27/04/2026

Η Τετραετία Μετασχηματισμού της ΔΕΗ: Ένα Νέο Αναπτυξιακό Όραμα για την Ευρώπη

Μια συνολική επανατοποθέτηση στον ευρωπαϊκό χάρτη της ενέργειας και της τεχνολογίας επιχειρεί η ΔΕΗ προσβλέποντας στη μετεξέλιξή της σε κυρίαρχο παίκτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Το νέο αναπτυξιακό αφήγημα που παρουσίασε την περασμένη Πέμπτη σε μετόχους και αναλυτές ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Στάσσης, στηρίζεται σε ένα επενδυτικό πρόγραμμα-μαμούθ 24 δισ.

Η Τετραετία Μετασχηματισμού της ΔΕΗ: Ένα Νέο Αναπτυξιακό Όραμα για την Ευρώπη

Η ΔΕΗ αναλαμβάνει μια συνολική επανατοποθέτηση στον ευρωπαϊκό ενεργειακό και τεχνολογικό χάρτη, φιλοδοξώντας να καθιερωθεί ως κυρίαρχος παίκτης στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Το φιλόδοξο αναπτυξιακό αφήγημα, που παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Στάσσης, σε μετόχους και αναλυτές, βασίζεται σε ένα επενδυτικό πρόγραμμα 24 δισ. ευρώ έως το 2030, το οποίο σηματοδοτεί ένα κομβικό σημείο στην ιστορία της εταιρείας, συνυφασμένης με τον εξηλεκτρισμό και την οικονομική πρόοδο της χώρας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, η υλοποίηση αυτού του σχεδίου, που θα εντάξει τη ΔΕΗ στο πάνθεον των μεγάλων ευρωπαϊκών ενεργειακών εταιρειών, θα υποστηριχθεί από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) ύψους 4 δισ. ευρώ, η οποία προγραμματίζεται για τον Μάιο. Η κίνηση αυτή χαίρει της πλήρους στήριξης της κυβέρνησης και του μεγαλύτερου ιδιώτη μετόχου. Το επενδυτικό fund CVC, με ποσοστό 10,34%, έχει ήδη εκδηλώσει το μη δεσμευτικό του ενδιαφέρον για επένδυση έως 1,2 δισ. ευρώ, προτίθεμενο να αυξήσει τη συμμετοχή του. Παράλληλα, το ελληνικό Δημόσιο έχει δηλώσει την άμεση πρόθεσή του να συμμετάσχει στην ΑΜΚ, διατηρώντας το ποσοστό 33,4% που κατέχει, με επένδυση περίπου 1,32 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο 54% του νέου αναπτυξιακού πλάνου θα καλυφθεί από λειτουργικές ταμειακές ροές και το 31% από αύξηση του καθαρού δανεισμού.

Η προτεινόμενη ΑΜΚ θα υλοποιηθεί μέσω συνδυασμένης προσφοράς: δημόσιας εγγραφής στην Ελλάδα και ιδιωτικής τοποθέτησης σε διεθνείς θεσμικούς επενδυτές. Πέρα από την απαραίτητη άντληση κεφαλαίων για νέες επενδύσεις, η ΑΜΚ θα ενισχύσει τον ισολογισμό της εταιρείας, διασφαλίζοντας ότι ο δείκτης Καθαρό Χρέος/EBITDA θα παραμείνει σημαντικά κάτω από το όριο του 3,5x που έχει θέσει η διοίκηση.

Το νέο αναπτυξιακό πλάνο σκιαγραφεί μια ανανεωμένη ΔΕΗ, με επέκταση της γεωγραφικής της εμβέλειας σε νέες αγορές και ενίσχυση της θέσης της σε υφιστάμενες. Σήμερα, η ΔΕΗ είναι ο κορυφαίος ενεργειακός πάροχος σε Ελλάδα και Ρουμανία, ενώ επεκτείνεται επιτυχώς σε Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Ιταλία και Κροατία. Οι δραστηριότητες του ομίλου καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, από ενεργειακές λύσεις (ηλεκτροκίνηση, φωτοβολταϊκά, αντλίες θερμότητας) έως λιανική τεχνολογίας μέσω της θυγατρικής «Κωτσόβολος» και υπηρεσίες Fiber-to-the-home.

Στρατηγικός στόχος του νέου σχεδίου είναι ο διπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος σε 24,3 GW έως το 2030, από 12,4 GW το 2025, με εστίαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), ευέλικτη παραγωγή και συστήματα αποθήκευσης.

Στην Ελλάδα, η ΔΕΗ θα προσθέσει 5 GW έως το 2030, φτάνοντας τα 13,3 GW συνολικής εγκατεστημένης ισχύος, παρά την ολοκλήρωση της απολιγνιτοποίησης το 2026 και τη διακοπή λειτουργίας μονάδων πετρελαίου στα νησιά. Στη Ρουμανία, η εγκατεστημένη ισχύς αναμένεται να τριπλασιαστεί μεταξύ 2025 και 2030, φτάνοντας τα 5,3 GW, με επενδύσεις σε ΑΠΕ, αποθήκευση, νέες μονάδες φυσικού αερίου και peakers. Στην Ιταλία, τη Βουλγαρία και την Κροατία, το επενδυτικό πλάνο ενισχύεται σημαντικά, με έμφαση σε ΑΠΕ, αποθήκευση και μονάδες φυσικού αερίου, στοχεύοντας σε 3,5 GW εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030. Επιπλέον, το σχέδιο προβλέπει επέκταση σε νέες αγορές της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία, μέσω οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών, με στόχο 2,2 GW σε ΑΠΕ και αποθήκευση έως το 2030.

Στόχος είναι έως το 2030, το 45% της εγκατεστημένης ισχύος να βρίσκεται εκτός Ελλάδας, ενισχύοντας τη θέση της ΔΕΗ ως κυρίαρχου παίκτη στην αγορά της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η διοίκηση θέτει υψηλούς στόχους και για τους χρηματοοικονομικούς δείκτες: EBITDA 4,6 δισ. ευρώ το 2030 (από 2 δισ. το 2025) και υπερδιπλασιασμό καθαρών κερδών στα 1,5 δισ. ευρώ (από 0,45 δισ. το 2025). Το μέρισμα ανά μετοχή αναμένεται να φτάσει το 1,4 ευρώ το 2030 (από 0,4 ευρώ το 2024).

Mega data center στην Κοζάνη

Η ΔΕΗ αναγνωρίζει σημαντικές ευκαιρίες στον τομέα των data centers στην ευρύτερη αγορά της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, με τις πρώτες επενδύσεις να ξεκινούν από την Ελλάδα. Στο επενδυτικό της πλάνο περιλαμβάνεται η ανάπτυξη ενός μεγάλης κλίμακας data center στην Κοζάνη. Ο επικεφαλής της εταιρείας, Γιώργος Στάσσης, αποκάλυψε σε αναλυτές ότι η ΔΕΗ βρίσκεται σε εμπιστευτικές διαπραγματεύσεις με δύο κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες για την υλοποίηση της πρώτης φάσης του έργου. Αυτή προβλέπει την κατασκευή data center ισχύος 300 MW στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, σε έκταση 50.000 τ.μ., με το μερίδιο δαπανών για τη ΔΕΗ να υπολογίζεται σε 1,2 δισ. ευρώ. Το data center θα υποστηρίζει εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και υπηρεσίες cloud, τροφοδοτούμενο απευθείας από μονάδες παραγωγής της ΔΕΗ, χωρίς να επιβαρύνεται το εθνικό δίκτυο.

Οι πρώην λιγνιτικές περιοχές προσφέρουν ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη data centers, χάρη σε σπάνια στρατηγικά πλεονεκτήματα: άμεσα διαθέσιμες εκτάσεις βιομηχανικής γης χωρίς αδειοδοτικά εμπόδια, υφιστάμενες ενεργειακές υποδομές και διασυνδέσεις, εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό, δίκτυα (φυσικού αερίου, οπτικών ινών) και επαρκείς υδάτινους πόρους για την ψύξη.

«Έχουμε το πλεονέκτημα της “έτοιμης προς κατασκευή” γης, της άμεσης διασύνδεσης με το δίκτυο και της παροχής φθηνής ενέργειας», δήλωσε ο κ. Στάσσης, προσθέτοντας ότι η εταιρεία είναι πολύ κοντά στη συμφωνία για την πρώτη φάση του mega data center, χωρίς ακόμη να έχει ενσωματωθεί στο πλάνο το σχέδιο για 1 GW. Το ενδιαφέρον από επενδυτές, που καταγράφεται τους τελευταίους πέντε μήνες, συνδέεται με την ακύρωση παρόμοιων έργων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις σκανδιναβικές χώρες, καθώς και με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Εκτιμάται ότι οι σχετικές συμφωνίες θα οριστικοποιηθούν εντός τριών έως τεσσάρων μηνών. Ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει επέκταση της ισχύος από 300 MW στα 1.000 MW. Η ΔΕΗ εξετάζει και άλλες περιοχές για ανάπτυξη data center, εκτιμώντας ότι μπορεί να υποστηρίξει δυναμικότητα έως 2.000 MW στην Ελλάδα, με προοπτική επέκτασης επιπλέον 2 GW σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Το μοντέλο συνεργασίας προβλέπει την παροχή γης, ενέργειας, οπτικών ινών και κτιριακών εγκαταστάσεων από τη ΔΕΗ, και την ανάληψη της προμήθειας και λειτουργίας του ΙΤ εξοπλισμού από τον hyperscaler.

Διαβάστε επίσης:
ΔΕΗ: Πώς βλέπουν οι αναλυτές την ΑΜΚ και το επενδυτικό πλάνο
ΔΕΗ: Η αύξηση κεφαλαίου – μαμούθ και το επενδυτικό σχέδιο των 24 δισ. έως το 2030
ΔΕΗ: Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου 4 δισ. ευρώ – Χρηματοοικονομικοί στόχοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News