16/06/2024

Το κόμμα της Λεπέν με 30 ευρωβουλευτές, είναι το μεγαλύτερο σε ευρωκοινοβουλευτική δύναμη στην Ευρώπη

Το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν είναι το μεγαλύτερο σε ευρωκοινοβουλευτική δύναμη κόμμα της Ευρώπης.

Ειδικότερα, με βάση τα οριστικά αποτελέσματα των γαλλικών ευρωεκλογών, η ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση» εκλεγεί συνολικά 30 ευρωβουλευτές, τους περισσότερους από οποιοδήποτε άλλο κόμμα κράτους-μέλους της ΕΕ.

Ακολουθούν οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες που μαζί με τους Χριστιανοκοινωνιστές έχουν 29 ευρωβουλευτές.

Η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, χαιρέτισε την Κυριακή την απόφαση του προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας και να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές αργότερα αυτόν τον μήνα.

«Μπορώ μόνο να χαιρετίσω αυτή την απόφαση, η οποία είναι σύμφωνη με τη λογική των θεσμών της 5ης Δημοκρατίας. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την εξουσία, αν ο γαλλικός λαός μας εμπιστευθεί στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Είμαστε έτοιμοι να ξαναστήσουμε τη χώρα στα πόδια της. Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του γαλλικού λαού. Είμαστε έτοιμοι να βάλουμε τέλος στη μαζική μετανάστευση. Είμαστε έτοιμοι να θέσουμε ως προτεραιότητα την αγοραστική δύναμη του γαλλικού λαού, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την επανεκβιομηχάνιση της χώρας», δήλωσε κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης υποστηρικτών της.

Η Λεπέν χαρακτήρισε την ευρωπαϊκή ψηφοφορία ως «ιστορική», ενώ ο Μακρόν είπε ότι «δεν ήταν καλό αποτέλεσμα για τα κόμματα που υπερασπίζονται την Ευρώπη».

Η ανακοίνωση του Μακρόν ήρθε λίγο μετά τα γαλλικά exit polls, που έδειξαν αύξηση-ρεκόρ για το κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν, κερδίζοντας σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από την κεντρώα συμμαχία του Μακρόν με 31,5%.

Μία εκλογή της Μαρίν Λεπέν στην προεδρία της Γαλλίας θα οδηγήσει σε αλλαγές στη θέση της Γαλλία στην Ευρώπη, αλλαγές σε ζητήματα μετανάστευσης και αλλαγή στάσης σε σχέση με την τωρινή στάση στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, ευνοώντας την πλευρά της Ρωσίας.

Διαδήλωση κατά της ακροδεξιάς
Μία ημέρα μετά την «απάντηση» της κάλπης των ευρωεκλογών- τις οποίες σηματοδότησε η ξεκάθαρη νίκη της ακροδεξιάς- οργανώσεις νεολαίας, ιδίως φοιτητικοί σύλλογοι, συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι.

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, όπου τα ακροδεξιά κόμματα κέρδισαν σημαντικά ποσοστά.