10/06/2026

Σημαντική Συνάντηση της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας με τον Υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο: Θετική Ατμόσφαιρα και Δέσμευση για Στήριξη των Νοικοκυριών

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η σημερινή συνάντηση εκπροσώπων του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας με τον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΣΕ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επιβεβαιώθηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κοινή βούληση για ενίσχυση των ελληνικών νοικοκυριών, μέσα από συντονισμένες παρεμβάσεις που θα συμβάλουν στη συγκράτηση

Σημαντική Συνάντηση της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας με τον Υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο: Θετική Ατμόσφαιρα και Δέσμευση για Στήριξη των Νοικοκυριών

Σε θετικό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση εκπροσώπων του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ) με τον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο, όπως επιβεβαιώνεται από σχετική ανακοίνωση της ΕΣΕ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, επιβεβαιώθηκε η κοινή βούληση για την ενίσχυση των ελληνικών νοικοκυριών. Στόχος είναι η εφαρμογή συντονισμένων παρεμβάσεων που θα συμβάλουν στη συγκράτηση του κόστους διαβίωσης κατά την προσεχή περίοδο.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου των σούπερ μάρκετ τόνισαν τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλουν προκειμένου να απορροφήσουν ένα σημαντικό μέρος των πληθωριστικών πιέσεων. Παρά τα αυξημένα κόστη που προκύπτουν από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, πραγματοποιούνται ενέργειες για τη διατήρηση των τιμών στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, επισημάνθηκε ότι οι τιμές των τυποποιημένων τροφίμων και όλων των καταναλωτικών αγαθών που διατίθενται στα ελληνικά σούπερ μάρκετ, βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία.

Συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2026, ο πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ της χώρας μας καταγράφηκε στο 1,14% (σύμφωνα με στοιχεία ΙΕΛΚΑ). Αυτό το ποσοστό είναι σημαντικά χαμηλότερο από τον αντίστοιχο πληθωρισμό των τροφίμων στην Ελλάδα (3,5% βάσει ΕΛΣΤΑΤ) και στην Ευρωζώνη (2% βάσει Eurostat).

Η ΕΣΕ επανέλαβε τη διαχρονική δέσμευσή της για στενή συνεργασία με την Πολιτεία και την εφοδιαστική αλυσίδα, με απώτερο σκοπό την εξυπηρέτηση του συμφέροντος των Ελλήνων καταναλωτών. Επιβεβαιώθηκε ότι, εφόσον η βιομηχανία τροφίμων και καταναλωτικών προϊόντων προχωρήσει σε μειώσεις τιμών, τα σούπερ μάρκετ θα τις υποστηρίξουν και θα τις μετακυλήσουν άμεσα στα ράφια.

Τέλος, τονίστηκε η σημασία του εθελοντικού πλαισίου για σταθερές και μειωμένες τιμές, το οποίο θα πρέπει να καλύπτει βασικά καταναλωτικά αγαθά. Επισημάνθηκε επίσης η ανάγκη να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας τόσο για τις βιομηχανίες όσο και για το λιανεμπόριο, προκειμένου να υλοποιηθούν αποτελεσματικά οι στοχευμένες μειώσεις τιμών.