Τε. Νοέ 20th, 2019

Στο χάος βυθίζεται ο Ισημερινός

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο ανακοίνωσε χθες Σάββατο την επιβολή πλήρους απαγόρευσης κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα Κίτο, την οποία διέταξε να εφαρμόσει ο στρατός, σε μια προσπάθεια να τερματίσει τις συνεχιζόμενες μαζικές διαδηλώσεις και τα βίαια επεισόδια που πυροδότησαν τα μέτρα λιτότητας τα οποία προωθεί η κυβέρνησή του σε αντάλλαγμα για ένα δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας επρόκειτο να «τεθεί σε ισχύ στις 15:00» [τοπική ώρα· 23:00 ώρα Ελλάδας], προκειμένου να «διευκολυνθεί το έργο των δυνάμεων επιβολής της τάξης απέναντι στις απαράδεκτες παρεκτροπές βίας», ανέφερε ο Μορένο μέσω Twitter.

«Θα αποκαταστήσουμε την τάξη σε όλον τον Ισημερινό», δεσμεύθηκε ο Μορένο κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος. «Αρχίζουμε με την απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίτο. Διέταξα το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας να λάβει άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για να αποκατασταθεί η τάξη σε όλο τον Ισημερινό», επέμεινε.

Η κατάσταση στη λατινοαμερικάνικη χώρα παραμένει έκρυθμη το τελευταίο δεκαήμερο, εν μέσω των μαζικών κινητοποιήσεων εναντίον των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν συμφωνηθεί με το ΔΝΤ, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης της επιδότησης των καυσίμων που εφαρμοζόταν για 40 χρόνια και πυροδότησε την αύξηση των τιμών του πετρελαίου ντίζελ και της βενζίνης κατά 100% και πλέον.

Λίγο πριν από την ανακοίνωση του Μορένο ο Χάιμε Βάργκας, ηγέτης της CONAIE, της συνομοσπονδίας που εκπροσωπεί τις κοινότητες των αυτοχθόνων, εξήρε την προσφορά της κυβέρνησης να αρχίσει διάλογος για τον τερματισμό της κρίσης ως «θετική» εξέλιξη, επαναλαμβάνοντας ωστόσο πως η οργάνωση απαιτεί πρώτα η κυβέρνηση να πάρει πίσω το μέτρο της κατάργησης του ορίου τιμών των καυσίμων.

Ο Μορένο αναγκάστηκε να μεταφέρει την έδρα της κυβέρνησής του στη Γουαγιακίλ από το Κίτο εξαιτίας των ταραχών, την ευθύνη για τις οποίες προσάπτει σε «ριζοσπαστικοποιημένους υποκινητές».

Στις διαδηλώσεις και τα βίαια επεισόδια έχουν χάσει τη ζωή τους έξι άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 2.100, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Λαού, ανεξάρτητη δημόσια αρχή για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Προχθές Παρασκευή ξέσπασαν νέες σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας στο Κίτο.

Eγκαταστάσεις τηλεοπτικού δικτύουκαι εφημερίδας υπέστησαν επιθέσεις

Διαδηλωτές επιτέθηκαν χθες Σάββατο στα γραφεία του τηλεοπτικο ύ δικτύου Teleamazonas και της εφημερίδας El Mercurio στο Κίτο, κατήγγειλαν τα δύο ΜΜΕ.

Το Teleamazonas διέκοψε την κανονική ροή του προγράμματός του για να μεταδώσει πληροφορίες για αυτή την επίθεση, με φόντο πλάνα με σπασμένα παράθυρα, ένα αυτοκίνητο του τηλεοπτικού δικτύου που πυρπολήθηκε και απανθρακώθηκε και ισχυρή αστυνομική δύναμη ανεπτυγμένη στις εγκαταστάσεις του, ενώ από την πλευρά της η σύνταξη της εφημερίδας El Mercurio κατήγγειλε μέσω Twitter ότι διαπράχθηκε επίθεση στα γραφεία της «από ομάδα αγνώστων».

Το κίνημα των αυτοχθόνων, αιχμή του δόρατος του κινήματος διαμαρτυρίας, διέψευσε οποιαδήποτε εμπλοκή του σε αυτές τις επιθέσεις, που καταγράφηκαν λίγες ώρες έπειτα από παρόμοια έφοδο στις εγκαταστάσεις μιας υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών.

«Δεν έχουμε καμία σχέση με τα γεγονότα» αυτά, τόνισε μέσω Twitter η συνομοσπονδία αυτοχθόνων εθνοτήτων του Ισημερινού (CONAIE).

Το τηλεοπτικό δίκτυο Teleamazonas ανέφερε ότι 25 εργαζόμενοι χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις του εσπευσμένα κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Δεν έκανε λόγο για τραυματισμούς.

«Κατά τη διάρκεια περίπου μισής ώρας, δεχόμασταν επίθεση, άρχισε με τους δράστες να περούν πέτρες, να παραβιάζουν πόρτες και κατόπιν να ρίχνουν κοκτέιλ μολότοφ», περιέγραψε ο Μίλτον Πέρες, παρουσιαστής του δικτύου. Η El Mercurio δεν έδωσε λεπτομέρειες για την επίθεση στις δικές της εγκαταστάσεις, που βρίσκονται στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας.

Προσπάθεια να αρχίσει διάλογος 

Η κυβέρνηση του Ισημερινού και το κίνημα των αυτοχθόνων θα έχουν σήμερα μια πρώτη συνάντηση στο πλαίσιο της προσπάθειας να αρχίσει διάλογος ανάμεσά τους στο Κίτο, ανακοίνωσαν το βράδυ του Σαββάτου [τοπική ώρα· σήμερα Κυριακή το πρωί ώρα Ελλάδας] τα Ηνωμένα Έθνη και η ρωμαιοκαθολική εκκλησία.

Ο ΟΗΕ και η ρωμαιοκαθολική εκκλησία ανέφεραν ότι «έπειτα από επαφές με την κυβέρνηση και με οργανώσεις του κινήματος των αυτοχθόνων η πρώτη συνάντηση στο πλαίσιο του διαλόγου συγκλήθηκε για τη 13η Οκτωβρίου στις 15:οο [τοπική ώρα· 23:00 ώρα Ελλάδας] στο Κίτο», με κοινή ανακοίνωσή τους που αναρτήθηκε στον λογαριασμό στο Twitter της αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Εθνών στον Ισημερινό.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο δεσμεύθηκε νωρίτερα ότι θα μελετήσει τις συνέπειες της εφαρμογής του προεδρικού διατάγματος με το οποίο καταργήθηκε η επιδότηση των καυσίμων, αποφεύγοντας όμως ακόμη και να αναφερθεί στο ενδεχόμενο ανάκλησής του — το επίμαχο μέτρο αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησής του προς το ΔΝΤ.