18/07/2024

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τι είπαν τα ΜΜΕ στη Τουρκία

Οι εφημερίδες στην Τουρκία μιλάνε για «μία “άνοιξη” που θα συνεχιστεί», για το ήπιο κλίμα που κυριαρχεί -που ήταν η συνέχεια της αρχής που έγινε στο Βίλνιους- και παραθέτουν τις λεπτομέρειες για επόμενα βήματα που θα κάνουν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ο Μητσοτάκης ήταν χαλαρός, χαμογελαστός, ήρθε με τα χέρια στις τσέπες» αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, και σημειώνουν ότι οι δύο ηγέτες «ήταν χαλαροί και θα έχουν πιο στενές επαφές».

«Το κλίμα φιλίας θα συνεχιστεί» γράφει η Hurriyet, «Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν το σημερινό θετικό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και την αποφασιστικότητά τους να το διατηρήσουν. Επιβεβαίωσαν επίσης τον οδικό χάρτη και το χρονοδιάγραμμα των επαφών μεταξύ των δύο χωρών, οι υφυπουργοί Εξωτερικών που είναι αρμόδιοι για τον πολιτικό διάλογο θα συναντηθούν στα μέσα Οκτωβρίου.

Το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Α ΗΑΒΕR ανέφερε: «Εκδόθηκε η ανακοίνωση για την συνάντηση των δυο ανδρών, ωστόσο θα ήθελα να τονίσω κάτι. Ο Mητσοτάκης ήρθε άνετος εδώ στο σπίτι της Τουρκίας. Η γλώσσα του σώματός του ήταν χαλαρή, εισήλθε και εξήλθε με τα χέρια στην τσέπη, ήταν χαμογελαστός.

Κι εμείς αναρωτιόμασταν αν στις φωτογραφίες της συνάντησης, αν οι δυο ηγέτες θα ήταν χαμογελαστοί. Και συνέβη αυτό. Χαμογελούσε και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπως και ο Μητσοτάκης. Αν θυμηθούμε το πρόσφατο παρελθόν πριν τη συνάντηση τους στο Βίλνιους, όπως στις αρχές του έτους, οι δυο ηγέτες είχαν κάνει σκληρές δηλώσεις ο ένας εναντίον του άλλου. Άρα το να χαμογελούν είναι καλό, άλλωστε η ανακοίνωση δείχνει πως θα έχουν πιο στενές επαφές».

Το CNN Turk μετέδωσε: «Η σημαντικότερη συνάντηση του Ερντογάν ήταν αυτή με τον Μητσοτάκη», ενώ τα τουρκικά ΜΜΕ μιλούν για συνάντηση με θετικά αποτελέσματα.

Το ρεπορτάζ του CNN Turk ανέφερε: «O πρόεδρος Ερντογάν συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ας μάθουμε τις λεπτομέρειες αυτής της συνάντησης. Αυτή η συνάντηση ίσως ήταν η πιο πολυαναμενόμενη μέσα σε όλο τον μαραθώνιο των συναντήσεων που είχε ο πρόεδρος. Η συνἀντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκίνησε στις 10:59 και ολοκληρώθηκε στις 12:02 άρα η διάρκειά της ξεπέρασε την μια ώρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας, οι δυο ηγέτες επιβεβαίωσαν την βούληση τους για τη διατήρηση του σημερινού θετικού κλίματος μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Στον τουρκικό Τύπο, η Hurriyet αναφέρει ότι «θα συνεχιστεί η άνοιξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», ενώ η Milliyet μιλά για «συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας για συνεργασία στο μεταναστευτικό».

Η Aksam αναφέρει: «Ο Μητσος (Μητσοτάκης) και ο Μπιμπι (Νετανιάχου) στο Σπίτι της Τουρκίας».

Εν τω μεταξύ, ο αρθρογράφος της Hurriyet σχολιάζει πως «πρέπει να πλήξουμε στρατιωτικά τα ελληνικά νησιά που είναι στρατιωτικοποιημένα» και πως «πρέπει να καθοριστεί η κυριαρχία σε 150 νησιά και βραχονησίδες του Αιγαίου»