Συναντηση Τραμπ-Σι: Ανησυχία για αύξηση κινδύνου κινεζικής επέμβασης στην Ταϊβάν και επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Σύμβουλοι του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εκφράζουν ανησυχία ότι η πρόσφατη συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ ενδέχεται να ενισχύσει τον κίνδυνο κινεζικής στρατιωτικής δράσης γύρω από την Ταϊβάν, με πιθανές σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα μικροτσίπ. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios, στενοί συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου περιγράφουν τη σύνοδο στο Πεκίνο
Σύμβουλοι του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εκφράζουν έντονη ανησυχία ότι η πρόσφατη συνάντηση του με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, ενδέχεται να έχει οδηγήσει σε αύξηση του κινδύνου για κινεζική στρατιωτική δράση γύρω από την Ταϊβάν. Το γεγονός αυτό, εάν υλοποιηθεί, θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, ιδίως όσον αφορά τα μικροτσίπ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios, στενοί συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου περιέγραψαν τη συνάντηση που έλαβε χώρα στο Πεκίνο ως μια ιδιαίτερα καλά σκηνοθετημένη διαδικασία, με έντονο τελετουργικό χαρακτήρα, η οποία φέρεται να εντυπωσίασε τον ίδιο τον κ. Τραμπ.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, η επιβλητική εικόνα δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχα μηνύματα ουσιαστικής προσέγγισης. Ένας σύμβουλος του Τραμπ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο Σι Τζινπίνγκ επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει τη θέση της Κίνας στο διεθνές σύστημα, προβάλλοντάς την ως ισότιμη δύναμη με τις Ηνωμένες Πολιτείες και υπογραμμίζοντας ότι η Ταϊβάν αποτελεί αναπόσπαστο κινεζικό έδαφος.
«Αυτό το ταξίδι αυξάνει δραματικά την πιθανότητα η Ταϊβάν να γίνει κεντρικό ζήτημα τα επόμενα πέντε χρόνια», εκτίμησε ο ίδιος σύμβουλος, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ δεν είναι ακόμη οικονομικά προετοιμασμένες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
