Πα. Αυγ 14th, 2020

Σταϊκούρας: Όλοι οι συνταξιούχοι θα πάρουν τα αναδρομικά

Στο σύνολο των συνταξιούχων που αφορά η απόφαση του ΣτΕ θα δοθούν τα αναδρομικά, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μην ταλαιπωρηθούν οι Έλληνες συνταξιούχοι.

«Θα υλοποιήσουμε τις δικαστικές αποφάσεις. Αυτό είναι τετελεσμένο, και χωρίς να ταλαιπωρούνται οι συνταξιούχοι στα δικαστήρια, άρα η απόφαση θα καλύψει το σύνολο των συνταξιούχων» είπε ο κ. Σταϊκούρας. Αναφορικά με το ενδεχόμενο καταβολής των αναδρομικών σε δόσεις ή εφάπαξ με κούρεμα στα ποσά, είπε ότι είναι κάτι που ακόμα συζητείται και θα γίνουν ανακοινώσεις όταν υπάρξουν και συγκεκριμένες αποφάσεις.

«Πότε πληρώνουμε και σε πόσες δόσεις πληρώνουμε, αν πληρώσουμε σε δόσεις ή αν υπάρχει κούρεμα ή όχι… Αυτό είναι κάτι το οποίο το συζητάμε και πολύ σύντομα με το αρμόδιο υπουργείο, -ουσιαστικά το επισπεύδον υπουργείο, το υπουργείο Εργασίας, θα υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις» υπογράμμισε.

Συγκεκριμένα, για το ενδεχόμενο κουρέματος στα αναδρομικά, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι δεν θα μιλήσει με σενάρια και πως όταν υπάρχει η τελεσίδικη πολιτική απόφαση της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί. «Ο τρόπος με τον οποίο θα καταβληθούν τα συγκεκριμένα χρηματικά ποσά θα αποφασιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε. Ο υπουργός Οικονομικών, είπε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με τους θεσμούς για την πληρωμή των αναδρομικών, καθώς δεν πρόκειται για κάποια μόνιμη αύξηση σε μια σύνταξη και διαβεβαίωσε ότι η χώρα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τα αναδρομικά.

«Υπάρχει το ταμειακό θέμα, που δόξα τω Θεώ, με τον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε με υπευθυνότητα τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας έχουμε τη δυνατότητα το επόμενο χρονικό διάστημα, μπορεί να είναι μήνες και χρόνια, να πληρώσουμε τους Έλληνες συνταξιούχους τα αναδρομικά αυτά» συμπλήρωσε.

Οι προθεσμίες

Με τις αλλαγές οι φορολογούμενοι έχον τις εξής δυνατότητες:

1.Όσοι έχουν υποβάλει δήλωση τον Ιούλιο και δεν έχουν πληρώσει:

-Μπορούν να πληρώσουν την πρώτη δόση στα τέλη Ιουλίου

-Μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό στα τέλη Ιουλίου με έκπτωση 2%.

-Μπορούν να πληρώσουν τη δόση του Ιουλίου και του Αυγούστου στις 31 Αυγούστου χωρίς προσαυξήσεις.

-Μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ την οφειλή τους με έκπτωση 2%.

2. Όσοι έχουν υποβάλει δήλωση και έχουν πληρώσει την πρώτη δόση:

-Μπορούν να πληρώσουν κανονικά στα τέλη Αυγούστου τη δεύτερη δόση και τις επόμενες 6 μηνιαίες στο τέλος κάθε επόμενου μήνα

-Μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ το υπόλοιπο της οφειλής με έκπτωση 2% στα τέλη Αυγούστου.

3. Όσοι θα υποβάλουν δήλωση εντός του Αυγούστους (έως τις 28/8)

-Θα πληρώσουν διπλή δόση το αργότερο στις 31/8

-Μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ την οφειλή τους με έκπτωση 2%.

4.Επιχειρήσεις.

-Όσες έχουν πληρώσει την πρώτη δόση θα πληρώσουν την επόμενη στα τέλη Αυγούστου.

-Όσες δεν έχουν πληρώσει την πρώτη δόση μπορούν να το κάνουν στις 31/8 με καταβολή διπλής δόσης.

-Όσες υποβάλουν τον Αύγουστο τη δήλωση θα πληρώσουν στα τέλη του ίδιου μήνα διπλή δόση.