Σα. Δεκ 4th, 2021

Ξέμεινε από ρούβλια ο Ιβάν Σαββίδης και κλείνει το ημερήσιο «Έθνος»

Σαν βόμβα έγινε γνωστή η είδηση ότι ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης αποφάσισε να κλείσει την ιστορική εφημερίδα «Έθνος».

Η έκδοση του ημερήσιου φύλλου της εφημερίδας «Έθνος» αναστέλλεται από τις 31 Ιουλίου, κάτι που σημαίνει ότι το φύλλο της εφημερίδας που θα κυκλοφορήσει αύριο Τρίτη θα είναι το τελευταίο.

Όπως ανακοινώθηκε τους εργαζόμενους,δημοσιογράφους και τεχνικούς, θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας μέρους του προσωπικού, με τη συνέχιση της έκδοσης του κυριακάτικου φύλλου της εφημερίδας.

Ο Ιβάν Σαββίδης έλαβε την απόφαση να κλείσει την εφημερίδα «Έθνος» μόλις τρεις εβδομάδες μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου που η ΝΔ συγκέντρωσε ποσοστό περίπου 40% και σχημάτισε αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ο Ελληνορώσος επιχειρηματίας είχε εξαγοράσει την εφημερίδα «Έθνος» στις 29 Ιουλίου του 2017 έναντι τιμήματος περίπου 3,5 εκατ. ευρώ. Τα δύο χρόνια της κυκλοφορίας με εκδότη τον Ιβάν Σαββίδη, το «Έθνος» δεν κατάφερε να πετύχει σημαντικές κυκλοφοριακές επιδόσεις.

Η επίσημη ανακοίνωση της εκδοτικής εταιρείας έχει ως εξής:

«Είμαστε αναγκασμένοι να αναστείλουμε από τις 31  Ιουλίου 2019 την κυκλοφορία του καθημερινού ΕΘΝΟΥΣ.

Παραμένει, όμως, κοντά σας το εβδομαδιαίο φύλλο μας, το ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ – πλούσιο σε ένθετα, περιοδικά και προσφορές, με ρεπορτάζ, άρθρα και αναλύσεις πρώτης γραμμής- καθώς και η ενημερωτική ιστοσελίδα μας ethnos.gr με όλες τις ειδήσεις, πάντοτε αξιόπιστα, έγκυρα και ταχύτατα.

Ευχαριστούμε όλους τους αναγνώστες μας που μας τίμησαν μέχρι σήμερα με την καθημερινή αγορά της εφημερίδας από το περίπτερο και τους καλούμε να μας ακολουθήσουν στο  κυριακάτικο και διαδικτυακό ταξίδι μας προς την ενημέρωση και τη γνώση».

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

Με μία ανακοίνωση της εταιρείας DIMERA συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη ανεστάλη σήμερα η κυκλοφορία της καθημερινής έκδοσης της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ».

Άλλη μία ιστορική εφημερίδα έκλεισε!

Και οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι έχασαν για μία ακόμα φορά τη δουλειά τους, αφού είναι οι ίδιοι, που πριν από δύο χρόνια, περίπου, έχασαν όλα τα εργασιακά τους δικαιώματα, δεδουλευμένα, αποζημιώσεις και κόπους μιας ζωής, με το κλείσιμο της εταιρείας ΠΗΓΑΣΟΣ, στην οποία ανήκε ο ιστορικός τίτλος της εφημερίδας «Έθνος».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εκφράζει την απογοήτευση και την πικρία όλων των συναδέλφων γι΄ αυτή την εξέλιξη και ζητεί από την εργοδοσία να σεβαστεί και να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας των δημοσιογράφων, μεταφέροντάς τους στα άλλα μέσα του Ομίλου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εκφράζει, επίσης, τον προβληματισμό του για τις συνθήκες, όπως διαμορφώνονται μετά το κλείσιμο άλλης μιας εφημερίδας, που έχει σαν αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της αγοράς εργασίας στο χώρο και αποτελεί άλλο ένα μεγάλο πλήγμα στον πλουραλισμό και την ελευθερία του Τύπου. Η στήριξη της ελευθεροτυπίας, ως βασικού πυλώνα της Δημοκρατίας, ήταν ο λόγος που τα τελευταία δύο χρόνια η ΕΣΗΕΑ πρωτοστάτησε στη θέσπιση και εφαρμογή μέτρων ενίσχυσης του έντυπου Τύπου, κατά τα πρότυπα των όσων ισχύουν στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. 

Καλούμε τους συναδέλφους σε συνέλευση αύριο, Τρίτη, 30 Ιουλίου και ώρα 10.30′ π.μ. στα γραφεία μας, επί της οδού Ακαδημίας 20 (Αίθουσα 3ου ορόφου), προκειμένου από κοινού να πράξουμε ό,τι είναι δυνατό για να διαφυλάξουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων και ν΄ αποφασίσουμε για την περαιτέρω στάση μας.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Είναι φανερό πως ο Ιβάν Σαββίδης που ήταν ένθερμος υποστηρικτής της προηγούμενης κυβέρνησης και ονόμαζε τον Τσίπρα Πούτιν της Ελλάδος θα έχει πρόβλημα με τις επιχειρήσεις που έχει στην κατοχή του. Δεκάδες δημοσιεύματα όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν φέρει στο φως της δημοσιότητας την αδιαφάνεια με την οποία ο εν λόγω επιχειρηματίας προέκυψε σχεδόν από το πουθενά.

Του είχαν χαριστεί πρόστιμα από την προηγούμενη κυβέρνηση για την εταιρία ΣΕΚΑΠ που είχε εξαγοράσει, και ρεπορτάζ τον εμπλέκουν με διακίνηση λαθραίων τσιγάρων. Ο ίδιος δεν είναι εξάλλου πλέον από τους αγαπημένους επιχειρηματίες του Ρώσου προέδρου Βλαδίμηρου Πούτιν ενώ οι ΗΠΑ εδώ και καιρό φωνάζουν για την «αδιαφάνεια» η οποία διακρίνει όλες τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

Η συμμετοχή του στο σχήμα που εξαγόρασε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης τίθεται εν αμφιβόλω από την νέα κυβέρνηση ενώ δεν είναι ξεκάθαρο ποιες ακριβώς επιχειρήσεις έχει εκτός Ελλάδος. Η εμπλοκή του με την ποδοσφαιρική ομάδα του ΠΑΟΚ του έχει δώσει ερείσματα στην Βόρεια Ελλάδα αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να συνεχίσει να του χαρίζεται η νέα κυβέρνηση.

Άλλωστε ο ίδιος είναι ένα δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και κάποιων καραμανλικών βουλευτών που έπεισαν την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου να τον βάλει στο «παιχνίδι» δίνοντας του την ΣΕΚΑΠ  που ήταν χρεοκοπημένη.

Ο ίδιος γνωρίζει πως είχε αναλάβει και τα χρέη της εταιρείας αφού άλλωστε και το τίμημα της εξαγοράς ήταν πολύ χαμηλό για αυτό τον λόγο. Αργότερα βέβαια πέτυχε να σβήσει ένα πρόστιμο το οποίο είχε αναλάβει αγοράζοντας την εταιρεία να το αναλάβει.

Ο Ιβάν Σαββίδης δεν είναι ούτε εφοπλιστής , ούτε προέρχεται από κάποια εφοπλιστική οικογένεια και όσοι γνωρίζουν την πορεία του στη Ρωσία μιλάνε για έναν επιχειρηματία που «φτιάχθηκε» από το καθεστώς Πούτιν  και πλέον δεν έχει ισχυρά ερείσματα στο κυβερνών κόμμα της Ρωσίας στο οποίο υπήρξε και βουλευτής.

Ο βίος και η πολιτεία του εν λόγω επιχειρηματία θα απασχολήσει και στο προσεχές διάστημα και το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της εφημερίδας «Έθνος» δεν θα είναι η μοναδική απώλεια που θα έχει εάν αναλογιστεί κανείς πως και ο τηλεοπτικός του σταθμός το Open , δεν έχει πετύχει στη μέχρι τώρα λειτουργία του αξιόλογα ποσοστά τηλεθέασης.

Για την φωτογραφική διάταξη της προηγούμενης κυβέρνησης για τον Ιβάν Σαββίδη σας είχα ενημερώσει με αναλυτικό άρθρο μου στο site newpost.gr διαβάστε εδώ, όπου από το 2017 σας μιλούσα για το μπάσιμο από το «παράθυρο» του Ρώσου επιχειρηματία στα ΜΜΕ. 

Το εξώδικο του κ. Σαββίδη προς τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημερινό πρωθυπουργό  Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και να θέλουν κάποια στελέχη της ΝΔ στην Βόρεια Ελλάδα να ξεχαστεί δεν είναι δυνατόν.

Τα ίδια στελέχη προσπαθούν και σήμερα να φέρουν σε επαφή τον Ρώσο επιχειρηματία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσδοκώντας οικονομικά οφέλη από τον Ιβάν Σαββίδη που οι κακές γλώσσες λένε πως τους «κρατάει» αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει αποφέρει «καρπούς». 

Βλέπετε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ξεχνάει την ατάκα του Ιβάν Σαββίδη σε συνέντευξή του πως ο Μητσοτάκης δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός!! Εδώ ο ΠΑΟΚ πήρε πρωτάθλημα και δύο κύπελλα στα τέσσερα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα γίνονταν πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης λένε οι άσπονδοι «φίλοι» του Ρώσου επιχειρηματία.

Το σήριαλ με τον Σαββίδη θα έχει και άλλα επεισόδια και όχι ευχάριστα για όσους πίστεψαν πως πρόκειται για έναν δυνατό «παίχτη» που δεν έχει τρωτά σημεία. Η πτώση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ίσως συμπαρασύρει μαζί της και την νέα «διαπλοκή» που προσπάθησε αυτή στα στήσει στα ΜΜΕ. 

Ίδωμεν τα «καλύτερα» για την υγιή επιχειρηματικότητα έρχονται με επενδυτές που δεν  κινούνται μεγουάν ή ρούβλια. Αυτούς τους είδαμε καιρός να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και σε ισχυρά νομίσματα όπως το αμερικανικό δολάριο ή έστω το ευρώ!

Σ.Μ