επενδύσεις
  • Υγιέστερο τραπεζικό κλάδο
  • Αντοχή στην ενεργειακή κρίση
  • Λόγος χρέους προς ΑΕΠ ακόμη υπερβολικά υψηλός

Οι συνεχείς προκλήσεις

  • Μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών
  • Ευάλωτη σε εξωτερικούς κραδασμούς καθώς σημαντικοί κλάδοι της οικονομίας είναι ναυτιλία και τουρισμός
  • Συνέχιση μεταρρυθμίσεων ειδικά στο δικαστικό σύστημα
  • Ταχύτερη από την αναμενόμενη βελτίωση της δημοσιονομικής ισχύος
  • Ταχύτερη αντιμετώπιση των NPLs

Σημαντικότερη θα είναι η επίδραση στο χρηματιστήριο, καθώς απομακρύνεται πλέον η προοπτική αναβάθμισης του σε “ανεπτυγμένη αγορά”. Στην προοπτική αυτή έχουν επενδύσει πολλά διεθνή funds, που ενδέχεται να διαφοροποιήσουν τώρα τη στάση τους, ή να περιοριστούν σε διατήρηση θέσεων.

Οι εκτιμήσεις και τα στοιχεία
Οπως αναφέρει η Moody’s στην έκθεση της, η αξιολόγηση Βa1 και το σταθερό outlook υποστηρίζονται από το ιστορικό μεταρρυθμίσεων που έχει οδηγήσει σε ορατή βελτίωση στους θεσμούς και τη διακυβέρνηση, ισχυρότερες επενδύσεις και υγιέστερο τραπεζικό κλάδο.

Παρά την αναμενόμενη μεγάλη μείωση, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα παραμείνει υπερβολικά υψηλός. Ωστόσο, η ευνοϊκή δομή του χρέους και το μεγάλο κεφαλαιακό μαξιλάρι μετριάζουν την κατάσταση.

Η ελληνική οικονομία έχει αντέξει στην ενεργειακή κρίση και τα κεφάλαια της Ε.Ε. καθώς και ιδιωτικές επενδύσεις αναμένεται να στηρίξουν την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις, θα μπορέσουν να ενισχυθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές, αντισταθμίζοντας σε κάποιο βαθμό την αρνητική επίπτωση από το δημογραφικό.

Τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας

Τα οφέλη από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι πολλαπλά για την ελληνική οικονομία .

Η άρση του καθεστώτος του “non Investment grade” για τα ελληνικά ομόλογα επιτρέπει σε πιο συντηρητικούς επενδυτές ομολόγων (ασφαλιστικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες) να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους σε ελληνικούς τίτλους.

Η Ελλάδα με την επενδυτική βαθμίδα αποτελεί ένα πολύ καλό προορισμό επενδύσεων αφού έχει μειωθεί ο λεγόμενος “κίνδυνος χώρας”.

Η αναβάθμιση του Δημοσίου στην επενδυτική βαθμίδα θα βοηθήσει να αναγεννηθεί η αγορά εταιρικών ομολόγων .Οι μεγαλύτερες σε μέγεθος επιχειρήσεις μπορούν να πετύχουν καλύτερους όρους δανεισμού από τις αγορές