IAEA: Απαιτείται Εξαιρετικά Προηγμένο Σύστημα Επαλήθευσης στο Ιράν για την Αποτροπή Πυρηνικών Όπλων
Ένα σύστημα επαλήθευσης που θα είναι «πολύ προηγμένο» χρειάζεται στο Ιράν μετά την πρόσφατη σύγκρουση, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η χώρα αυτή δεν θα αναπτύξει πυρηνικά όπλα, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA). «Ο στόχος αυτής της συμφωνίας (ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν) είναι να εγγυηθεί ότι δεν θα
Για την αποτελεσματική διασφάλιση ότι το Ιράν δεν θα προχωρήσει στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, είναι απαραίτητη η εφαρμογή ενός «πολύ προηγμένου» συστήματος επαλήθευσης στη χώρα. Αυτή τη δήλωση έκανε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Ραφαέλ Γκρόσι, μετά την πρόσφατη συμφωνία που επιτεύχθηκε.
«Ο κύριος σκοπός αυτής της συμφωνίας (ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν) είναι να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στο Ιράν. Η ιρανική κυβέρνηση έχει δηλώσει με απόλυτη σαφήνεια ότι δεν έχει τέτοιες προθέσεις», ανέφερε ο κ. Γκρόσι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Ιαπωνία.
Ωστόσο, όπως τόνισε, «οι προθέσεις από μόνες τους δεν αρκούν. Οφείλουμε να θέσουμε σε εφαρμογή ένα σύστημα επαλήθευσης εξαιρετικά προηγμένο (…) το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.
Ο κ. Γκρόσι σημείωσε επίσης ότι ο οργανισμός επίβλεψης «μόλις άρχισε» τις συνομιλίες με το Ιράν, μετά την πρόσφατη προκαταρκτική συμφωνία της Τεχεράνης με την Ουάσινγκτον σχετικά με το μέλλον του αποθέματος ουρανίου της χώρας. «Έγιναν οι αρχικές συνομιλίες (…) Αναμένουμε να επιταχυνθεί σύντομα αυτή η εργασία», δήλωσε.
Η Τεχεράνη έχει σταθερά αρνηθεί ότι επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικού όπλου, επιμένοντας παράλληλα στο δικαίωμά της στην αξιοποίηση ενός πλήρους πυρηνικού τομέα για μη στρατιωτικούς σκοπούς. Βάσει του νόμου που είχε ψηφίσει το κοινοβούλιό της, οι ιρανικές αρχές είχαν αναστείλει τον Ιούλιο του 2025 τη συνεργασία τους με τον IAEA.
Παρόλα αυτά, τον Σεπτέμβριο, η χώρα συμφώνησε να υποδεχθεί ξανά επιθεωρητές του οργανισμού, κατόπιν συμφωνίας για ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας. Μέλη του IAEA έχουν πραγματοποιήσει επισκέψεις τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένης μιας μετάβασης τον Ιούνιο 2026 για την επιθεώρηση του πυρηνικού σταθμού του Μπουσέρ. Ωστόσο, δεν είχαν πρόσβαση στις εγκαταστάσεις που είχαν βομβαρδιστεί.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
