06/05/2026

Βουλή: Πράσινο φως από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τον διορισμό του Νικόλαου Μιχαλόπουλου στην Αρχή κατά του “Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος”

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ενέκρινε κατά πλειοψηφία τον διορισμό του δρ. Νικόλαου Μιχαλόπουλου,  ως μέλους της Αρχής για το «Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος». Υπέρ ψήφισε η ΝΔ, κατά τα περισσότερα κόμματα, ενώ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ δήλωσαν «παρών». Ο προτεινόμενος κ. Μιχαλόπουλος στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική επιτροπή αναφέρθηκε στο πλούσιο βιογραφικό του στη

Βουλή: Πράσινο φως από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τον διορισμό του Νικόλαου Μιχαλόπουλου στην Αρχή κατά του “Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος”

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ενέκρινε κατόπιν πλειοψηφίας τον διορισμό του δρ. Νικόλαου Μιχαλόπουλου ως τακτικού μέλους της Αρχής για το «Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος». Η Νέα Δημοκρατία ψήφισε υπέρ, ενώ τα περισσότερα κόμματα καταψήφισαν. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ επέλεξαν να δηλώσουν «παρών».

Ο κ. Μιχαλόπουλος, κατά την τοποθέτησή του ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής, τόνισε το πλούσιο ακαδημαϊκό και επαγγελματικό του υπόβαθρο στη Δημόσια Διοίκηση. Επίσης, διέψευσε κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή του στην απόφαση για τη διεξαγωγή της δίκης των Τεμπών σε νέα δικαστική αίθουσα στη Λάρισα, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως γενικού διευθυντή Ανθρωπίνου Δυναμικού και Υποδομών του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με πλειοψηφία, εξέφρασε θετική γνωμοδότηση επί της πρότασης του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, για τον διορισμό του δρ. Νικόλαου Μιχαλόπουλου στη θέση τακτικού μέλους της Α΄ Μονάδας «Διερεύνησης Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών» της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Θετική γνωμοδότηση:

  • Νέα Δημοκρατία

Αρνητική γνωμοδότηση:

  • ΣΥΡΙΖΑ
  • Νέα Αριστερά
  • Ελληνική Λύση
  • Νίκη
  • Πλεύση Ελευθερίας

«Παρών»:

  • ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
  • ΚΚΕ

Το πλούσιο βιογραφικό του στη Δημόσια Διοίκηση

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ιωάννης Μπούγας, εισηγούμενος την πρόταση, ανέφερε ότι ο κ. Μιχαλόπουλος σήμερα υπηρετεί ως γενικός διευθυντής Ανθρωπίνου Δυναμικού και Υποδομών στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, θέση την οποία κατείχε και προηγουμένως ως υπηρεσιακός παράγοντας.

Ο κ. Μπούγας υπογράμμισε ότι ο προτεινόμενος πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις, οι οποίες αφορούν στην επιστημονική του κατάρτιση, το ήθος του και την επαγγελματική του ικανότητα ή εμπειρία στους τομείς του τραπεζικού, οικονομικού, νομικού ή επιχειρησιακού κλάδου, ανάλογα με τις απαιτήσεις των επιμέρους Μονάδων της Αρχής.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, ο κ. Μιχαλόπουλος είναι πτυχιούχος Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Δημόσια Διοίκηση από το πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, και έχει παρακολουθήσει πλήθος επιμορφωτικών προγραμμάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η ακαδημαϊκή του επάρκεια συμπληρώνεται από ενεργό συμμετοχή σε συνέδρια και σημαντική συγγραφική δραστηριότητα σε θέματα δημόσιας διοίκησης, ενώ συνδυάζεται με ουσιαστική διοικητική εμπειρία.

Απευθυνόμενος στα κόμματα της Αντιπολίτευσης που εξέφρασαν αρνητική γνώμη, ο κ. Μπούγας τόνισε ότι ο τρόπος αξιολόγησης ορισμένων υποψηφίων από την πλευρά τους είναι «ευρηματικός», καθώς ενώ άλλες φορές συμφωνούν με το βιογραφικό, επικαλούνται έλλειψη προσφοράς λόγω υποστελέχωσης των Αρχών, ενώ άλλες θεωρούν το βιογραφικό ανεπαρκές. «Στην παρούσα περίπτωση,» πρόσθεσε, «δεν χρειάζεται μεγάλη τεκμηρίωση για να πείσει κανείς τους πολίτες για την επάρκεια των σπουδών και την εμπειρία του υποψηφίου».

Ο κ. Μπούγας επισήμανε τη σχέση μεταξύ της «διαδρομής» του «μαύρου» χρήματος και της κατάχρησης ή καταστρατήγησης θεσμών της δημόσιας διοίκησης, καθώς και της πιθανής εμπλοκής προσώπων από τη δημόσια διοίκηση. «Συνεπώς,» κατέληξε, «οι γνώσεις και η εμπειρία του προτεινόμενου είναι χρήσιμες και αναγκαίες για τη θέση που καλείται να στελεχώσει».

Σχετικά με τη γενικότερη κριτική της Αντιπολίτευσης για την αποτελεσματικότητα και την ανεξαρτησία των ελέγχων της Αρχής, ο υφυπουργός επεσήμανε τις σημαντικές ευρωπαϊκές διακρίσεις της χώρας για το έργο της σε πολύπλοκες υποθέσεις και τη συνεργασία της με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, παραπέμποντας σε σχετικό δημοσίευμα.

Ο Νικόλαος Μιχαλόπουλος και η πορεία του

Ο κ. Μιχαλόπουλος, αφού αναφέρθηκε στους ακαδημαϊκούς του τίτλους, παρουσίασε τη σταδιοδρομία του: διετής θητεία στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, περίπου 25 μήνες στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, και έναρξη πορείας στο Υπουργείο Προεδρίας το 1999, ως μέλος της Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάλυσης Πολιτικής. Διήλθε όλες τις βαθμίδες της διοικητικής ιεραρχίας, και από τον Ιανουάριο του 2013 έως το 2020, διετέλεσε γενικός διευθυντής του ίδιου Υπουργείου.

Με το Νόμο 4622/2019, συμμετείχε σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τη θέση Υπηρεσιακού Γραμματέα, όπου επιλέχθηκε, και υπηρέτησε από τον Απρίλιο του 2020 έως το 2024 στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Επέστρεψε στην οργανική του θέση στο Υπουργείο Προεδρίας και, μετά από νέα προκήρυξη του ΑΣΕΠ, επιλέχθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2026 για τη θέση του γενικού διευθυντή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου ασχολείται με θέματα Ανθρωπίνου Δυναμικού και Υποδομών της Κεντρικής Υπηρεσίας.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, υπήρξε μέλος πολυάριθμων επιτροπών, τόσο διυπουργικών όσο και υπουργικών, ενώ εκπροσώπησε την Ελλάδα για πολλά χρόνια ως τακτικό μέλος στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης.

Σχετικά με την κριτική περί ακαταλληλότητας για τη θέση στην Αρχή, λόγω έλλειψης εμπειρίας σε χρηματοοικονομικές διαδικασίες ελέγχου, ο κ. Μιχαλόπουλος απάντησε: «Εάν δεν υπάρχει διοικητική πτυχή, δεν υπάρχει οικονομικό ενδιαφέρον. Οι διοικητικές πτυχές είναι αυτές που προσδιορίζουν την οικονομική διαδικασία όπως αυτή προβλέπεται, οπότε, διαθέτω και τη γνώση και την εμπειρία να προσεγγίσω τα θέματα της διαφθοράς ή όποια άλλα ζητήματα συνεισφέροντας στην επιχειρησιακή ενδυνάμωση της Αρχής».

Πρόσθεσε ότι «διαθέτω την σχετική οικονομική γνώση, καθώς έχω παρακολουθήσει σχετικό πρόγραμμα, αφετέρου ως Υπηρεσιακός Γραμματέας Υπουργείου είχα οικονομικής φύσεως αρμοδιότητες», επομένως διαθέτει την εμπειρία «ώστε οι έλεγχοι να μην οδηγούνται με τεχνουργήματα στο να μην καταλήγουν σε αποτέλεσμα».

Απόρριψη κριτικών για σύνδεση με ΝΔ και υπόθεση Τεμπών

Ο κ. Μιχαλόπουλος απέρριψε τις κριτικές που συνέδεαν την διοικητική του πορεία με τη Νέα Δημοκρατία, δηλώνοντας ότι ο αρχικός του διορισμός στο Υπουργείο Προεδρίας το 1999 έγινε μέσω προκήρυξης για 10 διοικητικές θέσεις με αντικειμενικούς όρους, και έκτοτε «δεν έχω διοριστεί σε καμία θέση, έχω επιλεγεί σε όλες τις θέσεις μέσω διαγωνισμών του ΑΣΕΠ». «Η διοικητική μου κινητικότητα ουδέποτε συνδέθηκε με άλλους παράγοντες, παρά μόνο από ουδέτερη και ανεξάρτητη κρίση», ανέφερε.

Διευκρίνισε ότι η ανάθεση καθηκόντων γενικού διευθυντή στο Υπουργείο Προεδρίας το 2013 έγινε από τον τότε υπουργό, καθηγητή Αντώνη Μανιτάκη.

Ερωτηθείς για τα καθήκοντά του ως γενικός διευθυντής Ανθρωπίνου Δυναμικού και Υποδομών στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και εάν επόπτευσε ή ενέκρινε τη νέα δικαστική αίθουσα στη Λάρισα για τη δίκη των Τεμπών, απάντησε ότι τα καθήκοντά του αφορούν αποκλειστικά την Κεντρική Υπηρεσία και σχετίζονται με τα πληροφοριακά συστήματα, όχι με τις δικαστηριακές υποδομές, οι οποίες υπάγονται σε άλλες οργανικές μονάδες του Υπουργείου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, σημειώθηκε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, και του εισηγητή της ΝΔ, Νότη Μηταράκη.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε την πρόθεσή της να καταθέσει αίτημα για κλήση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Κωνσταντίνου Τζαβέλλα, και του διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, για άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Απευθυνόμενη προς τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ζήτησε να τοποθετηθούν και να υποστηρίξουν το σχετικό αίτημα.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας υποστήριξε ότι, δεδομένης της άρσης της ασυλίας του για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Μηταράκης δεν μπορεί να παρίσταται ως εισηγητής σε επιτροπή ελέγχου των Θεσμών και της Διαφάνειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ