10/06/2026

«Ανακαινίζω – Νοικιάζω»: Η υπουργός Μιχαηλίδου αποκάλυψε πότε ανοίγει η πλατφόρμα και όλες τις λεπτομέρειες για το πρόγραμμα

Στο άνοιγμα της πλατφόρμας για την πρώτη φάση του νέου «Ανακαινίζω-Νοικιάζω», στην απλούστευση μέσω του gov.gr της διαδικασίας εγγραφής στις «Νταντάδες της Γειτονιάς» και στην προστασία των παιδιών μέσω της συγγενικής αναδοχής, αναφέρθηκε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας σήμερα, στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ. Για το νέο «Ανακαινίζω-Νοικιάζω», η υπουργός ανακοίνωσε

Ανακαίνιση σπιτιού: Πότε πρέπει να βγάζουμε άδεια από πολεοδομία – Λίστα με τις εργασίες – enikonomia.gr

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, μίλησε στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ, εστιάζοντας στην έναρξη της πρώτης φάσης του προγράμματος «Ανακαινίζω-Νοικιάζω», στην απλοποίηση της διαδικασίας εγγραφής στις «Νταντάδες της Γειτονιάς» μέσω του gov.gr, και στην ενίσχυση της προστασίας των παιδιών μέσω της συγγενικής αναδοχής.

«Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: Οι ημερομηνίες και οι παροχές

Σχετικά με το νέο πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω», η υπουργός ανακοίνωσε ότι η πλατφόρμα για την πρώτη φάση θα είναι διαθέσιμη από τη Δευτέρα, 15 Ιουνίου. Μέσω αυτής της φάσης θα γίνει ο έλεγχος των ακινήτων που πληρούν τις προϋποθέσεις, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να προχωρήσουν στη δεύτερη φάση, που αφορά την υποβολή της αίτησης ένταξης, και η οποία προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παλαιές κατοικίες με εμβαδόν έως 120 τετραγωνικά μέτρα, οι οποίες έχουν κατασκευαστεί έως το 1990. Προβλέπεται χρηματοδότηση που φτάνει έως 300 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και έως 36.000 ευρώ ανά κατοικία. Το ποσοστό της οικονομικής ενίσχυσης μπορεί να ανέλθει έως και 90%-95%, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου, ενώ παρέχεται και πρόσθετη ενίσχυση για κάθε παιδί.

Οι εργασίες που καλύπτονται δεν περιορίζονται μόνο στην ενεργειακή αναβάθμιση, αλλά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αντικατάσταση κουφωμάτων, την ανακαίνιση κουζίνας και την αλλαγή δαπέδων.

«Τη Δευτέρα 15 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για το νέο “Ανακαινίζω-Νοικιάζω”. Δίνουμε έως 300 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και έως 36.000 ευρώ, ώστε παλιά και κλειστά σπίτια να ανακαινιστούν και να διατεθούν για μακροχρόνια μίσθωση. Περισσότερα ανακαινισμένα σπίτια σημαίνουν περισσότερες διαθέσιμες κατοικίες για τους πολίτες και νέο εισόδημα για τους ιδιοκτήτες», δήλωσε η κα Μιχαηλίδου.

Επιπλέον, σε διάστημα δύο μηνών αναμένεται να ανοίξει και το πρόγραμμα «Ανακαινίζω» με στόχο την ιδιοκατοίκηση, το οποίο αφορά παλαιές κατοικίες που χρησιμοποιούνται ή πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ως κύρια κατοικία.

«Νταντάδες της Γειτονιάς»: Ευκολότερη η εγγραφή στο gov.gr

Όσον αφορά το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», η υπουργός τόνισε την απλοποίηση της διαδικασίας εγγραφής στο Μητρώο Επιμελητών και Επιμελητριών, χωρίς συμβιβασμούς στην ασφάλεια των παιδιών. Από τις 9 Ιουνίου, οι υποψήφιοι δεν θα χρειάζεται να προσκομίζουν οι ίδιοι τα πιστοποιητικά περί μη άσκησης ποινικής δίωξης και περί μη φυγόποινου ή φυγόδικου. Αντ’ αυτού, θα υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση μέσω του gov.gr, και η Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα τα αντλεί υπηρεσιακά από τις αρμόδιες Εισαγγελίες Πρωτοδικών.

Μέσω του προγράμματος, οι οικογένειες μπορούν να λάβουν voucher μηνιαίως έως 500 ευρώ, εφόσον ο γονέας εργάζεται με πλήρη απασχόληση ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας. Εάν εργάζεται με μερική απασχόληση ή βρίσκεται σε αναζήτηση εργασίας, το ποσό ανέρχεται έως 300 ευρώ.

Επισημάνθηκε ότι ως επιμελητής μπορεί να πιστοποιηθεί ακόμα και πρόσωπο από το οικογενειακό ή οικείο περιβάλλον, όπως η γιαγιά ή ο παππούς, εφόσον πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Κάθε επιμελητής, δε, μπορεί να φροντίζει έως τρία παιδιά.

Συγγενική Αναδοχή: Προστασία παιδιών σε οικείο περιβάλλον

Με αφορμή την υπόθεση της Καλαμάτας, η Δόμνα Μιχαηλίδου υπογράμμισε τη σημασία της συγγενικής αναδοχής. Μέσω αυτής, τα παιδιά, εφόσον η επιμέλεια ανατεθεί δικαστικά σε συγγενικό πρόσωπο, μπορούν να παραμένουν σε οικείο οικογενειακό περιβάλλον, λαμβάνοντας οικονομική ενίσχυση από το κράτος, αντί να οδηγούνται σε ίδρυμα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η θεία των δύο παιδιών θα λάβει συνολικά 1.050 ευρώ μηνιαίως (525 ευρώ ανά παιδί), ενώ η οικογένεια θα υποστηρίζεται από την προβλεπόμενη ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

Αναφορικά με τα δίδυμα παιδιά του δολοφονημένου Πολωνού καθηγητή, η υπουργός ανέφερε ότι, μετά από δικαστική απόφαση, η οριστική επιμέλειά τους ανατέθηκε στον θείο τους. «Έπειτα από έντεκα μήνες παραμονής στη Μονάδα Προστασίας Παιδιού “Άγιος Ανδρέας”, τα παιδιά θα ταξιδέψουν μαζί του στην Πολωνία και θα μεγαλώσουν κοντά στην οικογένειά τους».