Πα. Μαρ 31st, 2023

‘Τζιέρι μου’: Μία μοναδική μουσικοχορευτική παράσταση, Σάββατο 17/9 στο Θεάτρο Βράχων με ελεύθερη είσοδο

Το 2022 αποτελεί ένα έτος με ιδιαίτερο συμβολικό και συναισθηματικό φορτίο γιατί συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης και συνεκδοχικά από τον βίαιο και αναγκαστικό τερματισμό της Ελληνικής παρουσίας στον ευρύτερο χώρο της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης.

Εκατό χρόνια μετά την Καταστροφή του 1922, οι απόγονοι των Προσφύγων αποτελούν ένα δυναμικό και δημιουργικό κομμάτι του Ελληνικού Λαού, τιμώντας την καταγωγή τους μέσα από τους μεγάλους αγώνες για την ελευθερία και την δημοκρατία και την προσφορά τους στον πολιτισμό, την επιστήμη και την τέχνη.

Η Ομοσπονδία Προσφυγικών σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) τιμώντας τον απανταχού προσφυγικό Ελληνισμό με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή και τις εκδηλώσεις Μνήμης της 14ης Σεπτέμβρη για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Αττικής πραγματοποιεί μία μοναδική συναυλία.

Με τραγούδια και σκοπούς, από την ευρύτερη περιοχή της Μικράς Ασίας και τα παράλια του Αιγαίου στόχο έχει να μας ταξιδέψει στις αλησμόνητες πατρίδες αλλά και στις προσφυγικές γειτονιές του χθες.

Παράλληλα θα ακουστούν εμβόλιμα αφηγηματικά αποσπάσματα γνωστών και διακεκριμένων συγγραφέων του προσφυγικού ελληνισμού.

Τραγουδούν: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Σοφία Μάνου, Γιώργος Ντόβολος. Φιλική συμμετοχή  Στέλλα Καρύδα

Συμμετέχει η Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής (ΟΕΜ) της Εκκλησίας της Ελλάδος  που διευθύνει ο Γεώργιος Δεμελής,

Αφήγηση Λεωνίδας Κακούρης, Βάνα Βάσιου. Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γεώργιος Ντόβολος

Την παράσταση πλαισιώνουν 16 χορευτικά συγκροτήματα προσφυγικών σωματείων και συλλόγων.