89χρονος Πυροβολητής Προφυλακίζεται: Οι Λόγοι Πίσω από την Πράξη του και η Αξίωση για Αποζημίωση
Στη φυλακή οδηγήθηκε ο 89χρονος πιστολέρο για τους πυροβολισμούς σε ΕΦΚΑ και Πρωτοδικείο. Στην τρίωρη απολογία του είπε στην ανακρίτρια για το σχέδιο του να φτάσει στο Στρασβούργο για να συνεχίσει και εκεί τους πυροβολισμούς. Για το μόνο πράγμα που ζήτησε συγγνώμη είναι για τους τραυματίες. Όπως είπε «θέλω να τους αποζημιώσω δίνοντας 2.000 ευρώ
Ο 89χρονος άνδρας, ο οποίος συνελήφθη για τους πυροβολισμούς που σημειώθηκαν σε υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ και στο Πρωτοδικείο, οδηγήθηκε στη φυλακή.
Κατά τη διάρκεια της πολύωρης απολογίας του ενώπιον της ανακρίτριας, ο δράστης φέρεται να αποκάλυψε ένα σχέδιο για να συνεχίσει τις ενέργειές του ακόμη και στο Στρασβούργο. Η μόνη έκφραση λύπης που επέδειξε αφορούσε τους τραυματίες, για τους οποίους δήλωσε ότι “θέλω να τους αποζημιώσω δίνοντας 2.000 ευρώ στον καθένα”.
Ωστόσο, η στάση του απέναντι στον εισαγγελέα ήταν απειλητική, επισημαίνοντας ότι “πρέπει να τον φοβάται”, ενώ στις αρχές παρουσίασε ένα εισιτήριο που αποδείκνυε την πρόθεσή του να ταξιδέψει στο Στρασβούργο. Με βάση αυτά τα στοιχεία, οι αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπήρχε κίνδυνος φυγής αλλά και επανειλημμένων αδικημάτων, καθιστώντας έτσι την προφυλάκισή του αναπόφευκτη.
Ο κατηγορούμενος, ο οποίος προσήλθε στα δικαστήρια χαιρετώντας τους δημοσιογράφους και αναχώρησε για τις φυλακές μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, δεν έδειξε καμία μεταμέλεια για την πράξη του. Όπως υποστήριξε, η ενέργειά του πήγαζε από συσσωρευμένη αγανάκτηση, εξαιτίας της μη αναγνώρισης των απαιτούμενων ενσήμων για τη χορήγηση συμπληρωματικής σύνταξης ύψους 100 ευρώ.
Τόνισε ότι είχε εξαντλήσει κάθε ένδικο μέσο εντός Ελλάδας και είχε προσφύγει ακόμη και σε ευρωπαϊκούς θεσμούς, χωρίς όμως επιτυχία. Στην απολογία του, περιέγραψε τη μακροχρόνια ψυχική και οικονομική επιβάρυνση που βίωσε, αναφέροντας ότι δαπάνησε περίπου 30.000 ευρώ στον δικαστικό αγώνα του. Η κατάσταση αυτή, όπως είπε, ενίσχυσε την οργή και την απογοήτευσή του. Αποκάλυψε μάλιστα ότι είχε προειδοποιήσει τις αρχές με επιστολή προς την Εισαγγελία Αθηνών, δηλώνοντας ότι θα αντιδρούσε ένοπλα εάν το ζήτημα δεν επιλυόταν. Η συγκεκριμένη επιστολή είχε οδηγήσει τότε στην ακούσια νοσηλεία του.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, αποφάσισε να υλοποιήσει το σχέδιό του όταν θεώρησε ότι δεν υπήρχε πλέον περιθώριο για αναβολές. Αρχικά, επιβιβάστηκε σε ταξί με προορισμό την Πάτρα, αλλά τελικά άλλαξε την πορεία του και κατευθύνθηκε στον ΕΦΚΑ Κεραμεικού. Από εκεί, μετέβη στο Πρωτοδικείο, όπου άνοιξε πυρ, τραυματίζοντας τέσσερις γυναίκες. Ένας αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε τις στιγμές πανικού, αναφέροντας ότι ο δράστης πυροβολούσε προς διάφορες κατευθύνσεις, ενώ επικρατούσε γενική αναστάτωση.
Ο 89χρονος συνελήφθη λίγες ώρες αργότερα σε ξενοδοχείο της Πάτρας. Το περιστατικό προκάλεσε έντονη ανησυχία, αναδεικνύοντας κενά στα μέτρα ασφαλείας δημόσιων υπηρεσιών. Πλέον, με την προφυλάκισή του, δηλώνει ότι δεν φοβάται τον εγκλεισμό και σκοπεύει να περνά τον χρόνο του αφηγούμενος ιστορίες από το Σικάγο στους συγκρατούμενούς του.
