29/06/2026

Cycladic Screening: Προβολή της εμβληματικής ταινίας «Η Πηγή των Παρθένων» του Ingmar Bergman στο Πάρκο Ελευθερίας, στο πλαίσιο της έκθεσης Jeff Koons

Στο πλαίσιο της έκθεσης Jeff Koons: «Αφροδίτη» του Lespugue, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συνεργάζεται για ακόμη μια χρονιά με το 16ο Athens Open Air Film Festival powered by ΔΕΗ και διοργανώνει το Cycladic Screening την Τετάρτη 1 Ιουλίου 2026 στο Πάρκο Ελευθερίας, με ελεύθερη είσοδο. Πρόκειται για την προβολή της ταινίας «Η Πηγή των Παρθένων»

Cycladic Screening: Προβολή της εμβληματικής ταινίας «Η Πηγή των Παρθένων» του Ingmar Bergman στο Πάρκο Ελευθερίας, στο πλαίσιο της έκθεσης Jeff Koons

Στο πλαίσιο της συναρπαστικής έκθεσης Jeff Koons: «Αφροδίτη» του Lespugue, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, σε συνεργασία με το 16ο Athens Open Air Film Festival powered by ΔΕΗ, παρουσιάζει για ακόμη μια χρονιά το Cycladic Screening. Η βραδιά θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1 Ιουλίου 2026, στο Πάρκο Ελευθερίας, με ελεύθερη είσοδο.

Η φετινή επιλογή είναι η προβολή της αριστουργηματικής ταινίας «Η Πηγή των Παρθένων» (Jungfrukällan), σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Ingmar Bergman, μία επιλογή που υπογράφει ο ίδιος ο Jeff Koons.

Ο Jeff Koons, σταθερά προσηλωμένος στις αρχέγονες μορφές που συνδέουν την ανθρωπότητα με την ιστορία της, βρίσκει στην «Αφροδίτη» μια διαχρονική πηγή έμπνευσης από τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Στο έργο του, αναδύονται έννοιες όπως η αθωότητα, η αποδοχή του εαυτού, το σώμα ως θεμέλιο της ζωής, και η χαρακτηριστική γυαλιστερή, καθρεφτίζουσα επιφάνεια που ολοκληρώνεται μόνο όταν ο θεατής συναντήσει τον εαυτό του μέσα από αυτήν.

Αυτά τα βαθιά θέματα, αν και σε πολύ πιο σκοτεινή εκδοχή, αντικατοπτρίζονται και στο αριστούργημα του Ingmar Bergman, «Η Πηγή των Παρθένων». Η ταινία, που διαδραματίζεται στη μεσαιωνική Σουηδία, στην περίοδο μετάβασης από την παλιά παγανιστική πίστη στον Χριστιανισμό, είναι μια ωδή στην αθωότητα, την απώλεια και τη λύτρωση. Όπως άλλωστε μαρτυρά και ο τίτλος της, αναζητά την πηγή της ζωής μέσα από το σκοτάδι.

Προγραμματισμός:
Ημερομηνία: Τετάρτη 1 Ιουλίου 2026
Ώρα: 21:30
Τίτλος: «H Πηγή των Παρθένων» (Jungfrukällan)
Έτος: 1960
Διάρκεια: 89′
Σκηνοθεσία: Ingmar Bergman
Σενάριο: Ulla Isaksson, βασισμένο σε σκανδιναβική μπαλάντα του 13ου αιώνα
Πρωταγωνιστούν: Max von Sydow, Birgitta Valberg, Gunnel Lindblom, Birgitta Pettersson

Σύνοψη:
Στη Σουηδία του 14ου αιώνα, μια νεαρή παρθένα γίνεται θύμα βιασμού και δολοφονίας από δύο βοσκούς. Σε μια δραματική σύμπτωση, οι δολοφόνοι της ζητούν καταφύγιο στο σπίτι των γονιών της κοπέλας, προκαλώντας την οργή και την τρομερή εκδίκηση του βαθιά θρησκευόμενου πατέρα της.

Ο Bergman, σκηνοθετώντας για πρώτη και τελευταία φορά σενάριο που δεν έγραψε ο ίδιος, αλλά η Ulla Isaksson – η οποία εμπνεύστηκε από μια λαϊκή μπαλάντα του 13ου αιώνα – τοποθετεί στον Μεσαίωνα το οριστικό τέλος της αθωότητας για έναν κόσμο που βλέπει τις αξίες και την πίστη του να καταρρέουν, μπροστά στην παντοδυναμία της ανθρώπινης αγριότητας και την αίσθηση της απουσίας του Θεού.

Η ταινία σηματοδοτεί την πρώτη συνεργασία του Ingmar Bergman με τον θρυλικό διευθυντή φωτογραφίας Sven Nykvist, ο οποίος θα γινόταν μόνιμος και καθοριστικός συνεργάτης του. Η συγκλονιστική «Πηγή των Παρθένων» προκάλεσε αίσθηση στην εποχή της, αποσπώντας Ειδική Μνεία στο Φεστιβάλ Καννών και το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, 12 χρόνια αργότερα, ο Wes Craven θα δημιουργούσε μια ακόμη πιο ωμή διασκευή με τίτλο «Last House on the Left».

Σχετικά με την Έκθεση Jeff Koons: «Αφροδίτη» του Lespugue
Η έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Jeff Koons: «Αφροδίτη» του Lespugue, αποτελεί μια πρωτότυπη μουσειακή πρόταση που φέρνει σε διάλογο την παλαιολιθική με τη σύγχρονη τέχνη. Εξερευνώντας τη διαχρονική σημασία της μορφής της Αφροδίτης, από την Παλαιολιθική περίοδο έως σήμερα, το Μουσείο παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό το έργο του διεθνώς αναγνωρισμένου Αμερικανού καλλιτέχνη Jeff Koons, Balloon Venus Lespugue (Orange) (2013-2019), από τη Συλλογή Homem Sonnabend των Antonio Homem Sonnabend και Phokion Potamianos Homem. Το έργο αυτό εκτίθεται σε διάλογο με δέκα πιστοποιημένα αντίγραφα παλαιολιθικών «Αφροδίτων», προερχόμενα από μεγάλα ευρωπαϊκά μουσεία.

Η έκθεση εμβαθύνει στην απεικόνιση της γυναικείας μορφής, εκτεινόμενη σε ένα φάσμα άνω των 40.000 ετών ανθρώπινης δημιουργίας. Ο Koons, για το έργο του Balloon Venus Lespugue, αντλεί έμπνευση από την παλαιολιθική «Αφροδίτη του Lespugue», ένα εμβληματικό αγαλματίδιο από χαυλιόδοντα μαμούθ, που χρονολογείται περίπου 28.000 χρόνια πριν.

Παραπέμποντας στην Αφροδίτη, τη θεά του έρωτα και της γονιμότητας, η απεικόνισή της έχει επηρεάσει βαθιά και διαχρονικά το έργο του Koons, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Λεπτομέρειες Εκδήλωσης:
Τίτλος: «Η Πηγή των Παρθένων»
Ημερομηνία: Τετάρτη 1 Ιουλίου 2026
Ώρα: 21:30
Τοποθεσία: Πάρκο Ελευθερίας, Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας (στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής)
Είσοδος: Ελεύθερη
Καταλληλότητα: Κατάλληλο για άτομα ηλικίας 17+ ή με συνοδεία γονέα/κηδεμόνα.