30/11/2023

Βενιζέλος κατά Μητσοτάκη: Αν έχουμε κανονικότητα, πώς κινδυνεύουμε από επανάληψη του 2015

Την άποψη ότι πρέπει να συμμαζέψουμε τη συζήτηση σχετικά με τα σχέδια για την έξοδο από το ευρώ που ακούγονται το τελευταίο διάστημα, εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μιλώντας στο 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και καθηγητής στο ΑΠΘ, σχολίασε τα σχέδια περί εξόδου της χώρας από το ευρώ, τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν μπορεί να επιστρέψει στο 2015 και να αποτελέσει ξανά το απολωλός πρόβατο.

Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε, με το βλέμμα σε όσα λέει ο κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός τις τελευταίες ημέρες, πως “υπάρχει η αίσθηση μιας κανονικότητας η οποία είναι αδιατάρακτη. Αλλά, από την άλλη μεριά, εάν υπάρχει αυτή η “αδιατάρακτη κανονικότητα” πώς λες ότι μπορεί να έχουμε επανάληψη του 2015, επανάληψη των μνημονίων, ότι μπορεί να ξανακλείσουν οι τράπεζες, ότι μπορεί να έχουμε επιστροφή στη δραχμή και εγκατάλειψη του ευρώ, άρα ότι η Ελλάδα μπορεί με τόσο μεγάλη ευκολία επειδή το λένε κάποια κόμματα μικρά ή κάποιοι άνθρωποι ανεύθυνοι και ανιστόρητοι, να ξαναγίνει το απολωλός πρόβατο; Να ξαναγίνει ο δακτυλοδεικτούμενος ταραξίας της ευρωζώνης… νομίζω ότι δεν ισχύει τίποτε από αυτά”.

“Έχουμε κάνει σοβαρά βήματα προς τα πίσω στον πολιτικό πολιτισμό. Διατηρείται ακόμα η οξύτητα από τα χρόνια των μνημονίων και πρέπει να κηρυχθεί η λήξη της περιόδου τοξικότητας στον δημόσιο λόγο”, συμπλήρωσε.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος
Παράλληλα, διατύπωσε την άποψη ότι πρέπει πρώτα να προχωρήσουμε σε ανασκαφή του Συντάγματος πριν το αναθεωρήσουμε. Υποστήριξε ακόμα ότι δεν υπάρχουν σήμερα σοβαρά θέματα για τα οποία ο νομοθέτης χρειάζεται την αναθεώρηση του Συντάγματος, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει καμία διαδικασία πριν από το τέλος Νοεμβρίου 2024.

Συνδέοντας την ενδεχόμενη αναθεώρηση με το πολιτικό σκηνικό, σημείωσε ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα πραγματικό πρόβλημα και αυτό είναι η έλλειψη της συναίνεσης που απαιτείται για να βρεθούν οι συγκλίσεις, ώστε να υπάρξει πραγματική αναθεώρηση σε όποιες διατάξεις απαιτούνται.

Επίσης αναφέρθηκε σε μεταπλειοψηφικές συναινέσεις που θα επιτρέψουν στην πραγματικά αναθεωρητική Βουλή να διαμορφώνει ουσιαστικές πλειοψηφίες, στις οποίες θα στηρίζονται οι όποιες αναθεωρητέες διατάξεις.

“Η φιλελεύθερη δημοκρατία πρέπει να είναι πραγματικά φιλελεύθερη και μεταπλειοψηφική, όχι φοβική. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι συναινέσεις” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

ΠΗΓΗ thetoc.gr