18/07/2024

Σκάνδαλο Novartis: Η Τουλουπάκη ασκεί δίωξη στον Λοβέρδο για δωροληψία

Η εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη παρήγγειλε στην εισαγγελία πρωτοδικών την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην υπουργού υγείας Ανδρέα Λοβέρδου για την υπόθεση Novartis.

Η εισαγγελέας του αποδίδει το αδίκημα της δωροληψίας πολιτικού προσώπου κατ εξακολούθηση.

Τις προηγούμενες ημέρες το Συμβούλιο Εφετών είχε απορρίψει το αίτημα του Ανδρέα Λοβέρδου για εξαίρεση της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και των επίκουρών της Χρ. Ντζούρα και Στ. Μανώλη από την υπόθεση Novartis.

Το αίτημα του Ανδρέα Λοβέρδου βασιζόταν μεταξύ άλλων και στις καταγγελίες της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου και του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή περί πιέσεων και παρεμβάσεων από τον «Ρασπούτιν».

Στο σκεπτικό τους οι δικαστές αναφέρουν ότι τα αποσπάσματα των καταθέσεων Αγγελή-Ράικου «δεν μπορούν να αποτελέσουν αποδεικτικά στοιχεία της μεροληψίας καθόσον σε αυτά αναφέρονται αόριστα ότι είχαν σχηματίσει την εντύπωση ότι πίσω από τις ενέργειες των εισαγγελέων Διαφθοράς υπήρχε τρίτο πρόσωπο που κινούσε τα νήματα της υπόθεσης, κατονομάζοντας τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, χωρίς να αναφέρουν πραγματικά περιστατικά ή άλλα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία να επαληθεύουν τους ισχυρισμούς τους».

Στο επίμαχο βούλευμα, που υιοθετεί την αντίστοιχη εισαγγελική πρόταση, γίνεται λόγος για αοριστία και έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων των καταγγελλομένων από τους δύο εισαγγελείς, υπογραμμίζοντας όμως ότι η αποδεικτική αξία και η αξιοπιστία των καταγγελιών αυτών, δεν έχει κριθεί ακόμα και βρίσκεται σε στάδιο διερεύνησης από τον Άρειο Πάγο.

Είχανε προηγηθεί επίσης οι κεραυνοί της Τουλουπάκη κατά του πρώην υπουργού, Ανδρέα Λοβέρδου,ο οποίος με δηλώσεις είχε μιλήσει ξανά για σκευωρία και ακυρότητα των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων.

Άλλωστε και η κ.Τουλουπάκη στο εξώδικο της στην καθημερινή είχε φωτογραφίσει τον Λοβέρδο χωρίς να αναφέρει το όνομα του, λέγοντας: «Πέραν τούτων, ακόμη κι αν ίσχυε το υποστηριζόμενο ότι «δεν μπορεί ένας μάρτυρας να μπει σε καθεστώς προστασίας όταν έχει εμπλοκή ο ίδιος στην υπόθεση και όταν έχει εξεταστεί προσδοκώντας, όπως συνέβη εδώ, χρηματικά οφέλη», το οποίο είναι το βασικό επιχείρημα των εμπλεκόμενων στην υπόθεση Novartis, με ότι συνεπάγεται αυτό για τους σκοπούς που εξυπηρετεί το στοχευμένο άρθρο, σε κάθε περίπτωση δεν «κλονίζεται η νομιμότητα των καταθέσεων», όπως υποστηρίζει η δεύτερη εξ υμών, αλλά μόνο το καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα. Με λίγα λόγια, οι καταθέσεις και το περιεχόμενο τους παραμένουν έγκυρα»