13/04/2024

Τι διαβάζουμε στους παγετώνες για το… πυρηνικό παρελθόν μας

Οι πάγοι της παγωμένης ηπείρου συνεχίζουν να απελευθερώνουν ένα ραδιενεργό στοιχείο, ως αποτέλεσμα των πυρηνικών δοκιμών που έκαναν εκεί οι ΗΠΑ πριν από 70 χρόνια!

Αυτό μας λέει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Geophysical Research: Atmospheres», κάνοντας λόγο για το ραδιενεργό ισότοπο χλώριο-36, το οποίο σχηματίζεται όταν το ευγενές αέριο αργό αντιδρά με την κοσμική ακτινοβολία της ατμόσφαιρας.

Σχηματίζεται βέβαια και κατά τη διάρκεια πυρηνικών εκρήξεων πάνω από ωκεανούς, όταν τα νετρόνια αντιδρούν με το χλώριο του θαλασσινού νερού, το οποίο εξατμίζεται στη στρατόσφαιρα ταξιδεύει όλη τη Γη και αποθηκεύεται μόνιμα στους πάγους της Ανταρκτικής.

«Δεν υπάρχει πια άλλο πυρηνικό χλώριο-36 στην παγκόσμια ατμόσφαιρα. Γι’ αυτό και είμαστε υποχρεωμένοι να αναζητήσουμε φυσικό χλώριο-36 αλλού», λέει χαρακτηριστικά η γεωεπιστήμονας Mélanie Baroni, δείχνοντας στις δοκιμές πυρηνικών όπλων που έκαναν οι ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό κατά τις δεκαετίες του 1950 και του 1960.

Σε λιγότερο από 20 χρόνια, 19 τέτοιες σειρές πυρηνικών πειραμάτων έλαβαν χώρα (πάνω από 230 ατομικές εκρήξεις) και τα ραδιενεργά τους ίχνη είναι ακόμα ορατά στον πλανήτη μας.

Γι’ αυτό και επισημαίνουν με νόημα οι ερευνητές πως «η ατμόσφαιρα της Ανταρκτικής παραμένει μολυσμένη από ανθρωπογενές χλώριο ακόμα και σήμερα»…