03/04/2026

Αυξημένοι Έλεγχοι στην Αττική: 37.559 Παραβάσεις και Εκατοντάδες Ατυχήματα Καταγράφηκαν τον Μάρτιο του 2026

Σημαντικά στοιχεία για την οδική ασφάλεια στην Αττική αποτυπώνουν τα δεδομένα της Διεύθυνσης Τροχαίας για τον Μάρτιο του 2026, με χιλιάδες παραβάσεις να βεβαιώνονται και εκατοντάδες τροχαία ατυχήματα να καταγράφονται στο λεκανοπέδιο. Οι στοχευμένοι έλεγχοι ανέδειξαν για ακόμη μία φορά τις επικίνδυνες οδηγικές συμπεριφορές, ενώ την ίδια ώρα καταγράφεται μείωση σε νεκρούς και τραυματίες σε

Αυξημένοι Έλεγχοι στην Αττική: 37.559 Παραβάσεις και Εκατοντάδες Ατυχήματα Καταγράφηκαν τον Μάρτιο του 2026

Τα στατιστικά στοιχεία της Διεύθυνσης Τροχαίας για τον Μάρτιο του 2026 αποκαλύπτουν σημαντικές πτυχές της οδικής ασφάλειας στην Αττική. Κατά τη διάρκεια του μήνα, βεβαιώθηκαν χιλιάδες παραβάσεις και καταγράφηκαν εκατοντάδες τροχαία ατυχήματα στο λεκανοπέδιο.

Οι στοχευμένοι έλεγχοι ανέδειξαν για ακόμη μία φορά τις επικίνδυνες οδηγικές συμπεριφορές. Παράλληλα, παρατηρείται μείωση στους θανάτους και τους τραυματισμούς σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Εντατικοί Έλεγχοι στην Αττική – Η Ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Στο πλαίσιο των στοχευμένων δράσεων που εφαρμόζει η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής για την τροχονομική αστυνόμευση και την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας στην περιοχή, κατά τον Μάρτιο του 2026 βεβαιώθηκαν 37.559 παραβάσεις, εκ των οποίων οι 210 ήταν σε βαθμό πλημμελήματος.

Ενδεικτικά, βεβαιώθηκαν:

  • 1.227 παραβάσεις για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, με 40 από αυτές να είναι σε βαθμό πλημμελήματος.
  • 151 παραβάσεις ορίου ταχύτητας.
  • 274 παραβάσεις για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη.
  • 947 παραβάσεις για χρήση κινητού τηλεφώνου.
  • 1.760 παραβάσεις για μη χρήση ζώνης ασφαλείας.
  • 2.893 παραβάσεις για μη χρήση προστατευτικού κράνους.
  • 63 παραβάσεις για επικίνδυνους ελιγμούς.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, στην περιοχή της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής σημειώθηκαν 433 τροχαία ατυχήματα με 511 παθόντες, εκ των οποίων:

  • 4 θανατηφόρα ατυχήματα με 4 νεκρούς, παρουσιάζοντας μείωση 75% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2025.
  • 12 σοβαρά ατυχήματα με 14 σοβαρά τραυματίες, καταγράφοντας μείωση 14% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2025.
  • 417 ελαφρά ατυχήματα με 493 ελαφρά τραυματίες, δείχνοντας μείωση 15% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2025.

Τα κύρια αίτια των ατυχημάτων εντοπίστηκαν στην οδήγηση χωρίς σύνεση και προσοχή, την παραβίαση ρυθμιστικών πινακίδων και την παραβίαση των κανόνων κυκλοφορίας από πεζούς. Επιπλέον, η μη χρήση προστατευτικού κράνους από οδηγούς και επιβάτες δικύκλων επιδείνωσε σε πολλές περιπτώσεις τη σοβαρότητα των τραυματισμών τους.

Υπογραμμίζεται ότι η σωστή οδική συμπεριφορά των οδηγών και η τήρηση των κανόνων κυκλοφορίας αποτελούν θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την ασφαλή μετακίνηση και την αποτροπή των τροχαίων ατυχημάτων.