«355.000 Ιδιοκτήτες Οχημάτων Λαμβάνουν Ραβασάκια: Αποκαλυπτικά Ευρήματα από τις Διασταυρώσεις Στοιχείων»
H «R» αποκαλύπτει τα ευρήματα από τις διασταυρώσεις στοιχείων που έγιναν μέσω της πλατφόρμας που τέθηκε σε ισχύ πριν από τρεις μήνες. «Ραβασάκια» για πάνω από 355.000 ιδιοκτήτες οχημάτων που δεν ανταποκρίνονται σε βασικές υποχρεώσεις, όπως η ασφάλιση των οχημάτων τους, η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και η διενέργεια τεχνικού ελέγχου, βρίσκονται καθ’ οδόν. Του ΣΠΥΡΟΥ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ

Ενημέρωση για τα Ανασφάλιστα Οχήματα στην Ελλάδα
Η «R» αποκαλύπτει τα αποτελέσματα από τις διασταυρώσεις στοιχείων που πραγματοποιήθηκαν μέσω της νέας πλατφόρμας που λειτουργεί εδώ και τρεις μήνες. Περισσότεροι από 355.000 ιδιοκτήτες οχημάτων θα λάβουν ειδοποιήσεις σχετικά με την αδυναμία τους να τηρήσουν βασικές υποχρεώσεις, όπως η ασφάλιση των οχημάτων τους, η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και η διενέργεια τεχνικού ελέγχου.
Σύμφωνα με τον ΣΠΥΡΟ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟ – ΠΗΓΗ: Realnews, η κυβέρνηση έχει καταφέρει να εντοπίσει και να αναγνωρίσει τα οχήματα που κυκλοφορούν χωρίς οι ιδιοκτήτες τους να έχουν εκπληρώσει κάποιες από αυτές τις υποχρεώσεις. Οι εν λόγω ιδιοκτήτες θα ενημερωθούν ώστε να συμμορφωθούν άμεσα, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν σοβαρές ποινές.
Τα ανασφάλιστα οχήματα συνιστούν ένα σημαντικό πρόβλημα για τη χώρα μας αλλά και για τους νόμιμους οδηγούς, καθώς οι πιθανότητες εμπλοκής σε ατύχημα με τέτοια οχήματα είναι αυξημένες. Όπως προκύπτει από κυβερνητικές πηγές, σε έλεγχο 7.704.629 οχημάτων διαπιστώθηκε ότι τα ανασφάλιστα αποτελούν την πλειοψηφία ανάμεσα στα αυτοκίνητα των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις κυκλοφορίας.
Βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ στην επίλυση αυτού του ζητήματος (η προσπάθεια ξεκίνησε το 2010). Αυτό επιτεύχθηκε χάρη στη συνεργασία πολλών Αρχών και υπουργείων υπό την καθοδήγηση του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ είχε προηγηθεί η ψήφιση σχετικής διάταξης το προηγούμενο έτος που καθόριζε λεπτομερώς τις ποινές για όσους δεν έχουν καταβάλει τέλη κυκλοφορίας ή ασφάλιστρα ή δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ.
Με επικεφαλής τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο και τη συνεργασία των υπουργείων Οικονομικών, Υποδομών & Μεταφορών καθώς και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εντοπίστηκαν 355.467 μη συμμορφούμενα οχήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες αυτών των αυτοκινήτων αναμένονται ψηφιακές ειδοποιήσεις μέσα στον Ιούλιο κι υπάρχει πρόβλεψη χρονικής περιόδου κατά την οποία μπορούν να υποβάλλουν ενστάσεις.
Μετά την παρέλευση αυτής της περιόδου, όσοι δεν συμμορφωθούν θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα μέσω ηλεκτρονικής διεύθυνσης που έχει δηλωθεί στο ΕΜΕπ (Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας). Για εκείνους που δεν έχουν δηλώσει ηλεκτρονική διεύθυνση προτείνεται η χρήση της υπηρεσίας e-Κοινοποίηση της ΑΑΔΕ.
Aρχικά προβλέπεται επανέλεγχος σε τρεις μήνες ώστε να διαπιστωθεί αν υπήρξε συμμόρφωση πριν επιβληθούν πρόστιμα στους παραβάτες κάθε τρίμηνο.Σε περίπτωση επανάληψης παραβάσεων τα πρόστιμα θα διπλασιάζονται ενώ μπορεί επίσης να αφαιρεθεί η άδεια οδήγησης μαζί με τις πινακίδες κυκλοφορίας.
Η νέα προσέγγιση βασίζεται στη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας καθώς και στις συνεχείς διασταυρώσεις δεδομένων μεταξύ των εμπλεκομένων υπουργείων. Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους το «κλειδί» είναι η ενοποίηση μητρώων σχετικά με τον κύκλο ζωής ενός αυτοκινήτου μέσω ψηφιακής σύνδεσης ενώ σημαντική ήταν επίσης η συνεργασία ασφαλιστικών εταιρειών.
Aξιολογώντας τη διαδικασία αυτή ως πολύπλοκη τεχνικά σημειώνεται ότι οι πρώτοι χειρισμοί ξεκίνησαν το 2010 επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου χωρίς όμως ουσιαστικά αποτελέσματα μέχρι σήμερα.
Aλγόριθμοι
Sύμφωνα με πληροφορίες αρχές Απριλίου ολοκληρώθηκε συλλογή δεδομένων για όλα τα οχήματα από αρμόδιες αρχές ενώ δημιουργήθηκαν αλγόριθμοι προσδιορισμού υποχρεώσεων σχετικά με τέλη κυκλοφορίας και ασφάλιση καθώς επίσης ολοκληρώθηκε μηχανισμός ταυτοποίησης ανασφάλιστων αυτοκινήτων.
Στη συνέχεια στα μέσα Μαΐου ολοκληρώθηκε σχηματισμός πίνακα ενοποιημένης βάσης δεδομένων κι έως τέλος του μήνα έγινε δυνατός συγχρονισμός δεδομένων προς δοκιμές διαδικασιών συμμόρφωσης.
Αρχές Ιουνίου σύμφωνα πάντα με κυβερνητικούς παράγοντες ολοκληρώνεται πρώτη εκδοχή νέας πλατφόρμας.
Ωστόσο αξίζει ν’αναφερθεί πως σύμφωνα μ’αυτούς απ’την κυβέρνηση στόχος είναι όχι μόνο εισπρακτικός αλλά πρωτίστως βελτίωση της δημόσιας ασφάλειας στους δρόμους μειώνοντας αριθμό ακατάλληλων προς χρήση αυτοκινήτων παράλληλα μ’ εφαρμογή νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Κορυφαίος υπουργός δήλωσε στη Realnews πως αυτή λύση συμβάλλει στην αντιμετώπιση φαινομένου παραβατικότητας στον τομέα αυτό.