06/05/2026

Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών: Ζητά την ανάσυρση της υπόθεσης υποκλοπών και θεσμικές ενέργειες

Την ανάγκη ανάσυρσης της υπόθεσης των υποκλοπών από το αρχείο και την περαιτέρω διερεύνηση των στοιχείων που προέκυψαν μετά την απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου Αθηνών, ζήτησαν τα μέλη του ΔΣΑ κατά την έκτακτη συνέντευξη τύπου του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας. Η συνέντευξη τύπου δόθηκε μετά το ψήφισμα του ΔΣΑ σύμφωνα με το οποίο κατά πλειοψηφία

Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών: Ζητά την ανάσυρση της υπόθεσης υποκλοπών και θεσμικές ενέργειες

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) ζητά την ανάσυρση της υπόθεσης των υποκλοπών από το αρχείο, καθώς και την περαιτέρω διερεύνηση των στοιχείων που προέκυψαν μετά από σχετική απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου Αθηνών. Αυτό αποφασίστηκε από τα μέλη του ΔΣΑ κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης τύπου, μετά από σχετικό ψήφισμα του Συλλόγου.

Το ψήφισμα, το οποίο ελήφθη κατά πλειοψηφία, ζητά την παραίτηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, λόγω της απόφασής του να μην ανασύρει την υπόθεση των υποκλοπών από το αρχείο.

«Η πράξη του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους, καθόσον προσκρούει στο ποινικό δόγμα, στο κράτος δικαίου και στην πάγια νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Ανδρέας Κουτσολαμπρος.

Ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Δικηγορικός Σύλλογος να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την υπόθεση.

«Η πράξη του κ. Τζαβέλλα είναι ελεγκτέα με ευρωπαϊκά κριτήρια. Αξίζει να δώσουμε τη μάχη θεσμικά και όχι μόνο καταγγέλλοντας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ΔΣΑ θα προχωρήσει και σε άλλες νομικές ενέργειες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, ενώ θα παράσχει στήριξη στα θύματα των παρακολουθήσεων και στους δικηγόρους τους. Τα μέλη του Συλλόγου επέστησαν την ανάγκη άμεσων ενεργειών, λόγω του κινδύνου παραγραφής των πράξεων.

«Ήδη έχουν παραγραφεί κάποιες επιμέρους πράξεις και ο μεγάλος όγκος των επιμέρους πράξεων των παρακολουθήσεων παραγράφονται σε 2-3 μήνες», δήλωσε ο πρώην Αντιπρόεδρος του ΔΣΑ και ποινικολόγος, Θεόδωρος Μαντάς.

Ο πρώην Πρόεδρος του ΔΣΑ, Αντώνης Ρουπακιώτης, τοποθετήθηκε σχετικά με τις επικρίσεις που δέχτηκε ο Σύλλογος από την Ένωση Εισαγγελέων για την παρέμβασή του στην υπόθεση.

«Ήταν στο σημείο που μας προκαλεί κατάπληξη. Μην με εμποδίζετε. Μην παρεμβαίνετε στη Δικαιοσύνη. Και ποιοι το ζητούν; Εκείνοι που έχουν την πλήρη ανεξαρτησία από εκείνους οι οποίοι παρεμβαίνουν», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι η δευτεροβάθμια δίκη των τεσσάρων καταδικασθέντων για την υπόθεση των παρακολουθήσεων έχει προσδιοριστεί για τις 11 Δεκεμβρίου.