09/12/2023

Σουηδία: Κατεβάζει τον στρατό στους δρόμους – Άγριες συγκρούσεις μεταναστών

Οι ένοπλες δυνάμεις της Σουηδίας για να αντιμετωπιστούν οι συμμορίες αλλοδαπών θα κατέβει στον δρόμο όπως αποφάσισε η κυβέρνηση της Σουηδίας, μετά την πρόσφατη έξαρση της βίας στη χώρα.

Σε ομιλία του την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αναπτύξει τον στρατό. «Η Σουηδία δεν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο, καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν βλέπει κάτι τέτοιο», τόνισε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας.
Μόνο χθες σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι ενώ από την αρχή του μήνα οι θάνατοι από πυροβολισμούς ή βομβιστικές επιθέσεις έχουν φτάσει τους δώδεκα.

Πρωτοφανής βία και εγκληματικότητα

Η Σουηδία αντιμετωπίζει τη βία των συμμοριών εδώ και χρόνια, αλλά η έξαρση των πυροβολισμών και των επιθέσεων τον Σεπτέμβριο ήταν μεγάλη προκαλώντας έντονη ανησυχία στην σουηδική κυβέρνηση.

Οι περισσότεροι νεκροί ήταν περαστικοί που βρέθηκαν τυχαία στο σημείο ή ανθρώπων που αναγνωρίστηκαν λανθασμένα από τους δράστες. Πολλά από τα θύματα ήταν νεαρής ηλικίας.

Τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, γύρω στις 4 το πρωί, εκρηκτικός μηχανισμός σκότωσε μία 25χρονη γυναίκα στο προάστιο της Ουψάλας. Πέντε σπίτια υπέστησαν ζημιές, διευκρίνισε η αστυνομία στην ιστοσελίδα της..

Πριν από την ομιλία ο Κρίστερσον είχε καλέσει τον επικεφαλής του στρατού για να συζητήσει πώς οι ένοπλες δυνάμεις μπορούν να βοηθήσουν την αστυνομία να αντιμετωπίσει το πρωτοφανές κύμα εγκληματικότητας. Σήμερα Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον ανώτατο διοικητή των ενόπλων δυνάμεων και τον επικεφαλής της αστυνομίας.

Η εμπλοκή του στρατού στην καταπολέμηση του εγκλήματος θα ήταν ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο βήμα για τη Σουηδία, όπως αναφέρει το Associated Press.