30/11/2023

Τι βγάζουν τα γκάλοπ – Πρόθεση ψήφου: Στις 4,4 μονάδες η διαφορά της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Στις 4,4 μονάδες βρίσκεται η διαφορά της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το δεύτερο «γκάλοπ των γκάλοπ» της ΕΡΤ, όπως παρουσιάστηκε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Στο Κέντρο» με τον Γιώργο Κουβαρά. Σημειώνεται ότι πρόκειται για δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί από οκτώ εταιρείες δημοσκοπήσεων.

Συγκεκριμένα, τα κόμματα στη δημοσκόπηση λαμβάνουν:

  • ΝΔ 29%
  • ΣΥΡΙΖΑ 24,6%
  • ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ 9,5%
  • ΚΚΕ 5,8%
  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4,1%
  • ΜΕΡΑ25 3,7%
  • ΕΛΛΗΝΕΣ 3,4%
  • ΛΟΙΠΟΙ 4,9%
  • ΓΚΡΙΖΑ ΖΩΝΗ 15,1% (*περιλαμβάνει: άκυρο – λευκό, αποχή, αναποφάσιστους, «Δεν γνωρίζω / Δεν απαντώ»)

«Για τη Νέα Δημοκρατία το πρώτο κύμα αυτών των δημοσκοπήσεων έδωσε μέσο όρο στην πρόθεση ψήφου γύρω στο 28%. Το δεύτερο την ανεβάζει κοντά στο 29%. Να θυμίσουμε ότι την περασμένη φορά, με βάση τις έρευνες, στο “κύμα” Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου η μέση πρόθεση ψήφου για το κυβερνών κόμμα ήταν περίπου 31%. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε ήδη να διαπιστώσουμε μία πρώτη επίδραση του δυστυχήματος των Τεμπών.

Γι’ αυτές τις τρεις μονάδες που χάθηκαν στο πρώτο “κύμα” από τη Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι στο δεύτερο, υπάρχει μια μικρή ανάκαμψη, αλλά σίγουρα φαίνεται ότι παραμένει σε αυτές τις δημοσκοπήσεις πολύ χαμηλότερα από τη μέχρι τότε καταγραφή.

Το βασικό είναι ότι ήδη στο πρώτο κύμα για πρώτη φορά είδαμε σχεδόν σε όλες τις έρευνες της πρόθεσης ψήφου της Νέας Δημοκρατίας να κινούνται κάτω από το 30%.

(…) Σε κάθε περίπτωση παραμένει πολύ χαμηλότερα από την πρώτη καταγραφή», επισήμανε μεταξύ αλλων αναλύοντας το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης, ο εκλογολόγος Παναγιώτης Κουστένης.

Σε ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος σημείωσε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι καταγράφει μια σχετική σταθερότητα, με τον μέσο όρο της πρόθεσης ψήφου του να είναι από 24,5 που το είχαμε υπολογίσει την προηγούμενη φορά -αφού έπεσε στο 24,2 στο πρώτο κύμα- ανέβηκε ελαφρώς στο 24,6 στο δεύτερο.

Σε γενικές γραμμές φαίνεται ότι παραμένει σε αυτά τα επίπεδα, τα οποία υπενθυμίζω ότι είναι συγκρίσιμα ή ελαφρώς χαμηλότερα από τις αντίστοιχες προθέσεις ψήφου που είχαν υπολογιστεί για τον ΣΥΡΙΖΑ στην προεκλογική περίοδο του 2019, εκείνο τον τελευταίο μήνα. Δηλαδή ακόμα “παλεύει” με εκείνα τα επίπεδα. Βεβαίως, τότε, ήταν ελαφρώς πιο περιορισμένη η γκρίζα ζώνη».