21/05/2024

Στις 12:00 σήμερα το συλλαλητήριο στην Αθήνα για τα ιδιωτικά πανεπιστημία – Τα αιτήματα

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις φοιτητών, συλλογικοτήτων εκπαιδευτικών σωματείων και μαθητικών κοινοτήτων ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Σήμερα, τόσο στην Αθήνα, όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις ομάδες έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις από νέους που αντιτίθεται στο νέο εγχείρημα του Υπουργείου Παιδείας.

Στα Προπύλαια οι φοιτητές θα συγκεντρωθούν στις 12:00, για τον λόγο αυτό από την Τροχαία βρίσκονται σε ισχύ έκτακτα μέτρα, για την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, στο πλαίσιο αυτό, με σκοπό τη διασφάλιση του δικαιώματος των πολιτών να συνέρχονται, θα εφαρμοστούν κατά περίπτωση εκτροπές και διακοπές κυκλοφορίας, ώστε να μην διαταραχθεί υπέρμετρα η κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης.

Συγκεκριμένα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά και κατά περίπτωση -όπου είναι απαραίτητο και ανάλογα με την κίνηση των διαδηλωτών-σε οδούς περιμετρικά των Προπυλαίων, της Πλατείας Ομονοίας (Πατησίων, Αιόλου κ.λπ.), της Πλατείας Συντάγματος (Όθωνος, Λεωφόρους Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας) καθώς και στους οδικούς άξονες της Πανεπιστημίου και της Σταδίου.

«Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να αποφύγουν τη μετακίνησή τους στους ανωτέρω οδικούς άξονες μέχρι την ολοκλήρωση της συνάθροισης – κινητοποίησης. Σε περίπτωση εφαρμογής επιπλέον κυκλοφοριακών ρυθμίσεων θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ.

Τα αιτήματα των φοιτητών
Μέσα από τις κινητοποιήσεις τους διεκδικούν:

Αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές.
Να μην εφαρμοστεί ο νόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι των κυβερνήσεων. Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16.
Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες των φοιτητών και των ιδρυμάτων σε καθηγητές, προσωπικό, υποδομές.
Δωρεάν φοιτητική μέριμνα (στέγαση, σίτιση, μεταφορά, αναλώσιμα, βιβλία κτλ) για όλους και όλες. Ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών στην ευθύνη του κράτους χωρίς ΣΔΙΤ και νοίκια.
Ένα πτυχίο αντικείμενο με κατοχυρωμένα όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα! Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο για την άσκηση του επαγγέλματος. Όχι στην απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία.
Όχι στην ισοτίμηση των πτυχίων μας με τα κολέγια. Όχι στην κύρωση της σύμβασης της Λισαβόνας της ΕΕ.
Εμβόλιμη εξεταστική για όλους τους φοιτητές σε όλα τα Τμήματα που η κυβέρνηση και οι διοικήσεις επιχείρησαν να εργαλειοποιήσουν την εξεταστική για να σταματήσουν οι αγώνες των φοιτητών.