Τρ. Φεβ 25th, 2020

Βράβευση του Δήμου Κηφισιάς από το Ίδρυμα Μπότση

Από τα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου,  ο δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος, παρέλαβε την ειδική τιμητική διάκριση του Ιδρύματος Μπότση, για τη διάσωση της εμβληματικής Βίλας Μπότση στη Νέα Ερυθραία και τη μετατροπή της σε χώρο Πολιτισμού.

Ήταν η κορυφαία θεσμική εκδήλωση του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας «Αθανασίου Βασ. Μπότση», φέτος για 36η χρονιά, κατά την οποία απονεμήθηκαν τα δημοσιογραφικά βραβεία και οι ειδικές τιμητικές διακρίσεις, στην κατάμεστη αίθουσα της Λέσχης Αξιωματικών (ΛΑΕΔ), την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020. Προσωπικότητες του πολιτικού, πνευματικού και επιχειρηματικού γίγνεσθαι έδωσαν το «παρών».

Η βίλα Μπότση λειτουργεί πλέον ως πολυχώρος Πολιτισμού με κεντρικό πεδίο την έρευνα και τη μελέτη της Μικρασιατικής ΕρυθραίαςΜε πρωτοβουλία του δημάρχου και με επικεφαλής την πρόεδρο του Κέντρου Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας (ΚΕΜΜΕ) Δήμου Κηφισιάς, Έφη Κούτση, ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε η διάσωση της βίλας, που αποτελεί εμβληματικό έργο για τον Δήμο, όπως τόνισε στην ομιλία του και ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Πάνος Καραγιάννης.

Τον δήμαρχο Κηφισιάς συνόδευσαν στην εκδήλωση η αντιδήμαρχος Δημοσίων Σχέσεων, δημοσιογράφος Νίνα-Ασπασία Βλάχου, η οποία είναι κάτοχος του βραβείου Μπότση (2000), και η πρόεδρος του ΚΕΜΜΕ, Έφη Κούτση.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν πολίτες του Δήμου Κηφισιάς. Συγκεκριμένα, ανώτατη ειδική τιμητική διάκριση έλαβε ο εθνικός ευεργέτης, Πάνος Λασκαρίδης, πρόεδρος του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη», για το πνευματικό, πολιτιστικό και φιλεκπαιδευτικό έργο που προσφέρει επί μισό αιώνα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Βραβεία και τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν και στις δημοσιογράφους Κωνσταντίνα (Τίνα) ΣγουροπούλουΚάτια Μακρή και Εύα Νικολαΐδου.

Ιστορικό της Βίλας Μπότση

Η εμβληματική βίλα Μπότση στ Νέα Ερυθραία άνοιξε τις πύλες της το Σάββατο 6 Απριλίου 2019. Η παλιά μόνιμη κατοικία του γνωστού ιδρυτή των εφημερίδων «Ακρόπολη» και «Απογευματινή», έργο του σημαντικού αρχιτέκτονα Ιάσονα Ρίζου, μετατράπηκε σε έναν πολυχώρο πολιτισμού με κύρια χρήση του ως Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού.

Η βίλα Μπότση βρίσκεται στην οδό Σαπφούς στη Νέα Ερυθραία. Ο Νάσος Μπότσης, με τη διαθήκη του, δώρισε τη βίλα στο υπουργείο Εξωτερικών ώστε να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία επισήμων, αρχηγών κρατών και πρωθυπουργών, στη συνέχεια στη βίλα μεταστεγάστηκε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, ενώ αργότερα η εμβληματική κατοικία παραχωρήθηκε στον τότε Δήμο Νέας Ερυθραίας με υπουργική απόφαση. Με τη συνένωση των Δήμων Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας και Εκάλης περιήλθε στον Δήμο Κηφισιάς.

Από το 2017 ξεκίνησαν οι εργασίες ανακαίνισης και ο χώρος πλέον θυμίζει τις παλιές, ένδοξες εποχές, καθώς στους χώρους της φιλοξένησε τις μεγαλύτερες προσωπικότητες των τεχνών, των γραμμάτων και της πολιτικής.

Στο ισόγειο του εμβληματικού οικήματος έχει διαμορφωθεί αίθουσα ομιλιών, το γραφείο του Αθανάσιου Μπότση με το τζάκι και τη βιβλιοθήκη και μια υπέροχη τραπεζαρία. Στον όροφο είναι υπό διαμόρφωση η αίθουσα του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού. Ξεχωριστός είναι ο χώρος της ταβέρνας – κελάρι που βρίσκεται στο υπόγειο του κτηρίου.

Σε σχετική ανακοίνωσή της για τη βίλα η διοίκηση του Δήμου Κηφισιάς σημειώνει:

Ακόμα ένα δημόσιο κτήριο το οποίο παρέμενε για δεκαετίες σε κατάσταση παρακμής και εγκατάλειψης, αξιοποιήθηκε από τον Δήμο Κηφισιάς, τον δήμαρχο Γιώργο Θωμάκο και την ακούραστη πρόεδρο του ΚΕΜΜΕ, Έφη Κούτση. 

Ο Δήμος Κηφισιάς με σεβασμό στη διαθήκη του δωρητή, αλλά και στο πλαίσιο που ορίζεται από το υπουργείο Πολιτισμού, διαμόρφωσε και αξιοποίησε την εμβληματική βίλα Μπότση, δίνοντας ξανά ζωή στην τελευταία οικία του αείμνηστου εκδότη.