09/12/2023

Τουρκία: Στρατιωτική επιχείρηση με βομβαρδισμούς στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία

Η επιχείρηση της Τουρκίας με την ονομασία «Γαμψό Ξίφος», κατά την οποία χτυπήθηκαν με ακρίβεια στόχοι στο Ιράκ και στη Συρία, διεξήχθη το Σάββατο (19/11) υπό την επίβλεψη του υπουργού Άμυνας της γειτονικής χώρας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος συνοδεύτηκε από τους διοικούντες των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK) στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε, την Κυριακή (20/11), ότι η επιχείρηση «Γαμψό Ξίφος» διεξήχθη στις περιοχές στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία, οι οποίες «χρησιμοποιούνται ως βάσεις από τους τρομοκράτες».

Μάλιστα, όπως αναφέρει το Anadolu, η επιχείρηση διεξήχθη σύμφωνα με τα δικαιώματα αυτοάμυνας που απορρέουν από το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να αποτραπούν τρομοκρατικές επιθέσεις από το βόρειο Ιράκ και τη Συρία, να διασφαλιστεί η ασφάλεια των συνόρων και να καταστραφεί η τρομοκρατία στην πηγή της. Έτσι, σύμφωνα πάντα με τις τουρκικές Αρχές, «έγιναν πολύ ευαίσθητες ενέργειες τόσο κατά τη φάση του σχεδιασμού όσο και κατά τη φάση της εκτέλεσης».

Αφού χτυπήθηκαν οι στόχοι με ακρίβεια, τα αεροπλάνα επέστρεψαν με ασφάλεια στις βάσεις τους, όπως ανέφεραν οι Τούρκοι. Στο τέλος της επιχείρησης, ο υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας, Χουλουσί Ακάρ, απευθύνθηκε μέσω ασυρμάτου στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Διοίκησης Αεροπορίας Μάχης και συνομίλησε με τους πιλότους.

Ο Χουλουσί Ακάρ συνεχάρη τις Ένοπλες Δυνάμεις για την επιτυχημένη αεροπορική επιχείρηση, λέγοντας: «Ολοκληρώσατε με επιτυχία την επιχείρηση “Γαμψό Ξίφος”. Δεν μπορούμε παρά να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό. Όλοι οι σύντροφοί μας, ιδιαίτερα οι ήρωες και οι πιλότοι μας, εκπλήρωσαν τα καθήκοντά τους με μεγάλη επιτυχία. Είμαστε υπερήφανοι για εσάς. Σας συγχαίρουμε θερμά. Σας ευχόμαστε συνεχείς επιτυχίες».

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των 85 εκατομμυρίων πολιτών μας και των συνόρων μας και να ανταποδώσουμε κάθε προδοτική επίθεση εναντίον της χώρας μας». Ο Χουλουσί Ακάρ σημείωσε ότι, από το βράδυ του Σαββάτου (19/11), «η επιχείρηση εναντίον τρομοκρατικών στόχων στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία σχεδιάστηκε προσεκτικά και εκτελέστηκε με επιτυχία».

Οι τουρκικοί βομβαρδισμοί στη βόρεια Συρία
Τουρκικές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν αρκετές πόλεις στη βόρεια Συρία, το βράδυ του Σαββάτου (19/11), όπως δήλωσαν οι – υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ – δυνάμεις υπό κουρδική ηγεσία και ένας παρατηρητής του πολέμου στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι 25 αεροπορικές επιδρομές έπληξαν περιοχές υπό τον έλεγχο των – υπό κουρδική ηγεσία – Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στην περιοχή του Κομπάνι και του Χαλεπίου.

Το παρατηρητήριο που εδρεύει στη Βρετανία, ανέφερε ότι στο στόχαστρο βρέθηκαν, επίσης, θέσεις του συριακού στρατού και ότι οι αεροπορικές επιδρομές άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 12 νεκρούς, μεταξύ των οποίων και στρατιώτες των SDF και του συριακού στρατού. Από την πλευρά του, το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση ότι οι αεροπορικές επιδρομές της στόχευαν βάσεις από όπου μαχητές οργανώνουν επιθέσεις κατά της Τουρκίας, σύμφωνα με την DW.