Νέες Προτάσεις για Επενδυτικούς Αποταμιευτικούς Λογαριασμούς: Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για να Ενισχύσετε την Οικονομία και την Αποταμίευση
Δημοσιεύθηκε από το ΙΟΒΕ μελέτη για την ενίσχυση των αποταμιευτικών και μακροχρόνιων επενδυτικών κεφαλαίων, με οφέλη για την οικονομία, τις επενδύσεις και το εισόδημα των επενδυτών. Ειδικότερα, το Ίδρυμα προτείνει να δημιουργηθούν δύο διαφορετικοί αποταμιευτικοί- επενδυτικοί λογαριασμοί. Α.Ο ένας λογαριασμός θα αφορά τα νοικοκυριά. Προτείνεται να δημιουργηθεί ένας ατομικός Αποταμιευτικός Επενδυτικός Λογαριασμός (ΑΠΕΛ) για μακροπρόθεσμες επενδύσεις
Μια νέα μελέτη του ΙΟΒΕ φέρνει στο προσκήνιο σημαντικές προτάσεις για την ενίσχυση των αποταμιευτικών και μακροχρόνιων επενδυτικών κεφαλαίων, με στόχο την ωφέλεια της οικονομίας, την τόνωση των επενδύσεων και την αύξηση του εισοδήματος των πολιτών. Συγκεκριμένα, το Ίδρυμα προτείνει τη δημιουργία δύο διακριτών τύπων αποταμιευτικών-επενδυτικών λογαριασμών:
Α. Λογαριασμός για Νοικοκυριά:
Προτείνεται η θέσπιση ενός ατομικού Αποταμιευτικού Επενδυτικού Λογαριασμού (ΑΠΕΛ) για μακροχρόνιες επενδύσεις από τα νοικοκυριά, με προαιρετική συμμετοχή των ιδιωτών. Για όσους επιλέξουν να συμμετάσχουν, προβλέπεται έκπτωση στον φόρο εισοδήματος. Η έκπτωση αυτή θα κλιμακώνεται αναλόγως του ύψους της συμμετοχής και της διάρκειας διακράτησης των επενδύσεων, φτάνοντας έως και τα 5 έτη. Θα τεθεί επίσης πλαφόν στο ύψος του παρεχόμενου κινήτρου.
Β. Λογαριασμός για Παιδιά:
Προτείνεται η δημιουργία ενός Παιδικού Αποταμιευτικού Επενδυτικού Λογαριασμού (ΠΑΠΕΛ) με τη γέννηση κάθε παιδιού. Οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν επιπλέον ετήσιες εισφορές στον λογαριασμό του ανήλικου τέκνου τους. Για αυτές τις εισφορές, οι γονείς θα λαμβάνουν δημοσιονομική επιβράβευση μέσω πρόσθετων μεταβιβάσεων στον ίδιο λογαριασμό. Η φορολογική επιβάρυνση κατά τη χρήση των κεφαλαίων θα προκύπτει μόνο όταν το παιδί φτάσει στην ηλικία της ενηλικίωσης.
Για την επιτυχή εφαρμογή των προτάσεων του ΙΟΒΕ, είναι απαραίτητα τα εξής:
- Απλότητα: Ο λογαριασμός πρέπει να είναι εύχρηστος για ένα μέσο νοικοκυριό, να διασφαλίζει πλήρη διαφάνεια στις κινήσεις και τις αποδόσεις του, και να επιτρέπει την εύκολη και χωρίς κόστος μεταβίβαση του σε εναλλακτικούς παρόχους-διαχειριστές.
- Ευελιξία: Οι χρήστες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα ευέλικτης επιλογής παρόχων και διαχειριστών, καθώς και την επιλογή επενδύσεων μεταξύ πιστοποιημένων προϊόντων και διαχειριστών.
- Κατάλληλα Κίνητρα: Τα κίνητρα που θα χορηγηθούν θα πρέπει να είναι αποτελεσματικά παραμετροποιημένα και να συμπληρώνουν τα υφιστάμενα προγράμματα προαιρετικής συνταξιοδοτικής αποταμίευσης, παρόμοια με ό,τι συμβαίνει με τα ΤΕΑ και την ιδιωτική ασφάλιση.
