21/05/2024

Τέσσερα οφέλη της νηστείας για τον οργανισμό

Η περίοδο της Σαρακοστής ολοκληρώνεται το Μεγάλο Σάββατο και συνολικά διαρκεί 48 ημέρες. Για πολλούς από εμάς σημαίνει μια μακρά περίοδο νηστείας και αλλαγής των διατροφικών συνηθειών, που είναι μια καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση του οργανισμού, και αν είναι επιθυμητό, και απώλεια κάποιων κιλών.

Πως μπορεί λοιπόν η νηστεία να επιδράσει θετικά στον οργανισμό μας; Τα 4 παρακάτω οφέλη θα σου δώσουν την απάντηση.

Μείωση της αίσθησης πείνας

Τα τρόφιμα που καταναλώνονται κατά τη νηστεία έχουν ως επί τω πλείστων μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες δημιουργούν αίσθηση κορεσμού στον οργανισμό και μας κρατούν πλήρεις για περισσότερες ώρες.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Τα φρούτα, τα λαχανικά καθώς και τα όσπρια είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι ικανά να θωρακίσουν τον οργανισμό μας. Ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας που διανύουμε, η ανάγκη ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος είναι επιτακτική.

Βελτίωση λειτουργίας του εντέρου

Η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών, εκτός από τον περιορισμό της πείνας που αναφέραμε παραπάνω, θα βελτιώσει και τη λειτουργία του εντέρου καθώς και τυχόν προβλήματα δυσκοιλιότητας.

Αντιγηραντική δράση

Μια διατροφή που βασίζεται σε φυτικές ίνες και ιδιαίτερα στα φρούτα και τα λαχανικά συνεπάγεται μεγάλη πρόσληψη αντιοξειδωτικών που δρουν ενάντια στις ελεύθερες ρίζες ενώ απομακρύνουν τις τοξίνες από τον οργανισμό μας. Περιέχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α, C και Ε οι οποίες αποτελούν τους ισχυρότερους «συμμάχους» κατά της αντιγήρανσης και συμβάλουν στη διατήρηση της νεότητας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που είναι βασικά συστατικά σε πολλά προϊόντα ομορφιάς.