11/05/2026

Το «Ελληνικό» ζωντανεύει: Πάνω από 3.000 κάτοικοι αναμένονται έως το 2028, σύμφωνα με τον Οδυσσέα Αθανασίου

Το όνειρο που ήταν να πάρει ζωή το έργο στο «Ελληνικό» το 2027 είναι πολύ κοντά στο να γίνει πραγματικότητα. Με αυτή τη φράση ο διευθύνων σύμβουλος της LAMDA Development Οδυσσέας Αθανασίου περιέγραψε τη σημερινή φάση εξέλιξης της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, σε

Το «Ελληνικό» ζωντανεύει: Πάνω από 3.000 κάτοικοι αναμένονται έως το 2028, σύμφωνα με τον Οδυσσέα Αθανασίου

Το όραμα για την ολοκλήρωση του έργου στο «Ελληνικό» έως το 2027 πλησιάζει στην υλοποίηση. Αυτή τη συγκίνηση μοιράστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της LAMDA Development, Οδυσσέας Αθανασίου, περιγράφοντας τη φάση εξέλιξης του εμβληματικού αυτού έργου, μιας από τις μεγαλύτερες αστικές αναπλάσεις στην Ευρώπη, σε συνέντευξή του στο Fortune Greece.

Ο κ. Αθανασίου έδωσε μια σαφή εικόνα για το μέλλον του έργου, τονίζοντας ότι το «Ελληνικό» μεταβαίνει από τη φάση της κατασκευής στην ουσιαστική λειτουργία και κατοίκηση. «Άνθρωποι θα μπορούν να αθλούνται στο Ελληνικό το φθινόπωρο φέτος», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η εταιρεία βρίσκεται πολύ κοντά στο να παραδώσει αθλητικούς χώρους στο κοινό και να δει τους πολίτες να τους απολαμβάνουν.

Επιπλέον, επισήμανε ότι έως το Πάσχα του 2027, η περιοχή θα αρχίσει να διαμορφώνει μια ζωντανή καθημερινότητα, με τους πρώτους κατοίκους να εγκαθίστανται στα ακίνητα που θα παραδίδονται σταδιακά. «Πιστεύω ότι μέχρι το Πάσχα του χρόνου άνθρωποι θα ζουν στο «Ελληνικό»», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η ανάπτυξη δεν περιορίζεται στον Riviera Tower, αλλά περιλαμβάνει ένα ευρύτερο σύνολο κατοικιών κατά μήκος της παραλιακής ζώνης.

Ο επικεφαλής της LAMDA Development προέβλεψε και τη δημογραφική αλλαγή που θα επιφέρει το έργο. «Μέχρι το 2028 θα έχουμε δώσει πάνω από 1.000 διαμερίσματα. Που πάει να πει ότι πάνω από 3.000 κάτοικοι μπορεί να ζουν στο «Ελληνικό»», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η επένδυση στοχεύει στη δημιουργία μιας νέας αστικής κοινότητας, πέρα από τις υποδομές και τα κτίρια.

Ο Οδυσσέας Αθανασίου συνέδεσε την πορεία του έργου με τη συνολική εικόνα της χώρας διεθνώς, αναφέροντας ότι το «Ελληνικό» λειτούργησε ως σημείο ψυχολογικής και επενδυτικής επανεκκίνησης μετά την πολυετή οικονομική κρίση. Εξήγησε ότι στα αρχικά στάδια της επένδυσης, η αμφιβολία για την υλοποίηση του έργου και την ικανότητα της εταιρείας να ανταποκριθεί σε ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα, ήταν διάχυτη.

Παρά τις αντιξοότητες και τις αμφισβητήσεις, ο CEO της LAMDA Development υπογράμμισε την επιμονή της εταιρείας σε έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, ακόμη και σε περιόδους έντονης αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία, την πανδημία και τις διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Σπύρο Λάτση, τον οποίο χαρακτήρισε βασικό πυλώνα στήριξης της επένδυσης. «Είχαμε την τύχη να έχουμε στο πλευρό μας τον Σπύρο Λάτση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο επιχειρηματίας είχε το «Ελληνικό» ως όραμα ακόμη και πριν τον διαγωνισμό αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου, προσφέροντας ουσιαστική οικονομική και ηθική στήριξη στις δυσκολότερες στιγμές.

Ο κ. Αθανασίου περιέγραψε επίσης την πρόκληση της δημιουργίας ενός οργανισμού ικανού να διαχειριστεί ένα τόσο σύνθετο έργο υπό συνθήκες Covid και διεθνούς αβεβαιότητας. Όταν η LAMDA ανέλαβε το «Ελληνικό», ήταν μια εταιρεία με εμπειρία σε εμπορικά κέντρα και μαρίνες, όχι όμως σε έργα τέτοιας κλίμακας. «Ήμαστε τότε 150-180 άνθρωποι, τώρα είμαστε 700», είπε, εξηγώντας την οργανική ανάπτυξη της εταιρείας, με τη δημιουργία εξειδικευμένων ομάδων εν μέσω πανδημίας.

Τέλος, τόνισε ότι η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου απαιτεί επιμονή, αντοχή και πίστη σε έναν μακροπρόθεσμο στόχο. «Ένα όραμα, εξ ορισμού, έχει ρίσκο. Αλλιώς δεν θα ήταν όραμα», κατέληξε, επισημαίνοντας ότι το «Ελληνικό» αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας επένδυσης που άντεξε διαδοχικές κρίσεις, αμφισβητήσεις και καθυστερήσεις για να φτάσει στο σημερινό στάδιο ωρίμανσης.