28/10/2025

«28η Οκτωβρίου: Δούκας – Η Νέα Γενιά Φέρνει Ελπίδα και Δημιουργία για το Μέλλον»

Με υπερηφάνεια και συγκίνηση, οι μαθητές του Δήμου Αθηναίων τίμησαν σήμερα την 85η επέτειο του ιστορικού «ΟΧΙ» με την παρέλαση στο Σύνταγμα, μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Μετά το τέλος της παρέλασης, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, δήλωσε: «Σήμερα, η καρδιά της Αθήνας χτύπησε δυνατά από υπερηφάνεια και συγκίνηση. Το “ΟΧΙ” του 1940

28η Οκτωβρίου – Δούκας: «Τα νέα παιδιά αποτελούν την ελπίδα για μια διαφορετική, δημιουργική πορεία»

Μνημόσυνο για την 85η Επέτειο του «ΟΧΙ» στην Αθήνα

Με ενθουσιασμό και συγκίνηση, οι μαθητές από τον Δήμο Αθηναίων γιόρτασαν σήμερα την 85η επέτειο της εμβληματικής δήλωσης «ΟΧΙ» με μια εντυπωσιακή παρέλαση στο Σύνταγμα, μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, τόνισε: “Σήμερα, η καρδιά της Αθήνας χτύπησε δυνατά από υπερηφάνεια και συγκίνηση. Το ‘ΟΧΙ’ του 1940 μας υπενθυμίζει ότι κάθε εποχή έχει τα δικά της ‘όχι’.Αντιμέτωποι με τις προκλήσεις του φασισμού και τις αδικίες που απειλούν τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη. Τα νέα παιδιά είναι η ελπίδα για μια καλύτερη και πιο δημιουργική πορεία. Χρόνια πολλά στην Ελλάδα και σε όλους τους Έλληνες!”

Στην φετινή εκδήλωση συμμετείχαν 127 σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς επίσης 94 σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από την Αθήνα. Παρόντες ήταν επίσης το ΕΕΕΕΚ Κωφών και Βαρηκόων Αθήνας,το Λύκειο των Ελληνίδων καθώς και οργανώσεις όπως οι Πρόσκοποι,οι Οδηγοί,εκπρόσωποι των Special Olympics κι ομάδες ΑμεΑ συμβάλλοντας στην αναγνώριση της μνήμης και στην προώθηση της ενότητας.

Η παρέλαση συνοδεύτηκε από μουσικές συνθέσεις που παρουσίασε η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων μαζί με τη μουσική ομάδα του Πυροσβεστικού Σώματος στέλνοντας ένα μήνυμα πως το πνεύμα εκείνης της εποχής παραμένει ζωντανό.

Nωρίτερα μέσα στη μέρα ο Δήμαρχος συμμετείχε στη Δοξολογία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου όπου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.