30/06/2026

Κικίλιας: Δίνουμε σκληρή μάχη ενάντια στην αύξηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, η ασφάλεια προέχει

Στην εκπομπή “Συνδέσεις” του ERTNEWS μίλησε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, έχοντας στο επίκεντρo τις τιμές των εισιτηρίων. Ειδικότερα,  αναφερόμενος στην ακτοπλοΐα, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι πρώτη προτεραιότητα του Υπουργείου είναι η ασφάλεια, σημειώνοντας ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πάνω από 1.300 τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι σε ακτοπλοϊκά πλοία, τουριστικά, ημερόπλοια, πορθμεία

Κικίλιας: «Νέο Προεδρικό Διάταγμα για την προσβασιμότητα ΑμεΑ και ατόμων με μειωμένη κινητικότητα στην ακτοπλοΐα»

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, μίλησε στην εκπομπή “Συνδέσεις” του ERTNEWS, εστιάζοντας στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι η ασφάλεια αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα του Υπουργείου, αναφέροντας ότι έχουν διενεργηθεί πάνω από 1.300 έλεγχοι σε όλα τα είδη ακτοπλοϊκών πλοίων, από ημερόπλοια και πορθμεία μέχρι ferry-boats.

«Η ασφάλεια είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Στόχος μας είναι η ακτοπλοΐα να λειτουργεί με κανόνες, ηρεμία και σεβασμό σε όλους: στους εργαζόμενους στη θάλασσα, στους νησιώτες, στους Έλληνες ταξιδιώτες και στους επισκέπτες», δήλωσε.

Σχετικά με τις τιμές των εισιτηρίων, ο Υπουργός επεσήμανε τη δέσμευση της κυβέρνησης να αποτρέψει την αύξησή τους, παρά τις διεθνείς πιέσεις στις τιμές ενέργειας και την ασταθή γεωπολιτική κατάσταση. «Το να ταξιδέψει μια οικογένεια στο νησί της, είναι ανάγκη, όχι πολυτέλεια. Το πλοίο είναι λαϊκό μέσο, γι’ αυτό δίνουμε αυτή τη μεγάλη μάχη», ανέφερε.

Ο κ. Κικίλιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας μέχρι σήμερα και αναφέρθηκε στις εκπτώσεις 24% έως 42% που ανακοινώθηκαν για τα ταχύπλοα, αφορώντας οικογένειες και παρέες τριών ατόμων σε οικονομική θέση με εισιτήρια μετ’ επιστροφής. «Αυτές οι εκπτώσεις δείχνουν ότι ο ανταγωνισμός λειτουργεί προς όφελος του πολίτη», υπογράμμισε.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο Μεταφορικό Ισοδύναμο, τονίζοντας τη στήριξή του στους νησιώτες καλύπτοντας μέρος του κόστους μετακίνησης. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μέσω του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει ενισχύσει το μέτρο, με τους διαγωνισμούς για τις άγονες γραμμές να έχουν πλέον ορίζοντα τετραετίας, κάτι που ζητούσαν οι τοπικές κοινωνίες. «Αυξήσαμε τα κονδύλια από 150 σε 168 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τέσσερα χρόνια, προσφέροντας προβλεψιμότητα», δήλωσε.

Ο Υπουργός θίχτηκε και το θέμα των λιμενικών υποδομών, τονίζοντας την ανάγκη αναβάθμισης λόγω της κλιματικής κρίσης και των αυξημένων νοτιάδων. «Πρέπει να δώσουμε προσοχή στα λιμάνια, στο εμπόριο, στην εξωστρέφεια και στα καλά αμειβόμενα επαγγέλματα της θάλασσας», σημείωσε, αναφερόμενος στις ευκαιρίες που προσφέρει η ναυτιλία, οι μαρίνες, το yachting, η ενέργεια και τα logistics.

Σχετικά με το λιμάνι της Ελευσίνας, ανακοίνωσε προκήρυξη διαγωνισμού σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, εφόσον ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι. Η αξιοποίηση και η δημιουργία νέων υποδομών μπορούν να αναπτύξουν την περιοχή, να αυξήσουν την αξία των ακινήτων και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας, ο κ. Κικίλιας υποστήριξε την πράσινη μετάβαση με ρεαλιστικά βήματα. «Η Ελλάδα, ως η ναυτιλιακή δύναμη στην Ευρώπη, πρέπει να είναι συνδιαμορφωτής των αποφάσεων, για το καλό της χώρας και της ναυτιλίας μας», δήλωσε, προειδοποιώντας ότι μη ρεαλιστικά κόστη θα μετακυλιστούν στους πολίτες.

Στο πολιτικό σκέλος, ο κ. Κικίλιας δήλωσε ότι ο αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας είναι τα προβλήματα της κοινωνίας και όχι τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Αν συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και σταθούμε δίπλα στον κόσμο, η κοινωνία θα μας το αναγνωρίσει», ανέφερε.

Τόνισε την ενότητα της παράταξης και την ανάγκη να εστιάζουν στην κοινωνία, απορρίπτοντας την εσωστρέφεια. «Μόνο τη μάχη βλέπω μπροστά, απέναντι στα προβλήματα», δήλωσε.

Τέλος, για θέματα διαφάνειας, ήταν κατηγορηματικός: «Κανέναν δεν καλύπτουμε. Αναδεικνύουμε κάθε παθογένεια. Η Δικαιοσύνη πρέπει να αναλάβει τον ρόλο της απέναντι σε όσους προσπαθούν να υφαρπάξουν παρανόμως».