18/07/2024

Υπογραφή συμφώνου συνεργασίας Πατούλη και Ιερώνυμου

Αντικείμενο της συνεργασίας Περιφέρειας Αττικής και Αρχιεπισκοπής Αθηνών είναι η δρομολόγηση κοινών δράσεων, μέσω της εκπόνησης συγκεκριμένων προγραμμάτων, στους τομείς της καταπολέμησης της φτώχειας, της σίτισης, της υγείας, της παιδείας, της προάσπισης της τρίτης ηλικίας, του περιβάλλοντος και του πολιτισμού.

Η υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας, παρουσία του γενικού διευθυντή του φιλανθρωπικού οργανισμού «Αποστολή» της Εκκλησίας της Ελλάδος, Κ. Δήμτσα, των αντιπεριφεριεαρχών Ν. Πέππα, Γ. Δημόπουλου, Β. Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη, Ε. Δουνδουλάκη, Μ. Κουρή, Α. Αυγερινού, Β. Γιαννακόπουλου, Λ. Κοσμόπουλου, Α. Λεωτσάκου, Δ. Νάννου και υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας.

Τι προβλέπει το σύμφωνο συνεργασίας

Ειδικότερα, οι τομείς κοινής δράσης και συνεργασίας προσδιορίζονται ως εξής:

Σίτιση:

Συνεργασία σε επίπεδο παροχής ζεστών γευμάτων σε άστεγους, ουσιοεξαρτημένους και γενικότερα απόρους, ανεξαρτήτως φυλετικής ή οιασδήποτε άλλης διάκρισης καθώς επίσης και δεμάτων τροφίμων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες μέσω των οικείων ενοριών και δήμων.

Δημιουργία στεγασμένης δομής εστίασης, κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπρέπεια των σιτιζόμενων κατά την παροχή ζεστών γευμάτων.

Εκστρατείες συλλογής τροφίμων και πάσης φύσεως ειδών πρώτης ανάγκης σε έκτακτες και τακτικές περιπτώσεις.

Παροχή δεμάτων τροφίμων σε οικογένειες μαθητών που αντιμετωπίζουν προβλήματα σίτισης, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και τους οικείους συλλόγους διδασκόντων – γονέων και κηδεμόνων.

Υγεία:

Συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής σε επίπεδο διενέργειας εκστρατειών ενημέρωσης, υλοποίησης προληπτικών εξετάσεων καθώς επίσης και εμβολιασμών σε ομάδες στόχου που δεν εξυπηρετούνται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, στην Περιφέρεια Αττικής και σε συνεννόηση με τον οικείο ιατρικό σύλλογο.

Ενίσχυση και αναβάθμιση δομών ψυχικής υγείας.

Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποιήσης για την ψυχική υγεία.

Εκστρατεία ενάντια στο στίγμα του αυτισμού στην Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τις οικείες Μητροπόλεις.

Δημιουργία κέντρου ψυχανάλυσης για παιδιά και συμβουλευτικής γονέων.

Παιδεία:

Συνεργασία στο επίπεδο στήριξης και επέκτασης των Κοινωνικών Φροντιστηρίων και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού (ΚΔΑΠ).

Εκπαίδευση προσφύγων στο πλαίσιο της κοινωνικής τους ενσωμάτωσης.

Μαθήματα ελληνικής γλώσσας, επαγγελματικών δεξιοτήτων και προσανατολισμού σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Εκπαίδευση εθελοντών και mentoring με έμφαση στις δράσεις της «Αποστολής» στο πεδίο.

Τρίτη ηλικία:

Ενίσχυση και αναβάθμιση της ολοκληρωμένης μονάδας αντιμετώπισης νόσου Alzheimer και συναφών παθήσεων.

Δημιουργία νέων χώρων αντιμετώπισης της νόσου Alzheimer και συναφών αυτής νόσων.

Ενημερωτικές εκστρατείες και δράσεις πρόληψης της νόσου και των συναφών αυτής παθήσεων (π.χ. μέσω πραγματοποίησης τεστ μνήμης).

Περιβάλλον: Συνεργασία σε επίπεδο δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με ιδιαίτερη έμφαση στα σχολεία και τους μαθητές σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και επί τη βάσει ειδικού υπό κατάρτιση προγράμματος.

Δράσεις ανακύκλωσης, δενδροφύτευσης και καθαρισμού παραλιών, δασών κλπ..

Δημιουργία βιωματικού περιβαλλοντικού κέντρου με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Προώθηση της βιώσιμης και της εναλλακτικής κινητικότητας με στόχο τη συνεισφορά στην καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Πολιτισμός:

Συνεργασία προς τον σκοπό της ανάδειξης του μουσείου της Αγίας Φιλοθέης, ήτοι του Αρχοντικού των Μπενιζέλων στην Πλάκα και της διενέργειας εκδηλώσεων και κύκλων διαλέξεων στον χώρο αυτό.

Διενέργεια θεματικών πολιτισμικών εκδηλώσεων.

Χρήση νέων τεχνολογιών στην υπηρεσία της ανάδειξης της ιστορικής μας μνήμης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς διαχρονικά (αρχιτεκτονική, εικαστικές τέχνες, μουσεία κλπ).

Δημιουργία εκπαιδευτικών και εικαστικών εργαστηρίων και εικαστικών εκθέσεων έργων παιδιών.

Οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σεμιναρίων, ημερίδων, διαλέξεων κλπ., με στόχο την προαγωγή της πολιτιστικής κληρονομιάς, των γραμμάτων και των τεχνών.