19/06/2024

Στην πώληση 950 ακινήτων αξίας 110 εκατ. ευρώ προχωράει η Eurobank

Στην πώληση 950 ακινήτων συνολικής αξίας 110 εκατ. ευρώ προχωράει η Eurobank από τα πακέτα Star και Opus.

Πρόκειται για τα πρώτα πακέτα πώλησης ακινήτων, που δεν συνδέονται με μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Τα ακίνητα έχουν περιέλθει στην κατοχή της Εurοbank από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, ενώ μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία για τη μεταβίβαση των δύο χαρτοφυλακίων.

Το χαρτοφυλάκιο της Star περιλαμβάνει 685 ακίνητα, κυρίως κατοικίες, αλλά και επαγγελματικά ακίνητα. Η λογιστική αξία τους ανέρχεται σε 30,6 εκατ. ευρώ και η πλειοψηφία των τεμαχίων βρίσκεται στην επαρχία (50%), ακολουθεί η Αττική (30%), η Θεσσαλονίκη (10%) και η νησιωτική Ελλάδα (10%).

Το μικρότερο πακέτο της Opus περιλαμβάνει 258 commercial ακίνητα (βιομηχανικά ακίνητα, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες κ.ά.), η λογιστική αξία των οποίων ανέρχεται στα 88 εκατ. ευρώ. Η πλειοψηφία τους βρίσκεται στην Αττική (58%), ακολουθεί η Θεσσαλονίκη (18%), η Μακεδονία πλην Θεσσαλονίκης (19%), Κεντρική Ελλάδα, Πελοπόννησος και τέλος τα νησιά (5%).

Οι συγκεκριμένοι διαγωνισμοί έχουν ξεκινήσει από τον Απρίλιο και σύμφωνα με πληροφορίες το επενδυτικό ενδιαφέρον κρίνεται πολύ ικανοποιητικό, καθώς έχουν κατατεθεί δεσμευτικές προσφορές από ξένα επενδυτικά κεφάλαια.

Στo στάδιο της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, εκτός απο τις εγχώριες ΑΕΕΑΠ, επέδειξε ενδιαφέρον το επενδυτικό fund Brook Lane Capital, αλλά και το Bain Capital. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο πριν από λίγους μήνες απέκτησε με τίμημα 95 εκατ. ευρώ σειρά κτηρίων γραφείων που πωλούσε η Allpha Bank αλλά και κτήριο γραφείων της Τράπεζας Πειραιώς έναντι 400 εκατ. ευρώ.

Εκτός από τα συγκεκριμένα ακίνητα, η Eurobank έχει ακόμα ένα χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από 150-200 ακίνητα, με κατοικίες, εμπορικά και βιομηχανικά ακίνητα, τα οποία θα πουλήσει τους επόμενους μήνες και πάντως πριν την εκπνοή του 2019.

Η μείωση των ακινήτων για τις ελληνικές τράπεζες είναι επιτακτική καθώς αποτελεί δέσμευσή τους προς τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) με βάση τους στόχους που έχουν υποβάλει, έως το τέλος του 2021, στην εποπτική αρχή της Φρανκφούρτης.