01/12/2023

Σουδάν επιχείρηση ‘Κόσμος’ : Προσγειώθηκαν στην Αίγυπτο τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται το σχέδιο «ΚΟΣΜΟΣ» το οποίο και τέθηκε σε λειτουργία μετά από συνεδριάσεις που έγιναν στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς τα μεταγωγικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στη νότια Αίγυπτο.

Προσγειώθηκαν πριν από λίγα λεπτά τα δύο μεταγωγικά αεροσκάφη, C-130 και C-27,στη νότια Αίγυπτο τα οποία και βρίσκονται εκεί, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να βοηθήσουν στην επιχείρηση μεταφοράς των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν. Υπενθυμίζεται ότι τα δύο αεροσκάφη απογειώθηκαν από τη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας νωρίς το απόγευμα της Κυριακής (23/4) στο πλαίσιο της επιχείρησης «ΚΟΣΜΟΣ», η οποία και τέθηκε σε λειτουργία μετά από συνεδριάσεις που έγιναν στο υπουργείο Εξωτερικών υπό τον Νίκο Δένδια.

Στα μεταγωγικά αεροσκάφη υπάρχει, μεταξύ άλλων, η Ομάδα της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπάρχουν στελέχη του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών των Ειδικών Δυνάμεων της χώρας. Στα αεροσκάφη, τα οποία και στάλθηκαν με εντολή του πρωθυπουργού μετά από διαβουλεύσεις που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, υπάρχει και ιατρικό προσωπικό αλλά και ιατρικό υλικό.

Απεγκλωβίστηκε η πρώτη ομάδα Ελλήνων πολιτών
Τέλος στο «θρίλερ» για τους οκτώ πρώτους Έλληνες, που ήταν εγκλωβισμένοι στο Σουδάν καθώς μεταφέρθηκαν εκτός χώρας με τη γαλλική αποστολή, η οποία και προσγειώθηκε στο Τζιμπουτί. Ανάμεσα στους Έλληνες ήταν και οι δύο τραυματίες, που είχαν χτυπήσει στον ώμο και δεν μπορούσαν να χειρουργηθούν όσο βρίσκονταν στην εμπόλεμη χώρα. Πιο συγκεκριμένα, στην ειδική πτήση που ναυλώθηκε από τη Γαλλία, οι Έλληνες πήγαν στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ, όπου και δόθηκε ειδική άδεια και πέταξαν πριν από λίγα λεπτά προς το Τζιμπουτί

Αξιο αναφοράς είναι ότι όλοι τους είναι ασφαλείς, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται να φτάσει στο Τζιμπουτί και δεύτερη πτήση, που ναυλώνεται από τη Γαλλία και θα μεταφέρει ακόμα 12 Έλληνες. Αυτήν την ώρα, οι 12 Έλληνες βρίσκονται στο κτίριο της γαλλικής πρεσβείας, η οποία και είναι ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες που συντονίζουν τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού αρκετών πολιτών και μεταξύ αυτών Ελλήνων και Κύπριων πολιτών. Ανακοίνωση για τον απεγκλωβισμό εξέδωσε και το υπουργείο Εξωτερικών.