Συγκλονιστικό περιστατικό κακοποίησης χελωνών στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης – Παρέμβαση Εισαγγελίας
Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης προκάλεσε η υπόθεση κακοποίησης τεσσάρων χελωνών, οι οποίες εντοπίστηκαν στην περιοχή της Ευκαρπίας με τα καβούκια τους βαμμένα με πορτοκαλί λαδομπογιά. Το περιστατικό αποκαλύφθηκε έπειτα από καταγγελία πολιτών, όταν μέλη της Ομάδας Διάσωσης και Επανένταξης Άγριων Ζώων μετέβησαν σε κατοικία της περιοχής για να ελέγξουν αναφορές σχετικά με την παρουσία
Η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης έλαβε δράση μετά από μια σοκαριστική υπόθεση κακοποίησης τεσσάρων χελωνών, οι οποίες βρέθηκαν στην περιοχή της Ευκαρπίας με τα καβούκια τους βαμμένα με πορτοκαλί λαδομπογιά. Η πράξη αυτή προκάλεσε την παρέμβαση των αρχών, με στόχο τον εντοπισμό των υπευθύνων και την προστασία των άγριων ζώων.
Το περιστατικό ήρθε στο φως μέσω καταγγελίας πολιτών, ωθώντας μέλη της Ομάδας Διάσωσης και Επανένταξης Άγριων Ζώων να μεταβούν σε μια κατοικία της περιοχής για να διερευνήσουν αναφορές σχετικά με την παρουσία χελωνών σε αυλή. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι πέντε χελώνες φιλοξενούνταν στην αυλή, αφού οι ιδιοκτήτες τις είχαν μεταφέρει από περιοχή που είχε υποστεί ζημιές από πυρκαγιά, πιστεύοντας ότι τις προστάτευαν. Οι διασώστες ενημέρωσαν τους ιδιοκτήτες ότι οι χελώνες είναι άγρια ζώα και ο φυσικός τους χώρος είναι το περιβάλλον τους, ενώ επισήμαναν τους πιθανούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία από τη διατήρησή τους σε οικίες, καθώς μπορεί να μεταφέρουν βακτήρια όπως η σαλμονέλα.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ενημέρωσης του Δασαρχείου, ώστε να καταγραφούν τα ζώα και να γίνει η επανένταξή τους στο φυσικό τους περιβάλλον, οι διασώστες εντόπισαν σε γειτονική αυλή άλλες τέσσερις χελώνες, οι οποίες είχαν βαφτεί με πορτοκαλί λαδομπογιά. Οι χελώνες περισυνελέγησαν αμέσως και μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων, όπου λαμβάνουν εξειδικευμένη φροντίδα και υποβάλλονται σε καθαρισμό για την απομάκρυνση της τοξικής ουσίας από τα καβούκια τους.
Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή, καθώς η λαδομπογιά μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην υγεία των χελωνών. Επισημαίνουν ότι το καβούκι τους δεν είναι ένα νεκρό κέλυφος, αλλά ζωντανός ιστός, και η επαφή με χημικές ουσίες μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς, ακόμη και να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή τους. Για την υπόθεση έχει ήδη ενημερωθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας, ενώ οι αρμόδιες Αρχές ερευνούν τις συνθήκες υπό τις οποίες βρέθηκαν οι βαμμένες χελώνες και αναζητούν τους υπεύθυνους για την κακοποίησή τους.
