48ωροι αποκλεισμοί στα τελωνεία της Βόρειας Ελλάδας: Οι παραγωγοί σε αναβρασμό!
Σε 48ωρη κινητοποίηση προχωρούν από αύριο, Πέμπτη, αγρότες και κτηνοτρόφοι στα τελωνεία του Προμαχώνα και της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, καθώς και στους Ευζώνους και τη Νίκη, στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία. Οι αποφάσεις τους ελήφθησαν κατά τις σημερινές γενικές συνελεύσεις των μπλόκων, μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, και εντάσσονται στο
Κινητοποίηση Αγροτών και Κτηνοτρόφων για 48 ώρες
Από την Πέμπτη, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα αρχίσουν μια 48ωρη κινητοποίηση σε διάφορα τελωνεία της χώρας. Οι κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, συγκεκριμένα στα τελωνεία του Προμαχώνα και της Εξοχής, καθώς επίσης στους Ευζώνους και στη Νίκη που συνορεύουν με τη Βόρεια Μακεδονία.Οι αποφάσεις ελήφθησαν μετά τις γενικές συνελεύσεις των μπλόκων και εντάσσονται στις προγραμματισμένες δράσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων που συγκεντρώθηκε στα Μάλγαρα.
Στην περιοχή του Προμαχώνα, οι συμμετέχοντες στο μπλόκο έχουν αποφασίσει να αποκλείσουν την είσοδο καθώς και την έξοδο φορτηγών από τις 12:00 το μεσημέρι αύριο μέχρι το Σάββατο 10 Ιανουαρίου. Η διέλευση των ΙΧ επιβατικών οχημάτων θα εξετάζεται περιοδικά κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης.
Στην περιοχή Νευροκοπί Δράμας, οι παραγωγοί σχεδιάζουν να περιορίσουν την κυκλοφορία φορτηγών και επαγγελματικών οχημάτων από τις 8:00 το πρωί έως τις 18:00 το Σάββατο 10 Ιανουαρίου.Τα ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα όπως επίσης τα τουριστικά λεωφορεία θα οδηγούνται σε παρακαμπτήριες οδούς λόγω του αποκλεισμού που έχει διαμορφωθεί περίπου μισό χιλιόμετρο από το τελωνείο Εξοχής.
Στον έλεγχο εισόδου της Νίκης, η κινητοποίηση ξεκινά αύριο στις 11:00 π.μ., με απαγόρευση εισόδου και εξόδου για όλα τα φορτηγά καθώς και τα ΙΧ επιβατικά οχήματα μαζί με τα τουριστικά λεωφορεία. Η διέλευση μπορεί να επιτρέπεται περιοδικά ανάλογα με τις αποφάσεις των συμμετεχόντων στην αγροτική κινητοποίηση.
Ομοίως, στο τελωνείο Ευζώνων η δράση αρχίζει επίσης αύριο στις 11:00 π.μ., όπου θα γίνει απαγόρευση σε όλα τα οχήματα εκτός αν πρόκειται για έκτακτες περιπτώσεις. Το μπλόκο ενισχύθηκε από παραγωγούς προερχόμενους από Αριδαία, Έδεσσα, Αλμωπία κι Δερβένι.
Οι παραγωγοί τονίζουν πως αυτές οι δράσεις αποσκοπούν στο να αναδειχτούν τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα ενώ απαιτούν ουσιαστική στήριξη κι εγγυήσεις από την κυβέρνηση για βιώσιμες λύσεις.
