19/06/2024

Σε πόσα χρήματα αντιστοιχούν σήμερα τα 30 αργύρια που πήρε ο Ιούδας για να προδώσει τον Ιησού

old roman coin

Επί σειρά ετών οι ερευνητές προσπαθούν να υπολογίσουν την αξία που είχαν τα 30 αργύρια, δηλαδή τα νομίσματα από ασήμι που έλαβε ο Ιούδας για να φανερώσει τον Ιησού στους στρατιώτες του Καϊάφα, οι οποίοι τον συνέλαβαν και τον παρέδωσαν στον Πόντιο Πιλάτο.

Κατά καιρούς, τα «αργύρια» έχουν προκαλέσει αρκετές διαφωνίες ανάμεσα στους μελετητές σχετικά με τα νομίσματα που είχαν χρησιμοποιηθεί. Όπως αναφέρει το grandrapidscoins.com, τα αργύρια είχαν περιεκτικότητα σε ασήμι 94%, την υψηλότερη που υπήρχε στα νομίσματα εκείνη την εποχή, ενώ περιείχαν 14 γραμμάρια αργύρου.

Η τιμή spot για το ασήμι κυμαίνεται αυτήν την περίοδο στα 0,57 δολάρια ανά γραμμάριο, συνεπώς το ασήμι σε εκείνα τα 30 νομίσματα θα άξιζε σήμερα 239,4 ευρώ, καθώς επρόκειτο για απλά ασημένια νομίσματα που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι για τις συναλλαγές τους στην αγορά.

Ωστόσο, σήμερα τα συγκεκριμένα νομίσματα θα ήταν ανεκτίμητης αξίας, καθώς είναι αρχαία και ιστορικής σημασίας.

Όπως επισημαίνει το grandrapidscoins, αυτά τα 239,4 ευρώ είναι μια αξία εκτός χρόνου, δεδομένου ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι συνθήκες εκείνης της εποχής, όπως το κόστος διαβίωσης στην Ιερουσαλήμ, τα χρήματα που κέρδιζαν οι άνθρωποι για την εργασία τους κτλ.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόθεση του Ευαγγελιστή Ματθαίου, ο οποίος με τη φράση «30 αργύρια» παραπέμπει στις γραφές του Ζαχαρία, πατέρα του Ιωάννη του Βαπτιστή, που χρησιμοποιεί τη φράση αυτή αναφερόμενος στην αξία των σκλάβων με βάση τον Ιουδαϊκό Νόμο.