13/04/2024

Υποψήφιος στα BRAVO Awards 2019 για την πλατεία Δασκάλας ο Δήμος Ιλίου.

Την υποψηφιότητά του στα βραβεία BRAVO Sustainability Dialogue & Awards 2019, ένα θεσμό διαλόγου και ανάδειξης των πρωτοβουλιών που προωθούν τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, για την ανάπλαση της πλατείας «Δασκάλας» ανακοίνωσε ο Δήμος Ιλίου.

Η πλατεία σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε με ιδία μέσα και πολύ μεράκι, με τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών. Βρίσκεται στην περιοχή Αγίου Φανουρίου και το εσωτερικό υδατοπερατό δάπεδό της χρησιμοποιείται ως υλικό επίστρωσης για πρώτη φορά σε δημόσιο κοινόχρηστο χώρο στην Αττική, αφού μέχρι τώρα συνηθίζεται στους αστικούς χώρους η χρήση σκληρών μη υδατοπερατών υλικών.

Για την ανακατασκευή της εφαρμόστηκαν οι πλέον σύγχρονες βιοκλιματικές πρακτικές, οι οποίες θα αποτελέσουν πρότυπο και για άλλες παρόμοιες που βρίσκονται στον σχεδιασμό του Δήμου, καθότι δίνουν τη δυνατότητα βελτίωσης του μικροκλίματος και λειτουργούν ως πνεύμονες στην πόλη, βελτιώνοντας τον δροσισμό και την ανανέωση του αέρα, σταθεροποιώντας τις θερμοκρασιακές μεταβολές και μειώνοντας τους ατμοσφαιρικούς ρύπους.

Στόχος των παραπάνω εφαρμογών είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η βελτίωση της αστικής ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο της υλοποίησης των δεσμεύσεων που απορρέουν από το Σύμφωνο των Δημάρχων για σχεδιασμό χώρων σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Η ανάπλαση της πλατείας υλοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του Δήμου Ιλίου, με αποτέλεσμα την άμεση υλοποίηση του σχεδιασμού του χώρου και το ελεγχόμενο κόστος κατασκευής του έργου.