Τε. Αυγ 12th, 2020

Βουτιά Σοκ στο Χρηματιστήριο, σε ελεύθερη πτώση οι τράπεζες

Μπορεί όλοι οι ειδικοί –θεσμοί, οικονομολόγοι, αναλυτές– να είχαν προβλέψει ότι το β’ τρίμηνο οι οικονομίες διεθνώς θα βιώσουν μία ύφεση χωρίς προηγούμενο, ωστόσο τα… αποδεικτικά στοιχεία και η χειροπιαστή… πραγματικότητα, ήταν λογικό και επόμενο να στείλει κύματα σοκ στις αγορές.

Με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να σημειώνουν βουτιά κοντά στο 3% (έως το κλείσιμο του Χ.Α) και την Wall Street να ανοίγει 300 μονάδες κάτω, μετά την ιστορική συρρίκνωση του αμερικάνικου ΑΕΠ η οποία ανακοινώθηκε λίγες ώρες μετά την επίσης ιστορική βύθιση του γερμανικού ΑΕΠ, το Χρηματιστήριο Αθηνών όπου το κλίμα ήταν ήδη… στραβό, δεν ήταν δυνατόν να παραμένει αλώβητο.

Οι πωλητές έτσι πήραν τα… όπλα τους και στράφηκαν χωρίς πολλές διακρίσεις στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό στη Λεωφόρο Αθηνών, με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές οι οποίες βυθίστηκαν έως και 6%, ενώ απώλειες άνω του 2% με 3% κατέγραψαν τα περισσότερα blue chips με τον Γενικό Δείκτη να «χάνει» τελικά και τις 620 μονάδες.

Το 32,9% που «έγραψε» η ύφεση στις ΗΠΑ εν μέσω πανδημίας, που αποτελεί τη μεγαλύτερη πτώση από τη δεκαετία του 1940, προκαλεί δίχως αμφιβολία φόβο στους επενδυτές για το αν τελικά θα επιστρέψει η ανάκαμψη το τρέχον τρίμηνο, βλέποντας πως ακόμα η πανδημία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε πολλές χώρες και ειδικά στις ΗΠΑ. Επιπλέον, φαντάζει δύσκολο αν όχι απίθανο το πώς και πότε θα μπορέσουν να «μαζευτούν» αυτές οι ζημιές από το ΑΕΠ στην μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α, πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση 2,14% στις 618,86 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 41,49 εκατ. ευρώ.

Βουτιά στο Χρηματιστήριο, σε ελεύθερη πτώση οι τράπεζες – Σοκ και δέος στις αγορές
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 2,12% στις 1.493,32 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατέγραψε πτώση 1,82% στις 815,34 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης δέχτηκε τα μεγαλύτερα και περισσότερα «πυρά» και έκλεισε με πτώση 5,31% στις 306,38 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -5,62%, την Eurobank στο -6,14%, την Εθνική Τράπεζα στο -4,40% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -4,07%.

ΠΗΓΗ capital.gr